Книгите са новите щитове: Библиотеките в Украйна се превръщат в бомбоубежища Снимка: © Getty Images

Библиотеки стават бомбоубежища. Книгите се превръщат в щит срещу евентуална атака. Библиотекари помагат на цивилни и военни. Такава е картината в Украйна две седмици след началото на руските военни действия.

В подкрепа на украинските военни усилия, библиотеките в Украйна се превърнаха във важен пункт, от който гражданите на страната могат да поискат или да окажат помощ. В тях цивилните могат да намерят убежище по време на бомбардировки, да се включат в изработването на камуфлажни мрежи за военните или да потърсят информация.

Библиотеките в цяла Украйна са пълни с библиотекари, читатели, доброволци и бежанци, които се включват в тези дейности. Много от тях дори разполагат и със специалисти, които оказват психологическа помощ на жителите заради последиците, които войната оказва върху менталното здраве.

Докато домовете им биват разрушавани заради интензивните военни действия, стотици, бягащи от Киев, търсят подслон в книжните центрове и читалищата извън столицата, където изработват камуфлаж за войниците, биещи се на фронта.

Библиотекарите в страната работят усърдно, за да дадат достъп на гражданите до книги и други материали, както и да гарантират, че тази част от културното наследство на страната няма да бъде унищожена от военните нападения.

В резултат от военните действия някои от сградите, съхраняващи книги в Украйна, вече са унищожени. Съобщава се за поразени библиотеки в градовете Харков, Суми, Чернигов и Северодонецк.

За тези, които решават да не напускат домовете си, книгите са се превърнали в средство за самозащита. Снимка на градския изследовател и активист Лев Шевченко показва как съседите му в жилищния район на Киев барикадират прозорците си с книги.

Макар че книгите няма да могат да ги спасят от директна бомбена атака, те могат да ги защитят при евентуална ударна вълна, която ще счупи прозорците на сградите.

Купуването на книги в Украйна преживя своя разцвет по време на инициатива на Украинския институт за книги, който въведе т.нар. „ваучери за култура“ като част от ваксинационната кампания на страната преди началото на военните действия. Ваучерите предоставят възможността за купуване на билети за филм или концерт, както и за книги срещу поставяне на ваксина срещу Covid-19.

Данни на Министерството на културата в Украйна сочат, че повече от 1 млрд. украински гривни, или около 30 млн. евро от ваучерите са били похарчени само за книги.

В помощ на украинските граждани, международната неправителствена организация „Електронна информация за библиотеки (EIFL)“ започна кампания, фокусирана върху войната в Украйна. Кампанията носи името „Библиотеки на фронтовата линия“ и помага за достъпа на хората в страната до информация, книги, стоки и хуманитарна помощ.

Кампанията ще започне и създаването на национална цифрова библиотека, която ще документира войната чрез снимкови, видео и аудио материали, които показват руската агресия и борбата на украинските войници. Цифровата библиотека ще включва и плакати, творчество и дори вицове от времето на войната.

Другата война на Путин - културното наследство на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024