Светлозар Желев е позната фигура в литературните среди. Бил е директор в „Сиела“, главен редактор на литературно списание, сега управлява „книжния рай“ – „Перото“ и Националния център на книгата в НДК. Преди 5 години основава Движението за бавно живеене, пише манифест на движението, който става популятен в социалните мрежи, а преди месец събра и издаде неговата библия.

Какво е това?

„За бавното живеене и насладата от живота“ (Colibri) е тематичен сборник с подбудител Светлозар Желев. Безбрежно море отваря 264 страници разкази и разговори с популярни и съвременни български хора – от „флагмана“ Георги Господинов, до Митко Павлов, Гергана Турийска, Неделя Щонова – телевизионни продуценти, хора от рекламния бизнес, лекари, писатели, журналисти.

Идеологията

Бавното живеене не е въпрос на скорост, а е въпрос на хармония между личното усещане за бързина, и заобикалящия ни свят. Това казва Светлозар Желев в интервюто. Хармонията дава и насладата от живота, досещаме се ние.

Кастингът

Сборниците с разкази на различни автори, но и разказите, обединени под една и съща тема, дават много ценна възможност на читателя, за да се запознае с различните стилове и гледни точки. "Кастингът" при този тип сборници винаги е много трудно нещо, особено когато става въпрос за литература и приятелство.

Светлозар Желев започва със списък от около 25 души, като много малко от избраниците му не попадат в книгата. По същото време Стефан Вълдобрев например приключва със своята "Книга за песните". В дългата листа влизат още хора като Георги Текев - директорът на Нов български университет, Малина Едрева от Столична община и др. - различни образи, с различни гледни точки. В "Бавното живеене" попадат дори текстове под формата на разговори - например с Александрина Пендачанска, Веселин Савов, Роси Георгиева.

"Всеки един от тях има много различни битности и ангажименти. За много от тях хората наистина се чудят как успяват да правят всичко, с което се занимават. Но всеки може да намери своя път към бавното"

Всички текстове в „За бавното живеене и насладата от живота“ са писани специално за изданието, с изключение на работите на двама автори - Карло Петрини, създателят на slow food движението, е включен с откъси от книгата си "Хубаво, чисто, справедливо", а покойният Умберто Еко присъства с няколко фрагменти от книгата "Как се пътува със сьомга", една от най-важните книги за Бавното.

Карантината

Заради вирусът и „извънредното“ положение, премиерата на книгата става дигитална. Това дава неочакваната възможност в представянето да се включат хора от екзотични дестинации – като Иво Иванов от Канзас САЩ, един от авторите в книгата – който иначе не би „присъствал“. Светлозар казва обаче, че му е липсвал живия контакт с хората, и смята в най-скоро време да повтори, само че по добрия стар начин – с физически налични автори и публика.

„Когато всичко около нас се разпадаше, спасението дойде от културните продукти“, казва Желев. В месеците на социална изолация потреблението на книги, филми, театрални постановки и концерти онлайн, музиката, помогнаха да оцелеем психически.

Как се продава?

Много добре. Два дни преди нашия разговор от „Colibri“ му се бяха обадили да кажат, че пускат трети тираж. В книжарниците „Гринуич“ „Бавното живеене“ е в топ 10 от самото начало.

Кой помага?

Изданието има двама партньори – общината на село Чавдар, може би единственото село със собствен фестивал на книгата, и VIVACOM.

„За мен участието на VIVACOM е послание“, казва Светлозар Желев. То казва на останалите хора от бизнеса, че книгите са важни. „Книгата като рекламоносител има много по-дълъг живот реклама в много други неща“. Посланието, което можеш да излъчиш през книгата е нещо много по-силно от много други различни комуникационни канали.

VIVACOM работи с Националния център на книгата и по друг проект – Литературен клуб „Кръгът“ (по името на книгата на Дейв Егърс). Всеки месец клубът кани съвременни български писатели, за да дискутират книгите им, и други неща от живота. Клубът е създаден специално за служителите и партньорите на компанията. Светлозар казва, че самите служители на VIVACOM, за които е предназначено това събитие, са силно заитересувани от проекта. Сред досегашните гостуващи писатели са: Георги Господинов, Момчил Николов, Алек Попов, Здравка Евтимова, Елена Алексиева и др.

VIVACOM подкрепя Националния център на книгата и в инициативата за създаване на каталози за литературни фестивали в чужбина, които представят българските автори и творчество на чуждите пазари. По тяхна идея стълбите на Литературен клуб „Перото“ са надписани със стиховете на Валери Петров от стихотворението му „Хвърчащите хора“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета

Русия е във фалит по външния дълг за първи път от 1917 г.

Русия има пари да погаси задълженията си, но те са блокирани в чужбина заради наложените ѝ ограничения.

За първи път от началото на войната: Путин ще пътува извън Русия

Руският президент ще посети Таджикистан и Туркменистан