Коби Брайънт в "Залата на славата": Стани съвършен човек, а после перфектен баскетболист Снимка: © Getty Images

"Скъпи баскетбол, от момента, в който започнах да обувам чорапите на баща си и да стрелям въображаеми победни стрелби, знаех, че едно нещо е истинско: Влюбих се в теб. Това бе една толкова дълбока обич, че ти дадох всичко - от ума и тялото до сърцето и душата си“.

Всяка година в баскетболната „Зала на славата“ влиза поредната звезда, а 2020 безспорно ще бъде годината с най-легендарните имена. Заради един човек – авторът на горните редове Коби Брайънт.

„Мамбата“, какъвто бе прякорът на гарда на Лос Анджелис Лейкърс, загина в катастрофа с хеликоптер на 26 януари тази година и Националната баскетболна асоциация, баскетболната общественост, а и целият свят, потънаха в траур. Само на 41 години легендарният спортист напусна света, прегърнал 13-годишната си дъщеря Джиана, която също почина.

Брайънт зарази малката Джиджи с любовта към баскетбола и двамата, както и още седм души, пътуваха с хеликоптера на Коби извън Лос Анджелис, за да гледат мач на живо. Мъглата над Калабасас обаче се оказа смъртоносна. Разследващите смъртта на Коби направиха заключението, че пилотът на машината е бил само на няколко секунди да я измъкне от клопката.

На баскетболния свят не му бяха необходими никакви секунди, за да приеме Брайънт в „Залата на славата“, заедно с петкратния шампион на НБА Тим Дънкан и най-успешния играч в историята на Минесота, както и шампион с Бостън – Кевин Гарнет. На 29 август в Спрингфийлд, Масачузетс, ще се проведе официалната церемония, която ще постави тримата до легенди като Майкъл Джордан, Уилт Чембърлейн, Бил Ръсел, Лари Бърд и Карим Абдул-Джабар.

„Думите не могат да опишат напълно какво означаваше Коби Брайънт за Лос Анджелис Лейкърс“, съобщиха от организацията. „Коби не само бе доказан победител и шампион – той даде на баскетбола всичко, което имаше. Никой друг не притежаваше неговата яростна борбеност, работна етика и мотивация. Тези качества помогнаха на Коби да ни отведе до пет титли, а сега му донесоха място в „Залата на славата“, където ще бъде поставен до най-великите, които някога са играли. Никой друг не го заслужава повече“.

През 1996 отборът на Шарлът Хорнетс избира под №13 в Драфта едно момче, което дори не е учило в колеж. Директно от гимнацията, Коби Брайънт е готов да завладее НБА. „Стършелите“ го отправят към Лос Анджелис Лейкърс, а какъв по-добър шанс звездата ти да изгрее на баскетболния небосклон от това да играеш в отбора на Меджик Джонсън, Карим Абдул-Джабар и Елджин Бейлър?

Поставяйки №8 на гърба си и кръщавайки се „Мамба“, Брайънт започва да трупа рекорди и в същото време да генерира огромен интерес от страна на медии, спонсори и фенове. Младият баскетболист изгрява под ръководството на Фил Джексън – бившият треньор на Майкъл Джордан в Чикаго Булс. Гардът е ново явление в баскетбола – освен, че е подвижен и притежава невероятна техника, Коби стреля от всяка позиция и през всеки съперник, играе с хъс в защита и може да реализира решаващи стрелби, с които да печели мачове в последните секунди.

Резултатът – три поредни титли на НБА с Лейкърс от 2000 до 2002 г. Макар до известна степен да остава в сянката на Шакил О’Нийл, младият баскетболист е ключът, който „отваря“ играта на мощния център и двамата се превръщат в един от най-добрите дуети в модерната история на играта.

А 2009 и 2010 са вълшебните години на Коби, в които той се намира в своя пик – и физически, и ментален. „Диригентът“ на Лейкърс води отбора си към триумф на финалите съответно срещу Орландо и Бостън и вече може да се нарече петкратен шампион на НБА. Освен това печели два пъти наградата „Най-полезен играч на финалите“, след като вече е взел приза за MVP на редовния сезон през 2008 г.

В началото на януари се навършиха 12 години от най-великия мач в кариерата на Брайънт, който през 2008 г. вкара 81 точки в двубоя с Торонто Раптърс. Да не забравяме да добавим към великите му постижения 18-те участия в „Мача на звездите“, четирите приза MVP в тези срещи и това, че 11 пъти попадна в най-добрия отбор на НБА в края на сезона.

Брайънт е книга на рекордите. Той е изиграл най-много сезони с екипа на Лейкърс – общо 20, най-много мачове – 1346 и има най-много точки сред всички баскетболисти, обличали някога потника на „езерняците“. Коби се намира на четвърто място в историята на НБА по този показател със своите 33 643 точки – пред него са само ЛеБрон Джеймс, Карл Малоун и лидерът Карим Абдул-Джабар.

Коби записа 176 трипъл-дабъла с Лейкърс, овладя 7047 борби и направи 6306 асистенции. Отведе и националния отбор на САЩ до два златни олимпийски медала - в Пекин през 2008 и в Лондон четири години след това.

В последния си мач изобщо Брайънт отбеляза 60 точки срещу Юта Джаз, отправи въздушна целувка към зрителите в „Стейпълс Център“ и им каза „сбогом“ с думите „Mamba Out“. А на следващата година двата номера, с които се състезаваше - №8 и №24, бяха издигнати високо в залата на Лейкърс. Така „Мамбата“ стана единственият играч в историята, който „пенсионира“ два номера за един и същ отбор – нито един състезател на „езерняците“ в бъдеще няма да може да ги сложи на гърба си. Това е традиция в НБА, с която се почитат най-великите в играта.

Но цифрите не могат да отразят това, което легендарната фигура твореше на паркета. И извън него. Брайънт сътвори цяла бизнес империя, излязла отвъд границите на любимия му баскетбол.

Коби проби в света на инвестициите още преди да прекрати кариерата си. През 2013 г. основа компанията Bryant Stiebel заедно с основателя на Web.com Джеф Стибел. Седем години по-късно умният му ход се отплаща. Фирмата е оценявана на 2 милиарда долара с инвестиции в дузина технологични и медийни компании.

През 2018 Коби инвестира в спортната напитка Body Armor и малко по-късно продаде дял на „Кока Кола“.

Не трябва да пропуснем да споменем марката му „Black Mamba“, която започна да гради още в ранните етапи на кариерата си.

Гардът много добре умееше да съчетава отличната си игра на паркета със своите начинания извън него и всъщност неведнъж е признавал, че именно дейността му извън баскетбола го е направила играча, който беше. Постоянният му стремеж към самоусъвършенстване е нещо, с което надали друг състезател в НБА може да се характеризира.

Майкъл Джордан обяви през сълзи преди около месец, че Коби му е звънял в 2 ч. през нощта, за да го пита какви тренировки да препоръча на дъщеря си Джиджи.

„Стани съвършен човек и тогава можеш да бъдеш съвършен баскетболист“ – това е мотото, което винаги е съпътствало кариерата на Брайънт.

А пикът на кариерата на Брайънт извън баскетбола настъпи през 2017, когато Коби разказа своята история в режисирания от самия себе си късометражен анимационен филм „Скъпи баскетбол“. Той представляваше отворено писмо на „Мамбата“ към любимата игра и получи най-голямото признание – награда „Оскар“.

„Играх въпреки потта и всяка болка, не заради предизвикателството, а защото Ти ме викаше. Направих всичко за теб, защото това правиш, когато някой те кара да се почувстваш толкова жив, колкото ти ме караше да бъда“.

Тези думи напомнят, че за Коби продължава да се говори и да се пише, така сякаш никога не е напускал този свят.

"Всички от нас вярват, че честта да бъде приет в "Залата на славата" е нещо, което Коби би оценил дълбоко", каза генералният мениджър на Лейкърс - Роб Пелинка.

"Най-големи поздравления за теб, скъпи приятелю. Толкова го заслужаваш заради цялата усърдна работа, пот и труд. Сега част от теб ще живее в Залата заедно с останалите легенди. Там твоята легенда, твоят дух ще продължи винаги да живее".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024