Когато той говори, Америка слуша: Д-р Антъни Фаучи срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Когато той говори, Америка слуша. И не, не става дума за Доналд Тръмп, чийто поток на съзнанието го доведе до идеята за Тръмп удиви с предложение да се инжектират дезинфектанти против Covid-19 при пациенти с коронавирусна инфекция.

Става дума за д-р Антъни Фаучи - ръководителя на Националния институт за алерични и инфекциозни заболявания, който се превърна в гласа на разума в Съединените щати от началото на пандемията.

"Ню Йоркър" го нарича "докторът на Америка". "Атлантик" посочва, че Фаучи е успял да се превърне едновременно в обществен любимец и в "гръмоотвод" на напрежението около пандемията. Второто се отнася за поведението на мнозина от консервативните говорители в САЩ, които му вменяват вина за срива на икономиката след налагането на ограничителните мерки.

79-годишният експерт по инфекциозни болести обаче трудно се поддава на провокации. Фаучи стои начело на националния институт още от 1984 г. Пред очите му са минали тежки здравни кризи като пандемията от HIV, избухването на епидемиите от SARS, MERS, Ebola. Той е и човекът, който управлява националната реакция срещу биотерористичните атаки с антракс след 11 септември 2001 г.

От Роналд Рейгън до Доналд Тръмп - всички лидери на Съединените щати са възлагали на Фаучи задачата за публичното комуникиране на здравните кризи, които засягат населението на страната. Говори разбираемо, ясно и откровено. Не се страхува да критикува някои решения на федералното правителство. Не подценява заплахата и предупреждава от самото начало, че здравната криза в САЩ ще се влоши, но и не си позволява да всява излишен страх, посочва "Ал Джазира".

Подходът му очевидно дава резултат: според изследване на общественото мнение от началото на април, Антъни Фаучи се радва на 78% одобрение, като само 7 на сто от запитаните изразяват недоверие в преценката му. Проучване от 18-19 април показва, че 71% от хората биха се доверили на Фаучи, ако той даде препоръка за прекратяване на мерките за социално дистанциране.

Фаучи е роден през 1940 г. в Бруклин в семейството на фармацевти, второ поколение имигранти в САЩ. През 70-те години заедно със своя ментор Шелдън Улф започват да работят по лечението на васкулит - рядка болест, при която кръвните клетки започват да атакуват кръвоносните съдове и водят до органна недостатъчност.

Той става ръководител на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания през 1984 г., в разгара на епидемията от СПИН. Когато през 1990 г. активисти атакуват здравните служби с критики срещу бездействието срещу разпространението на фаталната болест, Фаучи влиза в диалог с тях и се вслушва в съветите им за промяна на институционалната реакция и за създаване на възможност за клинични изпитания на потенциални лекарства. През 2008 г. Фаучи получава президентския Медал на свободата за приноса му в разбирането и лечението на СПИН. В момента той работи по програмата за ликвидиране на вируса HIV в САЩ.

Личният пример и емпатията помагат на посланията му да стигнат до всеки скептик. През 2014 г. когато медицинска сестра, заболяла от ебола, напуска болницата след лечение, той успокоява страховете на публиката, като прегръща жената пред телевизионните камери, за да покаже, че пациентката вече не е заразна. Фаучи е баща на три дъщери, а съпругата му Кристин Грейди е медицинска сестра и експерт по биоетика.

Предизвикателството да надмогне стигмата, страховете и дезинформацията е в пъти по-сериозно през 2020 г. заради крайното политизиране и разделение в американското общество. Антъни Фаучи не бяга от тази отговорност, дори да се наложи да влезе в противоречие с твърденията на президента Тръмп.

От самото начало той призовава властите да приложат мерки за ограничение на епидемията, да следят внимателно развитието й по места, непрекъснато да увеличават капацитета за провеждане на тестове и да инвестират в научно-развойната дейност, която търси лечение и ваксини. Фаучи предупреждава, че без адекватни мерки за контрол на заболяването то може да причини смъртта на между 100 и 200 хиляди души в Америка. Сега прогнозите за нивото на смъртност паднаха под 100 000.

"Служил съм при шестима презденти и никога не съм правил нещо по-различно от това да съобщавам точни научни доказателства и да правя препоръки за мерки, базирани на науката и данните", казва той пред Конгреса.

По време на изслушването, Фаучи признава, че правителството не успява да се справи с масовото тестване на инфекциозни болести. Не отрича, че жертвите на болестта можеха да са по-малко, ако ограниченията бяха въведени по-рано. Когато Тръмп обяви хидроксихлорокина за потенциално чудо в терапията на Covid-19, Фаучи репликира, че до този момент няма научни доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Въпреки критиките от страна на консервативни медии и анализатори, Фаучи призовава да не въвличат името му в изкуствено противопоставяне на президента. Той твърди, че Тръмп се вслушва в експертните оценки, а търсенето на конфликти между двамата не помага с нищо на институционалната реакция срещу епидемията.

През последните 20 години Фаучи настоява за по-активна подготовка срещу вирусни инфекции. През 2005 г. в интервю за "60 Minutes", когато Фаучи ръководи екипа за ограничаване на епидемията от птичи грип, той признава, че "ако се получи експлозивен ръст на случаите с H5N1, ние няма да сме подготвени за това". По негови препоръки Джордж Буш-младши разработва национална пандемична стратегия и предлага фонд от 7.1 млрд. долара за повишаване на капацитета на инфраструктурата.

Сега Фаучи запазва оптимизма си, че администрацията ще продължи да полага усилия в правилната посока:

"Ставаме все по-добре с всяка изминала седмица, но все още не сме достигнали до позицията, която твърдим, че искаме да постигнем, от гледна точка на тестването. Колкото и да се шуми за някакви политически съгласия или несъгласия, накрая препоръките, базирани на данните, винаги побеждават".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024