Клубовете от Висшата лига подновяват груповите тренировки от вторник Снимка: © getty images

Клубовете от Висшата лига решиха единодушно да подновят тренировките в малки групи от играчи от вторник - важна стъпка по пътя към завръщането на английски футбол по време на пандемията.

Представители на организаторите на първенството и на всеки от 20-те клуба са се срещнали с медицински експерти чрез видеоразговор в понеделник, за да обсъдят дали да се предприеме първият етап от постепенното завръщане към пълноценните тренировки.

Към този момент занятията ще се провеждат при спазване на социална дистанция от два метра между футболистите и без контактни упражнения. Забранени са единоборствата.

"Здравето на всички замесени е приоритет за Висшата лига, а безопасното завръщане към тренировките е процес, който ще отнеме няколко стъпки," гласи официалното изявление на Висшата лига.

Цялата екипировка и оборудване на състезателите ще бъде дезинфектирана - включително топките, с които ще играят. Те ще пристигат на игрищата в тренировъчно облекло, за да не е нужно да се използват съблекалните, а колите им ще бъдат разположени по определен начин с пространство от три паркоместа помежду им.

Самите групи ще съдържат по 4 или 5 футболиста, а до тренировъчните съоръжения ще бъдат допускани само определен списък от други служители на клубовете.

Всичко това е част от проекта "Рестарт", в който са посочени отделните етапи на подновяването на първенството. Следващите стъпки ще се предприемат след приемане на нови протоколи при съгласието на всички заинтересовани страни.

Германската Бундеслига вече се завърна, като през уикенда се проведоха първите мачове - при стриктни мерки и без публика.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024
Важно днес

"Няма малка корупция в завладяна държава". Кирил Петков за следенето от НСО, "независимите анализатори" и компроматите

Бившият премиер даде примери как действа "дълбоката държава"

10:28 - 21.04.2024
Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024