Коалицията на Ердоган спечели парламента, Турция ще избере президент на 28 май Снимка: © Getty Images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган води с 49,34% пред Кемал Кълъчдароглу с 45% в междинното преброяване на президентските избори (при 98,7% отчетени секции).

Резултатът му обаче не е достатъчен за победа от първия тур, а бъдещият президент на Турция ще бъде избран едва на 28 май при балотажа.

Коалицията около Ердоган обаче вече си осигури мнозинството в турския парламент, независимо от по-слабия резултат на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Всички погледи сега са насочени към поведението на третия претендент за президентството, който спечели малко над 5% на първия тур - 55-годишният Синан Оган, явил се на изборите без своя партия.

Националистът може да преобърне резултата от балотажа, ако реши да подкрепи Кълъчдароглу или Ердоган.

Изненадващо - партията на Ердоган остава първа политическа сила в областите, които пострадаха най-тежко от земетресението на 6 февруари и които изразиха гнева си срещу бавната реакция на държавата при спасителните акции.

Единствено в провинция Хатай от зоната на бедствието са гласували малко повече хора за Кълъчдароглу спрямо Ердоган на президентския вот.

В големите градове като Анкара, Истанбул и Измир обаче ПСР губи избиратели на фона на високата инфлация и повишаването на цените.

Спадът на партийните гласове е около 7% в сравнение с предходните парламентарни избори, но партията ще продължи да управлява благодарение на предизборната коалиция с още две политически сили, които запазват своите гласоподаватели - Партията на просперитета и Партията на националното движение.

Опозиционният блок около Републиканската народна партия успява да спечели около 3% повече гласове, което наблюдателите тълкуват като разминаване с предварителните очаквания за чувствително повишаване на резултата заради обединението на по-малките партии.

Резултатите от парламентарните избори показват, че групата около Ердоган ще разполага с 322 места, а опозиционните фракции ще имат общо 274 мандата в новия турски парламент.

"Още не знаем дали президентските избори са завършили в първи тур. Ако нашият народ е направил избор в полза на балотаж, това също е възможно. Ние сме сигурни, че сме спечелили с повече от 50%", обяви Ердоган, след като се яви пред своите привърженици в Истанбул в нощта на изборите.

Кемал Кълъчдароглу, от своя страна, обеща да обърне баланса на силите срещу Ердоган в следващите две седмици - и да навакса изоставане от около 4,5%.

Кълъчдароглу обвини управляващите, че блокират избирателната система, като обжалват всички секции, в които опозиционният лидер води пред президента.

"Не блокирайте волята на нацията. Оставете резултатите да излязат и нека всеки да ги научи. Държавата повече няма да търпи нестабилността. Не можете да управлявате с манипулации. Не се страхувайте от волята на народа", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024