Книги под карантина: Националната библиотека отваря при строги правила Снимка: © Getty Images

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е готова да поднови дейността си след прекъсването от пандемията Covid-19 и ще приложи любопитни противоепидемични мерки. Всеки ден ще се отделят книгите, ползвани от читателите, и ще се поставят под карантина в рамките на 72 часа, преди да могат да се ползват от друг.

Това сподели директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова пред „Дневник“.

„Периодът на карантина приемаме, че е 72 часа, независимо от всички твърдения, с които се сблъскваме в ежедневието си и които са наистина различни и много противоречиви. За всеки ден ще бъдат заделяни книгите, които са ползвани. Когато премине карантинният период, ще бъдат връщани по местата им“, казва тя.

Според доц. д-р Александрова това ще създаде проблеми, ако даден читател иска да ползва книга, която е била четена предходния ден. „Но това са част от мерките, които предприемаме“, споделя директорът.

За разлика от всички останали обществени библиотеки, Националната не дава книги за дома – те се ползват само на място. Затова са обособени пространства за читателите, в които да ги ползват спокойно. Работят две от читалните, като масите са през 1,5-2 метра разстояние една от друга. Всички повърхности се дезинфекцират, а пространствата са разделени със специални ленти.

„Специфичното, което ще бъде до голяма степен стряскащо при първото влизане на постоянните потребители в библиотеката, е, че те нямат право да влязат без маска. След това трябва да бъдат дезинфекцирани ръце, обувки. Читателите трябва да сложат предоставени от библиотеката латексови ръкавици и едва тогава ще им бъде предоставена възможност да влязат в читалнята“, сподели директорът на Националната библиотека.

Читателите не трябва да докосват книгите, които са на свободен достъп, няма как да ползват и каталозите. Всички книги, които са на свободен достъп, са обезпрашени и дезинфекцирани.

Както знаете, у нас вече е позволено посещението на библиотеки, музеи и галерии. Това стана след заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 11 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022