КНСБ и Лекарският съюз се разграничиха от сестрите Снимка: © Getty Images

Протестът на медицинските сестри в сградата на бившия Партиен дом беше подложен на остри критики от страна на ресорната синдикална организация в КНСБ и от ръководството на Българския лекарски съюз.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ определи демонстрацията на медицинските специалисти като "анархосиндикална форма на протест" и изрично се разграничи от "подобни прояви".

"КНСБ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБ, винаги са подкрепяли и ще подкрепят исканията на всеки, който се бори и протестира за по-високи възнаграждения и подобряване на условията на труд. Има утвърдени и законоустановени начини. Всеки трябва да отговаря пред закона. Както и досега, продължаваме да настояваме за изпълнение на постигнатите договорености в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, се казва в позицията.

Ръководителите на БЛС също се разграничиха от акцията на медицинските сестри и рехабилитатори, които уличиха в "подменяне на демократичния процес".

"Бяхме оцапани от една самоволна акция, ярко украсена в политически цвят... Аз лично съм безкрайно обезпокоен, защото част от участниците в днешната протестна акция споменаха, че трябва основна промяна в модела на здравеопазване, както и в либералната демокрация", казва зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛСМ "Пирогов".

"Има проблеми, които трябва да се решат в бъдеще, но който мисли, че това става за ден, нека да помисли отново. Акцията днес бе обидна за всеки един от нас. Наистина мислех, че сме в по-напреднал етап на зрялост. Призовавам премиера Бойко Борисов да не се поддава на провокации. Легитимирането на тези хора чрез срещи и преговори е доказало, че няма да има никакъв резултат", казва още той.

Здравният министър Кирил Ананиев, който се намира в Брюксел на Съвет по здравеопазването заради коронавируса, определи действията на протестиращите сестри като "провокация срещу държавността", която обвърза с "опит на организации да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори".

"Категорично пред вас искам да заявя, че това е директна провокация срещу държавността чрез използване на различни методи на манипулиране на българските граждани. Никога, нито аз, нито министър-председателят, нито правителството не е отказвало диалог с медицинските специалисти. Последната ми среща беше преди 9 дена. Всичко, което са пожелали, е или изпълнено, или в процес на изпълнение. Но с всяка нова среща те поставят нови и нови искания, които са напълно неизпълними", казва Ананиев, цитиран от БНТ.

Самите организатори на протеста твърдят, че нямат нищо общо с опити на политически сили да се възползват от инициативата им.

"За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста", казва Ирина Узунова от групата на медицинските сестри.

Узунова посочва, че последните разговори с министъра на здравеопазването са били на 26 февруари, но са очаквали да разговарят с Ананиев на 1 март.

"Той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно", казва още Узунова, цитирана от "Сега".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022