Снимка: © Pixabay

Времето става все по-студено и софиянци се питат кога „Топлофикация“ ще пусне парното. Още на 5 октомври от дружеството обявиха, че са в готовност да започнат новия отоплителен сезон, но изглежда, че това няма да се случи в следващите дни. Все пак съществува вариант, в който парното може да бъде пуснато предварително (вижте по-надолу).

Според нормативната уредба - общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване.

Справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология показва, че поне до вторник (27 октомври), средната температура в столицата няма да падне под нужния минимум. В петък минималните температури са 2°C, а максималните - 22°C, което прави очакваната средна точно 12°C. В събота тази цифра ще е 12,5°C, а в неделя – 13,5°C, макар тогава да има вероятност за валежи.

И в първите два дни от следващата седмица няма да наблюдаваме по-студено време от сегашното. В понеделник средната температура се очаква да бъде 12,5°C, а във вторник – 13,5°C. Все още от НИМХ не са публикували прогнозата си за дните след това.

Националният институт по метеорология и хидрология съобщава, че няма опасност от явления като рязко застудяване. НИМХ още не са публикували прогнозите си за целия месец ноември, но картата за октомври показва, че в София средната температура е 13°C. Най-вероятно парното ще бъде пуснато през следващия месец.

„Дружеството получава седмична прогноза за времето, следи промените и ще реагира съобразно климатичните условия и в съответствие с нормативните изисквания“, пишат от „Топлофикация София“ ЕАД.

Те припомнят на клиентите да приключат всички ремонти по вътрешните инсталации и да ги запълнят, ако са източени, за да бъде включено отоплението. Освен това трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага след това допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела.

Детските градини, училищата и здравните заведения могат да поискат предварително включване на отоплението. За това е достатъчно директорът да изпрати писмено заявление в обслужващия топлорайон или в централно управление.

„При желание от страна на клиентите, парното може да бъде пуснато в отделна сграда преди общото включване на отоплението в града. За целта, в най-близкия Център за обслужване на клиентите е необходимо да бъде представено заявление и подписано решение от Общото събрание на етажната собственост за по-ранното включване. Прилагането на тази процедура е изцяло в полза на потребителите и чрез нея се избягва възможността за предварително пускане  без съгласието на всички съседи“, гласи важен детайл от съобщението на „Топлофикация София“, публикувано на 5 октомври.

За допълнителна информация във връзка с началото на отоплителния сезон клиентите могат да се свържат с кол центъра на компанията – тел. 0 700 11 111.

Междувременно от „Топлофикация“ обявиха, че отсега нататък ще пускат нова фактура с опростено представяне на информацията. Най-важната информация за потребителите ще е посочена в началото, а на следващите страници ще са поместени подробни разяснения и полезни факти. Тя ще е достъпна на сайта на дружеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър