Снимка: © Getty Images

Афганистанският президент Ашраф Гани подаде оставка и напусна страната, след като талибаните нахлуха в Кабул и договориха мирно поемане на властта над цялата държава.

Местната медия Tolo News първа съобщи за напускането на Гани, а информацията беше потвърдена от Reuters. Служител на Министерството на вътрешните работи съобщава пред агенцията, че държавният глава е отпътувал за Таджикистан. Официалната позиция на кабинета на президента обаче гласи, че не могат да съобщят местоположението му заради „съображения за сигурност“.

През последните дни талибаните настъпваха постепенно към столицата и завладяваха ключовите градове във всички провинции, което принуди хиляди хора да напуснат домовете си и да се насочат към границите.

В неделя бойците достигнаха до Джалалабад, след което обградиха Кабул. В следобедните часове успяха да влязат в столицата, но заявиха, че нямат планове да поемат властта със сила, нито подготвят „отмъщение“ срещу афганистанските военнослужещи.

Официалното предаване на контрола в ръцете на талибаните е въпрос на време. От Катар към Кабул се очаква да излети ръководителят на политическото крило на движението "Талибан" - молла Барадар Абдулгани, който да поеме президентската власт.

След преговори между бойците и досегашните управляващи беше постигнато споразумение за сформиране на преходно правителство. Начело застава бившият вътрешен министър Али Ахмад Джалали.

„Уверяваме жителите на Афганистан, особено тези в столицата Кабул, че тяхното имущество, техните животи са в безопасност. Няма да има отмъщение към никого“, каза говорителят на талибаните Ялда Хаким пред BBC.

Много афганистанци се страхуват от завръщане на режима от 90-те години на миналия век, характеризиращ се с публични екзекуции и убийства с камъни.

По улиците вече се чуват изстрели, съобщава Reuters. Над 40 души в покрайнините на града са били ранени след сблъсъци с нахлуващите войски и се нуждаят от медицинска помощ.

През 2020 г. САЩ и талибаните постигнаха споразумение за дългосрочно прекратяване на бойните действия, за да може съюзническите войски да напуснат страната - договорка, която беше нарушена от местните бойци. Сега Вашингон изпрати допълнителни 1000 войници, които да се присъединят към вече действащите 3000 и да евакуират членовете на посолството в Кабул и техните семейства.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън свиква комитета за извънредни ситуации COBRA, за да се обсъди ситуацията в Афганистан. Обединеното кралство също евакуира членовете на посолството си в Кабул.

Европа е заплашена от нова мигрантска вълна, тъй като талибаните няма да попречат на афганистанците, избягали от домовете си, да напуснат страната. 


Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на ЕвропаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.