Кметът на Мелитопол е освободен след 6 дни в руски плен

Кметът на Мелитопол (Запорожка област) Иван Фьодоров е освободен шест дни след пленяването му от руски войници.

"Иван е в безопасност. Току-що говорихме с него заедно с президента и ръководителите на администрацията. Никога няма да изоставим своите. И много скоро Иван ще се върне към изпълнение на задълженията си като кмет на украински Мелитопол", казва зам.-председателят на кабинета на Володимир Зеленски Кирил Тимошенко.

Мелитопол се намира под окупацията на руската армия от 26 февруари. На 11 март 33-годишният кмет Фьодоров беше изведен от общината от руски войници и беше в неизвестност до този момент.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че окупационните сили се опитват да принудят със сила Фьодоров да запише клип в подкрепа на Русия. Той поиска помощ и от Еманюел Макрон и Олаф Шолц за освобождаването на кмета, чието похищение определи като военно престъпление.

Говорителят на президентската администрация Дария Заривна съобщава, че Фьодоров е освободен след договорка за размяна на пленници.

Украинските сили са пуснали деветима руски войници от наборната служба, които са родени през 2002-2003 г.

"На практика това са деца. Наборници, каквито според руското Министерство на отбраната нямало в Украйна", казва тя.

Зеленски също публикува послание в Telegram, с което потвърди, че Иван Фьодоров е на свобода.

"Руските военни го отвлякоха и се опитаха да го накарат да им сътрудничи. но нашият човек устоя. Не се предаде. Както и всички ние устояваме, защото сме украинци и се защитаваме взаимно", казва той.

Иван Фьодоров е роден през 1988 г. и е избран за кмет на Мелитопол през декември 2020. Той е завършил икономика и публично управление.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024