Снимка: © МВР

Един от малоимотните граждани, използвани за тегленето в брой на големи суми от парите за АМ "Хемус", е починал от Covid-19.

Информацията беше разкрита в разследване на BIRD и "Зов нюз" в сряда, а днес беше потвърдена и на пресконференция на вътрешния министър Бойко Рашков. 

"Очаквам да се появят много такива клошари. Много се надявам да не умират от Covid често", каза Рашков на въпрос на журналист. 

Мъжът се казва Красимир Митриков, жител е на село Златия (Монтана),. 

Според данните на BIRD - той е изтеглил 18 618 077 лв. като пълномощник на една от кухите фирми на име "Виндор Монтана”, получила голяма сума от парите, предназначени за строежа на Лот 5 на АМ "Хемус". 

Митриков е предал сумата на човека, за когото МВР смята, че е концентирал всички около 60 млн. лв., платени авансово по схемата. 

"Репортер на Зов Нюз го потърси на адреса му, където има само стара, негодна за живот съборетина. От съсед на Митриков научихме, че той е живял изключително бедно и е починал тази година от Ковид. Преди това обаче се похвалил на комшиите, че очаквал да му платят 20 000 лв", се казва в журналистическото разследване. 

"Виндор Монтана", чийто пълномощник е бил покойникът, е поставена в списъка на големите длъжници на НАП. Сумата на публичните й задължения към 31 октомври 2021 г. е в размер на 3,4 млн. лв. Собственик на фирмата е социално-слаба жена от Костинброд.  

Бойко Рашков разкритикува политическите реакции в ГЕРБ след разкритите схеми за източване на пари през фирми-бушони и тегленето им на каса от социално-слаби подставени лица. 

"Чух един високопоставен представител на ГЕРБ, който започна да разсъждава не по тази схема, а по нещо, което да замъгли впечатлението на гражданите - какъв бил чувалът (с който са пренасяни парите), колко литра бил, ама чувал ли е бил или чанта. Той бил съзрял много противоречия в това, което сме изнесли пред вас. Не е важното в какво са изнасяни парите. Важното е, че тези средства от бюджета са отишли в неизвестна посока. Огромен поток от тези средства. Нормално ли е такива средства, предназначени от държавния бюджет за един от лотовете на "Хемус", да преминават по такъв сложен път с кухите фирми и бушоните?", коментира той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал