Да подобриш световен рекорд е едно. Да счупиш такъв, задържал се 26 години е още по-добре. Да го надскочиш с цели 17 сантиметра е сред най-редките постижения, които ще видим на Олимпийските игри в Токио. 

Юлимар Рохас донесе първия женски златен медал в историята на Венецуела със свеото великолепно представяне на скока на дължина - нейните 15.67м подобриха предишния най-силен резултат от 15.50м, записан през 1995 година в Швеция от украинката Инеса Кравец. 

В интервюто си след успеха, 25-годишната лекоатлетка приписа златото на необичаен фактор - благодари на алгоритъма на Facebook

Сребърната медалистка от Рио отдаде заслуженото на треньора си Иван Педросо, като разказа за необичайното им запознанство. Социалната мрежа е показа профила на легендарният кубински скачач на Рохас в списъка с предложения за евентуални приятелства.

Когато двамата се свързват, венецуелката изразява своето възхищение към специалиста, а той отвръща със същото. Скоро вече тренират заедно в Испания.

"Беше съдба," разказва тя. "Писано бе да се случи. Смятам, че срещата ми с Иван през Facebook е със сигурност повратна точка в живота ми. Току-що подобрих световен рекорд и имам златен медал от Олимпиада. Това е безценно. Сбъдвам мечтите си."

Рохас, която е една от най-големите LGBT активисти в спорта, е била близо до това дори да не започне да се занимава с лека атлетика. В началото желанието ѝ е било да стане състезателка по плажен волейбол, но не е имало отбор в местния спортен център.

В Токио тя надскочи Патриция Мамона от Португалия и тренировъчната си партньорка, Ана Пелетейро от Испания.

"Целех се в световния рекорд. Знаех, че мога да мина нужната дистанция с краката си, за да го постигна. Когато скочих, можех да чуя възгласите от публиката и виковете на Ана - не беше нужно да гледам, защото главата, сърцето и тялото ми вече знаеха. Треньорът ми викаше, скачаше и се радваше. Беше неописуемо!"

Рохас коментира и какво означава за нея да е първата златна медалистка на страната си:

"Мисля, че отварям вратите - не само за себе си. Също и за хора, които искат да постигнат велики успехи и да пишат прекрасни неща за държавата ми!" 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве