Талибаните нахлуха в Кабул, афганистанският президент напусна страната Снимка: © Getty Images

Афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, след като талибаните нахлуха в Кабул и договориха мирно поемане на властта над цялата държава.

Местната медия Tolo News първа съобщи за напускането на Гани, а информацията беше потвърдена от Reuters. Служител на Министерството на вътрешните работи съобщава пред агенцията, че държавният глава е отпътувал за Таджикистан. Официалната позиция на кабинета на президента обаче гласи, че не могат да съобщят местоположението му заради „съображения за сигурност“.

През последните дни талибаните настъпваха постепенно към столицата и завладяваха ключовите градове във всички провинции, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си и да се насочат към границите.

В неделя бойците достигнаха до Джалалабад, след което обградиха Кабул. В следобедните часове успяха да влязат в столицата, но заявиха, че нямат планове да поемат властта със сила, нито подготвят „отмъщение“ срещу афганистанските военнослужещи.

Официалното предаване на контрола в ръцете на талибаните е въпрос на време. От Катар към Кабул се очаква да излети ръководителят на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдулгани, който да поеме президентската власт.

След преговори между бойците и досегашните управляващи беше постигнато споразумение за сформиране на преходно правителство. Начело застава бившият вътрешен министър Али Ахмад Джалали.

„Уверяваме жителите на Афганистан, особено тези в столицата Кабул, че тяхното имущество, техните животи са в безопасност. Няма да има отмъщение към никого“, каза говорителят на талибаните Ялда Хаким пред BBC.

Много афганистанци се страхуват от завръщане на режима от 90-те години на миналия век, характеризиращ се с публични екзекуции и убийства с камъни.

По улиците вече се чуват изстрели, съобщава Reuters. Над 40 души в покрайнините на града са били ранени след сблъсъци с нахлуващите войски и се нуждаят от медицинска помощ.

През 2020 г. САЩ и талибаните постигнаха споразумение за дългосрочно прекратяване на бойните действия, за да може съюзническите войски да напуснат страната - договорка, която беше нарушена от местните бойци. Сега Вашингон изпрати допълнителни 1000 войници, които да се присъединят към вече действащите 3000 и да евакуират членовете на посолството в Кабул и техните семейства.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън свиква комитета за извънредни ситуации COBRA, за да се обсъди ситуацията в Афганистан. Обединеното кралство също евакуира членовете на посолството си в Кабул.

Европа е заплашена от нова мигрантска вълна, тъй като талибаните няма да попречат на афганистанците, избягали от домовете си, да напуснат страната.


Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024