Клошар, изтеглил 18 млн. лв. от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19 Снимка: © МВР

Един от малоимотните граждани, използвани за тегленето в брой на големи суми от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19.

Информацията беше разкрита в разследване на BIRD и "Зов нюз" в сряда, а днес беше потвърдена и на пресконференция на вътрешния министър Бойко Рашков.

"Очаквам да се появят много такива клошари. Много се надявам да не умират от Covid често", каза Рашков на въпрос на журналист.

Мъжът се казва Красимир Митриков, жител е на село Златия (Монтана),.

Според данните на BIRD - той е изтеглил 18 618 077 лв. като пълномощник на една от кухите фирми на име "Виндор Монтана”, получила голяма сума от парите, предназначени за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус".

Митриков е предал сумата на човека, за когото МВР смята, че е концентирал всички около 60 млн. лв., платени авансово по схемата.

"Репортер на Зов Нюз го потърси на адреса му, където има само стара, негодна за живот съборетина. От съсед на Митриков научихме, че той е живял изключително бедно и е починал тази година от Ковид. Преди това обаче се похвалил на комшиите, че очаквал да му платят 20 000 лв", се казва в журналистическото разследване.

"Виндор Монтана", чийто пълномощник е бил покойникът, е поставена в списъка на големите длъжници на НАП. Сумата на публичните й задължения към 31 октомври 2021 г. е в размер на 3,4 млн. лв. Собственик на фирмата е социално-слаба жена от Костинброд.

Бойко Рашков разкритикува политическите реакции в ГЕРБ след разкритите схеми за източване на пари през фирми-бушони и тегленето им на каса от социално-слаби подставени лица.

"Чух един високопоставен представител на ГЕРБ, който започна да разсъждава не по тази схема, а по нещо, което да замъгли впечатлението на гражданите - какъв бил чувалът (с който са пренасяни парите), колко литра бил, ама чувал ли е бил или чанта. Той бил съзрял много противоречия в това, което сме изнесли пред вас. Не е важното в какво са изнасяни парите. Важното е, че тези средства от бюджета са отишли в неизвестна посока. Огромен поток от тези средства. Нормално ли е такива средства, предназначени от държавния бюджет за един от лотовете на "Хемус", да преминават по такъв сложен път с кухите фирми и бушоните?", коментира той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023