Кметът на Перник напуснал БСП заради "токсичност". Социалистите го канят да освободи и кметския пост Снимка: © Булевард България

"Напуснах партията заради влошената среда, постоянната омраза и лепенето на етикети, заради токсичността в партията последните години. Среда, в която никой нормален човек няма да издържи", коментира кметът на Перник Станислав Владимиров пред БНТ, който вчера обяви, че напуска БСП. Други 50 членове от местната организация също ще го последват.

Владимиров обвини Корнелия Нинова в "капсулиране на ръководството на БСП" и добави, че липсва комуникация със структурите и кметовете.

Паралелно, по bTV, Георги Свиленски директно обвини напусналия БСП кмет на Перник, че "играе" за ГЕРБ и го призова да напусне и поста си.

„Станислав Владимиров имаше 18 000 гласа с подкрепата на БСП при избирането му за кмет, а на последните избори там партията имаше 3500 - питайте го къде отидоха другите гласове, от добра работа ли е?“, каза Георги Свиленски и добави:

„Тези хора никога не са работили за БСП, те са клиентела на ГЕРБ. Обслужват интересите им. Спомняте си колко пъти Бойко Борисов ходи да се прегръща с него, питайте г-н Владимиров законен ли е водопроводът, в прокуратурата ли е, къде отидоха парите. Ще го питат перничани на изборите“, коментира още Свиленски.

Става дума за изградения напразно водопровод от София към Перник, който трябваше да помогне на града с водоснабдяването след пресушаването на язовир "Студена". Въпросният водопровод не се използва. Проектът струваше 22 млн. лв. и беше възложен без провеждане на обществена поръчка. Докладът на Сметната палата все още е в прокуратурата.

Свиленски призова Владимиров да напусне и поста си, след като напусна БСП, и на предстоящите избори да се яви „като какъвто прецени“.

Според него и Петър Витанов трябва да освободи евродепутатското място - на 11 февруари Конгресът на БСП изключи 13 делегати, сред които Петър Витанов, Николай Бериевски, Ана Пиринска, Петя Михалевска, Валери Жаблянов и Ваня Добрева.

„Така директорката на „Булгаргаз“ Деница Златева трябва да стане евродепутат, тъй като тя е следващата в списъка, нареди разпределението на силите Свиленски.

Междувременно социалисти от опозицията на Нинова излязоха с декларация за неподчинение. Чрез нея се призовават общинските и районните организации на БСП да не се съобразяват с "противоуставното решение на Конгреса" за изключване на техни другари.

Декларацията е подписана от 90 делегати, сред които Георги Пирински, Сергей Станишев, Крум Зарков, Петър Витанов, Петър Мутафчиев, Атанас Мерджанов и Велислава Дърева.

Пред БНТ Станислав Владимиров обясни, че мислел да не ходи на конгреса, но бил "разпознаваема личност" и много хора му се обадили: "Три реда охрана, не знам в друга институция в България да се влиза така. Като на футболен мач, като съм ходил като млад", така Владимиров описа партийното събиране.

От своя страна Свиленски обвини опозиционерите за лошата дисциплина: "Витанов е сред изключените 14 от съботния конгрес на партията. Той може и член на Светия синод да иска да стане, ама не го искат. 500 делегати казаха, че не го искат, защото бута и блъска на микрофона и петни партията", каза заместникът на Нинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024