Снимка: © Getty Images

Протестът на медицинските сестри в сградата на бившия Партиен дом беше подложен на остри критики от страна на ресорната синдикална организация в КНСБ и от ръководството на Българския лекарски съюз. 

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ определи демонстрацията на медицинските специалисти като "анархосиндикална форма на протест" и изрично се разграничи от "подобни прояви". 

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, се казва в позицията. 

Ръководителите на БЛС също се разграничиха от акцията на медицинските сестри и рехабилитатори, които уличиха в "подменяне на демократичния процес". 

"Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят... Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация", казва зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов". 

"Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат", казва още той. 

Здравният министър Кирил Ананиев, който се намира в Брюксел на Съвет по здравеопазването заради коронавируса, определи действията на протестиращите сестри като "провокация срещу държавността", която обвърза с "опит на организации да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори". 

"Категорично пред вас искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Никога, нито аз, нито министър-председателят, нито правителството не е отказвало диалог с медицинските специалисти. Последната ми среща беше преди 9 дена. Всичко, което са пожелали, е или изпълнено, или в процес на изпълнение. Но с всяка нова среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними", казва Ананиев, цитиран от БНТ. 

Самите организатори на протеста твърдят, че нямат нищо общо с опити на политически сили да се възползват от инициативата им. 

"За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста", казва Ирина Узунова от групата на медицинските сестри. 

Узунова посочва, че последните разговори с министъра на здравеопазването са били на 26 февруари, но са очаквали да разговарят с Ананиев на 1 март. 

"Той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно", казва още Узунова, цитирана от "Сега". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Парламентът проверява как Емил Кошлуков е избран за директор на БНТ

Тошко Йорданов ще изпрати запитване до СЕМ заради стажа и дипломата на Кошлуков

Актьорът Гаспар Улие загина на 37 г. при ски инцидент

Френският актьор е получил тежка травма при сблъсък с друг скиор

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - пикът на Омикрон вече е преодолян, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях