Кметът на Ню Йорк с четка и боя: "Black Lives Matter" изгря пред "Тръмп Тауър" Снимка: © Getty Images

Огромен надпис „Black Lives Matter“ изгря на улицата пред "Тръмп Тауър" в Ню Йорк, а в изготвянето му се включи кметът на града Бил де Блазио. Лозунгът бе боядисан в жълто пред сградата в Манхатън – само седмица след като Доналд Тръмп каза, че той би бил „символ на омразата“.

Де Блазио беше подкрепен от съпругата си Шърлийн МакКрей и от активиста Ал Шарптън, които също хванаха четките и боята, за да изобразят надписа на Пето авеню.

„Чии са тези улици? Нашите улици!“ – бяха възгласите на активистите, които подкрепят движението. То започна след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд вследствие на полицейско насилие и се превърна в символ на равенството за всички граждани, без значение от расата им.

„Когато казваме „Животът на чернокожите е от значение“, това вече не е американско послание, вече не е патриотично изявление, защото Америка не съществува без чернокожите американци“, каза демократът Де Блазио.

Кметът на Ню Йорк обяви плана да боядиса част от Пето авеню пред "Тръмп Тауър" още миналия месец. По-рано беше заявил, че слоганът ще се появи на няколко места в града. А президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори в Twitter, че знакът ще опетни „луксозното авеню“ и „допълнително ще „антагонизира най-доброто в Ню Йорк (New York’s Finest)“, говорейки за полицията в града.

Де Блазио контрира, че „Black Lives Matter“ е „движение, което разпознава и предпазва животите на чернокожите хора“.

Рахима Торенс е на 20 години и бе един от участниците в поставянето на знака пред "Тръмп Тауър". Тя твърди, че макар слоганът да е символ, „той е началото на нещо много по-голямо“. По думите ѝ, цитирани от The Guardian, знакът „показва, че имаме значение и му доказва (б.а. – на Тръмп), че не могат да ни игнорират“.

Първият град, в който бе боядисан голям слоган „Black Lives Matter“, бе столицата Вашингтон. Там кметът Муриел Баузър се включи, избирайки локацията да е улицата, водеща към Белия дом. Сподели, че знакът иска да покаже солидарност към разярените граждани на САЩ след убийството на Джордж Флойд.

Американският президент живееше в "Тръмп Тауър", преди да заеме длъжността си през 2016 г., но оттогава насам прекарва малко време в небостъргача. Той смени официалната си резиденция от Ню Йорк във Флорида миналата година. Все още обаче централата на бизнес империята му се помещава именно в тази сграда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024