Кметът на Стара Загора се опълчи срещу спирането на държавната издръжка за ФК "Берое" Снимка: © Берое

Решението на Министерството на енергетиката да прекрати държавното финансиране за ФК "Берое" през бюджета на ТЕЦ "Марица Изток 2" доведе до гневна реакция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров (ГЕРБ).

Тодоров намеква, че участието на футболния клуб в първенството е поставено под риск заради оттеглянето на държавната собственост и издръжка, като твърди, че никой не е предупредил общината за готвения ход.

"Как ще завърши отборът първенството? Някой помисли ли? Някой уведоми ли местната власт, феновете, даде ли се нормален срок да се потърси нов собственик? Отговорът е НЕ! "Берое" е емблема на града и беше редно поне да завърши сезона и да се даде достатъчно време за намиране на нов собственик! Явно това е най-големият проблем в държавата", пише той в публикация във Facebook-профила си.

Всъщност още през юни 2021 г. служебният министър на енергетиката Андрей Живков предупреди, че държавната ТЕЦ ще се раздели с футболния клиуб, защото не може да си позволи да плаща по 5-6 милиона лева годишно като спонсор.

От 2011 г. досега ТЕЦ "Марица Изток 2" беше собственик на "Берое", като сделкат беше направена по инициатива на тогавашния премиер Бойко Борисов и Живко Тодоров като депутат от ГЕРБ и кандидат-кмет на Стара Загора.

Във вторник енергийният министър Александър Николов обяви, че няма никаква финансова логика държавно дружество в тежко финансово състояние да подпомага спортен клуб..

"Това не следва да е в рамките на Министерството на енергетиката, а ако се наложи такава стъпка - трябва да се координира с Министерството на спорта. Към екипа стигнаха слухове, че това нещо щяло да доведе до сериозно сътресение от социален характер в конкретния град. Българското население не е длъжно да прави подобен тип разходи под което и да е енергийно дружество в БЕХ. Стъпките, които са предприети от страна на БЕХ за премахване на този разход, ще бъдат следвани", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024