Снимка: © Pixabay

Времето става все по-студено и софиянци се питат кога „Топлофикация“ ще пусне парното. Още на 5 октомври от дружеството обявиха, че са в готовност да започнат новия отоплителен сезон, но изглежда, че това няма да се случи в следващите дни. Все пак съществува вариант, в който парното може да бъде пуснато предварително (вижте по-надолу).

Според нормативната уредба - общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от +12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване.

Справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология показва, че поне до вторник (27 октомври), средната температура в столицата няма да падне под нужния минимум. В петък минималните температури са 2°C, а максималните - 22°C, което прави очакваната средна точно 12°C. В събота тази цифра ще е 12,5°C, а в неделя – 13,5°C, макар тогава да има вероятност за валежи.

И в първите два дни от следващата седмица няма да наблюдаваме по-студено време от сегашното. В понеделник средната температура се очаква да бъде 12,5°C, а във вторник – 13,5°C. Все още от НИМХ не са публикували прогнозата си за дните след това.

Националният институт по метеорология и хидрология съобщава, че няма опасност от явления като рязко застудяване. НИМХ още не са публикували прогнозите си за целия месец ноември, но картата за октомври показва, че в София средната температура е 13°C. Най-вероятно парното ще бъде пуснато през следващия месец.

„Дружеството получава седмична прогноза за времето, следи промените и ще реагира съобразно климатичните условия и в съответствие с нормативните изисквания“, пишат от „Топлофикация София“ ЕАД.

Те припомнят на клиентите да приключат всички ремонти по вътрешните инсталации и да ги запълнят, ако са източени, за да бъде включено отоплението. Освен това трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага след това допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела.

Детските градини, училищата и здравните заведения могат да поискат предварително включване на отоплението. За това е достатъчно директорът да изпрати писмено заявление в обслужващия топлорайон или в централно управление.

„При желание от страна на клиентите, парното може да бъде пуснато в отделна сграда преди общото включване на отоплението в града. За целта, в най-близкия Център за обслужване на клиентите е необходимо да бъде представено заявление и подписано решение от Общото събрание на етажната собственост за по-ранното включване. Прилагането на тази процедура е изцяло в полза на потребителите и чрез нея се избягва възможността за предварително пускане без съгласието на всички съседи“, гласи важен детайл от съобщението на „Топлофикация София“, публикувано на 5 октомври.

За допълнителна информация във връзка с началото на отоплителния сезон клиентите могат да се свържат с кол центъра на компанията – тел. 0 700 11 111.

Междувременно от „Топлофикация“ обявиха, че отсега нататък ще пускат нова фактура с опростено представяне на информацията. Най-важната информация за потребителите ще е посочена в началото, а на следващите страници ще са поместени подробни разяснения и полезни факти. Тя ще е достъпна на сайта на дружеството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени