Снимка: © Facebook.com/Община Благоевград

Вече освободеният главен счетоводител на Специализираната болница за активно лечение по онкология "Свети Мина" в Благоевград източил над 200 000 лева за лекарства чрез незаконни схеми. Това обяви кметът на града Илко Стоянов (ИТН).

В понеделник той даде брифинг, на който обяви, че назначената проверка в лечебното заведение е показала източване на средства в продължение на две години, злоупотреби с обществени поръчки и други нарушения. Всичко това - за сметка на онкоболните.

"Отклоняване и присвояване на сериозен финансов ресурс, предназначен за лекарства за лечение на пациенти с онкологични заболявания, е констатирано по време на одит в СБАЛО „Св. Мина“. Злоупотребите са извършени в период от две години (от 2019 г. насам)", обяви Стоянов след заседание на Медицинския съвет.

Установено е, че са извършени злоупотреби за над 200 000 лева. С парите е трябвало да бъдат осъществявани плащания към фармацевтични компании, а вместо това ресурсът е насочван към Взаимоспомагателната каса (ВСК) на лечебното заведение, след което е теглен на ръка от главния счетоводител. Той вече е освободен от длъжност.

През октомври 2021 г. беше сменен управителят на онкологичната болница и започна одит за проверка на цялостното състояние на общинското дружество, който продължава и в момента. 

„Натъкнахме се на фрапиращи нарушения. Нагло, цинично, безпардонно. Ако не бяхме извършили смяна на ръководството, СБАЛО „Свети мина“ щеше да отиде към ликвидация. И докато ние организираме благотворителни акции в помощ на онкоболницата, един човек източва пари. Осчетоводявани са средства, които никога не са били плащани“, коментира кметът на Благоевград. Той добави, че към момента по сметката на ВСК има налични 13.02 лева.

По време на брифинга стана ясно още, че само към един от доставчиците на лекарства дължимата сума е над 327 000 лева.

Предстои Община Благоевград да подаде сигнал в Окръжна прокуратура.

Въпреки ситуацията - Стоянов подчерта, че общината и ръководството на лечебното заведение "няма да позволят работата и грижите за пациентите да бъдат парирани, а доставчиците трябва да бъдат спокойни, че сумите към тях ще бъдат издължени".

„Имаме волята тази болница да продължи да функционира, а качеството на услугите в нея да бъде повишено значително“, каза Илко Стоянов и допълни, че в момента се извършват одити и в други общински дружества.

Бившият финансов директор на онкологичната болница Георги Календерски отказва коментар. Той иска да изчака сигналът да мине по надлежния ред, а също така да види и резултатите от проверките и произнасянето на компетентните органи. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори