Снимка: © Берое

Решението на Министерството на енергетиката да прекрати държавното финансиране за ФК "Берое" през бюджета на ТЕЦ "Марица Изток 2" доведе до гневна реакция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ).

Тодоров намеква, че участието на футболния клуб в първенството е поставено под риск заради оттеглянето на държавната собственост и издръжка, като твърди, че никой не е предупредил общината за готвения ход. 

"Как ще завърши отборът първенството? Някой помисли ли? Някой уведоми ли местната власт, феновете, даде ли се нормален срок да се потърси нов собственик? Отговорът е НЕ! "Берое" е емблема на града и беше редно поне да завърши сезона и да се даде достатъчно време за намиране на нов собственик! Явно това е най-големият проблем в държавата", пише той в публикация във Facebook-профила си. 

Всъщност още през юни 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков предупреди, че държавната ТЕЦ ще се раздели с футболния клиуб, защото не може да си позволи да плаща по 5-6 милиона лева годишно като спонсор. 

От 2011 г. досега ТЕЦ "Марица Изток 2" беше собственик на "Берое", като сделкат беше направена по инициатива на тогавашния премиер Бойко Борисов и Живко Тодоров като депутат от ГЕРБ и кандидат-кмет на Стара Загора. 

Във вторник енергийният министър Александър Николов обяви, че няма никаква финансова логика държавно дружество в тежко финансово състояние да подпомага спортен клуб.. 

"Това не следва да е в рамките на Министерството на енергетиката, а ако се наложи такава стъпка - трябва да се координира с Министерството на спорта. Към екипа стигнаха слухове, че това нещо щяло да доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град. Българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи под което и да е енергийно дружество в БЕХ. Стъпките, които са предприети от страна на БЕХ за премахване на този разход, ще бъдат следвани", каза още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Радев и Йотова полагат клетва и започват втория си мандат

Президентът ще се обърне към нацията от трибуната на Народното събрание

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft