Владимир Путин гледа на руската култура като на безспорен символ на превъзходство, а кампанията му за унищожение на независимостта на Украйна може да премине и през разграбване на културното й наследство. 

Това е предупреждението на Мая Аша Макдоналд - специалист по история на изкуството. 

Руската военна инвазия в Крим от 2014 г. е доказателство за този проблем. По време на конфликта Донецкият регионален музей на местната култура е ударен 15 пъти са противотанкови снаряди. Унищожени са около 30% от колекцията на музея, или около 45 000 предмети на изкуството и археологията. От началото на войната в Украйна руската армия вече успя да унищожи музея в Иванков. 

Анексирането на Крим демонстрира и склонността на Русия да присвоява материалното културно наследство на други страни, ако те са свързани с руската история или православната църква.

Според украинските власти - най-малко 1 млн. археологически артефакта са изнесени от Крим към Русия през последните осем години. Това е координирана акция, чийто мащаб е толкова голям, че няма как да се случва без одобрението на Путин. 

В Донецката област има над 140 музея. Регионалният музей по изкуствата в града притежава над дузина редки византийски икони от III век. 

Музеят в Харков е друга цел, която Путин може да е набелязал - в него се съхраняват 11 картини на руския художник Иля Репин (1844-1930 г.). Част от творбите му са в колекциите на престижни руски културни институции като Третяковската галерия в Москва и в Държавния руски музей в Санкт Петербург.

Макдоналд посочва, че откакто Владимир Путин е поел управлението на Русия, започва акция по връщането на някои от ценностите в наследството на династията Романови, които са продадени от болшевиките през 20-те и 30-те години. 

Един от най-близките до Путин олигарси Виктор Векселберг започва да създава колекция от скъпоценни великденски яйца на Фаберже от императорския период. 

Векселберг вече е най-големият притежател на този тип произведения, след като през 2004 г. закупува девет екземпляра от фамилията Форбс за 100 милиона долара. Личното богатсво на олигарха се оценява на 9,3 млрд. долара. 

В сделката влиза и първото яйце на Фаберже от 1885 г., направено по поръчка на цар Александър III. Експонатите веднага са пренесени в Русия и са изложени в Кремъл. 

Две години по-късно Векселберг получава правото да наеме и реставрира двореца на Шувалов в Санкт Петербург, за да го превърне в музей от типа на Ермитажа. 

През 2013 г. той открива Музея на Фаберже и постига целта си да върне императорските яйца в родния им град. 

През 2014 г. Владимир Путин подарява на Ермитажа часовник, изработен от Карл Фаберже под формата на великденско яйце и украсен със скъпоценни камъни. Първоначално яйцето е подарено на Жермен Ротшилд, съпруга на барон Едуар дьо Ротшилд. 

Макар яйцето да е предоставено публично от Путин, то всъщност е откупено от руския олигарх Александър Иванов за рекордните 14 млн. долара при търг на "Кристис" в Лондон през 2007 г. 

През ноември 2020 г. яйцето е изложено в музея на Виктория и Албърт в Лондон като част от изложбата "Фаберже в Лондон: от романтиката до революцията". 

Въпреки санкциите, които САЩ и ЕС наложиха през 2014 г. на десетки руски олигарси, през 2020 г. Вашингтон публично обвини братята Аркадий и Борис Ротенберг в това, че продължават да купуват произведения на изкуството и да перат пари. 

Притеснението на експертите е, че подобни тактики може да бъдат използвани и след налагането на новите санкции през последните две седмици, като плячкосаното културно наследство от Украйна се пусне за продажба на черния пазар.

По данни на ЮНЕСКО всяка година на него се разменят предмети на обща стойност близо 10 млрд. долара.

"Руският президент явно гледа на културното наследство като на сфера, в която Русия превъзхожда останалите нации. Впечатлението ми беше, че Путин приема чудесата на руските музеи като неопровержимо доказателство за върховенството на неговата нация. И искрено се притеснявам, че той планира да ги обогати с богатствата, присвоени от Украйна, които смята, че му принадлежат", казва Макдоналд.

Тя призовава световната културна общност да помогне на Украйна да защити своето наследство - експерти от всички сфери да се свържат с украинските си колеги и да съдействат за създаването на каталози на всички значими културни артефакти. Много от сайтовете на украинските музеи в момента са офлайн, а подробното инвентаризиране на предметите ще бъде от ключово значение за бъдещото възстановяване на колекциите. 

Важно е и културните министри от всички страни, които вече са наложили санкции на Путин, да прекратят обмена с руската държава. Това означава и да се спрат плановете за създаване на филиал на Ермитажа в Барселона, казва тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"