Талибаните нахлуха в Кабул, афганистанският президент напусна страната Снимка: © Getty Images

Афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, след като талибаните нахлуха в Кабул и договориха мирно поемане на властта над цялата държава.

Местната медия Tolo News първа съобщи за напускането на Гани, а информацията беше потвърдена от Reuters. Служител на Министерството на вътрешните работи съобщава пред агенцията, че държавният глава е отпътувал за Таджикистан. Официалната позиция на кабинета на президента обаче гласи, че не могат да съобщят местоположението му заради „съображения за сигурност“.

През последните дни талибаните настъпваха постепенно към столицата и завладяваха ключовите градове във всички провинции, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си и да се насочат към границите.

В неделя бойците достигнаха до Джалалабад, след което обградиха Кабул. В следобедните часове успяха да влязат в столицата, но заявиха, че нямат планове да поемат властта със сила, нито подготвят „отмъщение“ срещу афганистанските военнослужещи.

Официалното предаване на контрола в ръцете на талибаните е въпрос на време. От Катар към Кабул се очаква да излети ръководителят на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдулгани, който да поеме президентската власт.

След преговори между бойците и досегашните управляващи беше постигнато споразумение за сформиране на преходно правителство. Начело застава бившият вътрешен министър Али Ахмад Джалали.

„Уверяваме жителите на Афганистан, особено тези в столицата Кабул, че тяхното имущество, техните животи са в безопасност. Няма да има отмъщение към никого“, каза говорителят на талибаните Ялда Хаким пред BBC.

Много афганистанци се страхуват от завръщане на режима от 90-те години на миналия век, характеризиращ се с публични екзекуции и убийства с камъни.

По улиците вече се чуват изстрели, съобщава Reuters. Над 40 души в покрайнините на града са били ранени след сблъсъци с нахлуващите войски и се нуждаят от медицинска помощ.

През 2020 г. САЩ и талибаните постигнаха споразумение за дългосрочно прекратяване на бойните действия, за да може съюзническите войски да напуснат страната - договорка, която беше нарушена от местните бойци. Сега Вашингон изпрати допълнителни 1000 войници, които да се присъединят към вече действащите 3000 и да евакуират членовете на посолството в Кабул и техните семейства.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън свиква комитета за извънредни ситуации COBRA, за да се обсъди ситуацията в Афганистан. Обединеното кралство също евакуира членовете на посолството си в Кабул.

Европа е заплашена от нова мигрантска вълна, тъй като талибаните няма да попречат на афганистанците, избягали от домовете си, да напуснат страната.


Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на ЕвропаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024