КНСБ и Лекарският съюз се разграничиха от сестрите Снимка: © Getty Images

Протестът на медицинските сестри в сградата на бившия Партиен дом беше подложен на остри критики от страна на ресорната синдикална организация в КНСБ и от ръководството на Българския лекарски съюз.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ определи демонстрацията на медицинските специалисти като "анархосиндикална форма на протест" и изрично се разграничи от "подобни прояви".

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, се казва в позицията.

Ръководителите на БЛС също се разграничиха от акцията на медицинските сестри и рехабилитатори, които уличиха в "подменяне на демократичния процес".

"Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят... Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация", казва зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов".

"Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат", казва още той.

Здравният министър Кирил Ананиев, който се намира в Брюксел на Съвет по здравеопазването заради коронавируса, определи действията на протестиращите сестри като "провокация срещу държавността", която обвърза с "опит на организации да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори".

"Категорично пред вас искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Никога, нито аз, нито министър-председателят, нито правителството не е отказвало диалог с медицинските специалисти. Последната ми среща беше преди 9 дена. Всичко, което са пожелали, е или изпълнено, или в процес на изпълнение. Но с всяка нова среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними", казва Ананиев, цитиран от БНТ.

Самите организатори на протеста твърдят, че нямат нищо общо с опити на политически сили да се възползват от инициативата им.

"За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста", казва Ирина Узунова от групата на медицинските сестри.

Узунова посочва, че последните разговори с министъра на здравеопазването са били на 26 февруари, но са очаквали да разговарят с Ананиев на 1 март.

"Той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно", казва още Узунова, цитирана от "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024
Важно днес

Денков: ГЕРБ подменя радикално приоритетите на правителството

Премиерът Николай Денков отхвърли предложението за коалиционно споразумение на ГЕРБ.

13:47 - 28.02.2024