Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба Снимка: © Мирослава Дерменджиева за @boulevardbulgaria

Коалицията възнамерява да въведе нулева ставка на ДДС за хляба, каза Тошко Йорданов пред bTV. Предложението е на "Има такъва народ" и се подкрепя от БСП. Днес в 10 часа в Министерски съвет правителството ще представи пакета от мерки за гражданите и бизнеса срещу растящата инфлация.

Другите мерки, които ще предложи кабинетът, са 25 стотинки отстъпка от цената на литър бензин при всяко зареждане без лимит за месеца, увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв., 9% ДДС за парното и топлата вода, 9% ДДС за природния газ, увеличаване на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно.

Това е решено вчера вечерта, по време на близо четиричасово заседание на лидерския съвет на участниците в четворната коалиция. Информацията за нулевото ДДС върху хляба обаче се появи тази сутрин по време на медийните участия на Тошко Йорданов и Любомир Каримански по bTV и Nova.

Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията.", каза пред bTV Симеон Дянков.

Според него реални антиинфлационни мерки липсват. "Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в българска енергия, например. “, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

"Всичко над 10% инфлация ме тревожи", каза още Дянков и цитира данни на Националния статистически институт, според които инфлацията за април за 2022 г. спрямо април 2021 г. е 14,4%.

Пред Нова тв Любомир Каримански от ИТН отправи критика към коалиционния си партньор. "Не сме получили остойностени мерки като краен ефект, не знаем дали спираме обедняването на българина", заяви той.

Каримански нарече недостойно поведението на ПП, които представили мярката за увеличение на пенсиите, без да бъде обсъдена с останалите партньори.

По думите му част от мерките, които ще бъдат представени днес, имали смисъл.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024