Книгите на 2022, чиито заглавия са идеални късмети за Вашата новогодишна баница

Всеки разполага със свещеното право да бъде човека, който не може да измисли оригинални късмети за баница и разчита на готовите мъдрости от опаковката с корите от типа на "За нова любов бъди готов", "В бизнеса ще ти върви, инвестирай там пари" и "Забрави за всякакъв комплекс, отдай се ти на бурен секс".

Вечните класики като "Много щастие и пари, всичко друго ще се нареди!" и "Твоите пухкави паласки не ще се отърват от ласки!" също са вариант за новогодишната баница, която ще се яде от традиционни българи, насядали около руската салата и луканката с носии.

Най-хубавите късмети, в които липсват опити за оригиналничене, но пък има изобилие от смисъл, а именно "здраве", "спокойствие", "вяра", "мъдрост" пр., вероятно ще се гушат в баницата на скучните хора. Лошите домакини. Работещите майки. Семействата с малки деца. Изобщо тези, които не са намерили време "да се постараят".

Ако нито една група не ви пасва, ако ви е под достойнството да ползвате късмети, написани от някой , който мечтае да е копирайтър, но кариерата му се е простряла до писането на късмети в рима, ако не гласувате за "Възраждане", но и ако не искате да "минете" с "едно здраве", вижте нашите предложения за късмети, вдъхновени от литературата на 2022.

"Времеубежище"

Романът на Георги Господинов е дълбоко, мрачно и донякъде пророческо четиво, но с този късмет пожелаваме всеки, който го изтегли, да намери своето убежище от жестокия натиск на времето и своето сигурно и стабилно място в неговия безпощаден водовъртеж.

"Приказка"

"Приказка" е най-новият роман на Стивън Кинг и завръщане на гласа на Краля от най-добрите му творчески години. В "Приказка" едно 17-годишно момче с мъртва майка и алкохолизиран баща, наследява ключ от паралелен свят, в който доброто и злото танцуват своя вечен танц. С това заглавие, сложено като късмет в баницата, може да пожелаете 2023 да е приказка за онзи, който го изтегли. Не като оригиналните на братя Грим обаче.

"Митът за нормалното"

Е да, звучи като странен късмет, от онези дълбокомислените, които се падат с кафето и не е ясно дали са късмет или проклятие, но имаме интерпретация. "Митът за нормалното" е най-новата книга на канадския лекар и психотерапевт д-р Габор Мате и с това заглавие желаем на всеки, който го изтегли, да разцепи митовете за това какво е норма и какво - патология, в един недотам конструиран според човешките ни потребности свят, и да започне да живее спокойно, без ограниченията на обществените стигми.

"Сърце"

Романът на Виктория Бешлийска носи вибрацията на "Глина", който я нареди сред най-добрите съвременните български писателки, но има собствен сърдечен ритъм, с който отвежда читателите в годините след царуването на Йоан Асен II. Книгата стъпва на исторически факти и борави с реални географски местности, а с нейното заглавие като новогодишен късмет, пожелавате здраво сърце, което да помпа кръв 101 години. Кардиолозите може и да не са доволни, но от това по-хубаво...здраве му кажи.

"Италия отвъд клишетата"

Тук няма нужда от интерпретация. С книгата на Хенинг Клювер, желаем на притежателя на този късмет пътешествие до Италия с опитване на най-пивките вина, с ухание на най-сладките лимони и с интерес към най-сериозните културни монументи на Ботуша.

"Имало едно време в Холивуд"

Естествено, вие познавате това заглавие от филма на Тарантино, но режисьорът не спира с историята, разказана на екран. През изминалата година той написа своя първи роман, с който обогати и разшири сюжета на филма с Леонардо Ди Каприо, Брад Пит и Марго Роби, а с това заглавие-късмет пожелаваме потапяне в качествени кино преживявания през новата година.

"Отвъд реда. Още 12 правила за живота"

Втората книга на Джордан Питърсън не звучи никак като новогодишен късмет. Все пак, думи като "ред" и "правила" не носят асоциации за мечти, наслади и безоблачно щастие, в което се валяме като хипопотами в блато. Но дали животът е мечти, наслади и безоблачно щастие, в което се валяме като хипопотами в блато? Само в Instagram.

С това заглавие пожелаваме намиране на спокойствие и там, където редът и правилата са само за балъците. Сещате ли се за такова място?

"Годините"

Да, очевидно вече не сме наред. "Годините" звучи като всичко друго, но не и късмет за новогодишна баница. Какво ако обаче със заглавието на романа на тазгодишната носителка на Нобелова награда за литература, Ани Ерно, пожелаваме на всички да не оставят годините да минават покрай тях, а да вникват в значението им и във всичко, което носят със себе си? Така, както Ерно е описала своето усещане за годините, изнизали се от Втората световна война до наши дни, нека всички да имаме късмета да запазим ценните неща и да не оставим годините да ги отмият от брега.

"Гласове от зеления свят"

Ако ви се падне късмет с това заглавие, припознайте го като пожелание и призив за по-тесен контакт с растенията: боровете на Витоша, бенджамините у дома, хризантемите, които полагаме по гробовете и гигантските секвои, за които само сме чували.

В "Гласове от зеления свят" Стефано Бордильони разказва историите на 30 растения, които имат много специални умения и много умни стратегии за оцеляване. Пожелаваме ви да научите нещо от маслината, баобабът, йерихонската роза и всички останали.

"Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow"

Американската писателка Габриел Зевин и нейният роман "Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow" отварят темите за живота, любовта, славата и провала. В сюжета двама приятели от детството създават първия си блокбъстър в света на видеоигрите, още ненавършили 25 години.

С това заглавие пожелаваме след утре да идва още едно утре, а след него - още едно. И още едно. И всяко следващо да е все по-хубаво.

Честита Нова година!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024