Снимка: © Getty Images

Афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, след като талибаните нахлуха в Кабул и договориха мирно поемане на властта над цялата държава.

Местната медия Tolo News първа съобщи за напускането на Гани, а информацията беше потвърдена от Reuters. Служител на Министерството на вътрешните работи съобщава пред агенцията, че държавният глава е отпътувал за Таджикистан. Официалната позиция на кабинета на президента обаче гласи, че не могат да съобщят местоположението му заради „съображения за сигурност“.

През последните дни талибаните настъпваха постепенно към столицата и завладяваха ключовите градове във всички провинции, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си и да се насочат към границите.

В неделя бойците достигнаха до Джалалабад, след което обградиха Кабул. В следобедните часове успяха да влязат в столицата, но заявиха, че нямат планове да поемат властта със сила, нито подготвят „отмъщение“ срещу афганистанските военнослужещи.

Официалното предаване на контрола в ръцете на талибаните е въпрос на време. От Катар към Кабул се очаква да излети ръководителят на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдулгани, който да поеме президентската власт.

След преговори между бойците и досегашните управляващи беше постигнато споразумение за сформиране на преходно правителство. Начело застава бившият вътрешен министър Али Ахмад Джалали.

„Уверяваме жителите на Афганистан, особено тези в столицата Кабул, че тяхното имущество, техните животи са в безопасност. Няма да има отмъщение към никого“, каза говорителят на талибаните Ялда Хаким пред BBC.

Много афганистанци се страхуват от завръщане на режима от 90-те години на миналия век, характеризиращ се с публични екзекуции и убийства с камъни.

По улиците вече се чуват изстрели, съобщава Reuters. Над 40 души в покрайнините на града са били ранени след сблъсъци с нахлуващите войски и се нуждаят от медицинска помощ.

През 2020 г. САЩ и талибаните постигнаха споразумение за дългосрочно прекратяване на бойните действия, за да може съюзническите войски да напуснат страната - договорка, която беше нарушена от местните бойци. Сега Вашингон изпрати допълнителни 1000 войници, които да се присъединят към вече действащите 3000 и да евакуират членовете на посолството в Кабул и техните семейства.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън свиква комитета за извънредни ситуации COBRA, за да се обсъди ситуацията в Афганистан. Обединеното кралство също евакуира членовете на посолството си в Кабул.

Европа е заплашена от нова мигрантска вълна, тъй като талибаните няма да попречат на афганистанците, избягали от домовете си, да напуснат страната. 


Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на ЕвропаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията