Снимка: © Getty Images

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е готова да поднови дейността си след прекъсването от пандемията Covid-19 и ще приложи любопитни противоепидемични мерки. Всеки ден ще се отделят книгите, ползвани от читателите, и ще се поставят под карантина в рамките на 72 часа, преди да могат да се ползват от друг.

Това сподели директорът на библиотеката доц. д-р Красимира Александрова пред „Дневник“.

„Периодът на карантина приемаме, че е 72 часа, независимо от всички твърдения, с които се сблъскваме в ежедневието си и които са наистина различни и много противоречиви. За всеки ден ще бъдат заделяни книгите, които са ползвани. Когато премине карантинният период, ще бъдат връщани по местата им“, казва тя.

Според доц. д-р Александрова това ще създаде проблеми, ако даден читател иска да ползва книга, която е била четена предходния ден. „Но това са част от мерките, които предприемаме“, споделя директорът.

За разлика от всички останали обществени библиотеки, Националната не дава книги за дома – те се ползват само на място. Затова са обособени пространства за читателите, в които да ги ползват спокойно. Работят две от читалните, като масите са през 1,5-2 метра разстояние една от друга. Всички повърхности се дезинфекцират, а пространствата са разделени със специални ленти.

„Специфичното, което ще бъде до голяма степен стряскащо при първото влизане на постоянните потребители в библиотеката, е, че те нямат право да влязат без маска. След това трябва да бъдат дезинфекцирани ръце, обувки. Читателите трябва да сложат предоставени от библиотеката латексови ръкавици и едва тогава ще им бъде предоставена възможност да влязат в читалнята“, сподели директорът на Националната библиотека.

Читателите не трябва да докосват книгите, които са на свободен достъп, няма как да ползват и каталозите. Всички книги, които са на свободен достъп, са обезпрашени и дезинфекцирани.

Както знаете, у нас вече е позволено посещението на библиотеки, музеи и галерии. Това стана след заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена на 11 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът