Кого почита Google на 2 декември: пионера Жорж Сьора, променил завинаги хода на модерното изкуство

На 2 декември Google Doodles почита Жорж Сьора. Френският художник е известен с това, че улавял естествените качества на светлината в сцени от съвременния парижки живот със свои характерни техники за рисуване, по-късно станали известни като поанлизъм и дивионизъм.

Иновативните методи на Сьора водят до авангардното движение, променило завинаги хода на модерното изкуство – неоимпресионизма. Техниката на поантилизма е пресъздадена в днешното произведение на Doodles.

Жорж Сьора - модерно изкуство Сьора е роден в Париж, Франция на 2 декември през 1859 г. и то в заможно семейство за разлика от доста художници в историята. Художественото си обучение започва като тийнейджър и продължава образованието си в престижната институция за изящни изкуства École des Beaux-Arts.

По време на следването си Сьора се увлича по науката зад изкуството, но бързо се разочарова от пределите на академичната традиция. Задълбочава се в научното изследване на теорията на цветовете и оптичната физика, за да разработи оригинален стил, който се развива като „хромо-луминаризъм“, по-късно известен като поантилизъм или дивионизъм.

След много изрисувани чернови на малки платна, години експериментиране и среща със 100-годишен химик , Сьора завършва картината смятана за шедьовър „Един неделен следобед на остров Ла Гранд Жат — 1884 г.” (на снимката), която днес е в Мемориалната колекция на Хелън Бърч Бартлет в Институтът за изкуство в Чикаго.

Тогава Сьора е 26-годишен. Когато се гледа от подходящо разстояние, картината с размери на стенопис подмамва наблюдателя да възприеме над 200 000 дребни щрихи и контрастни точки върху платното, наподобяващо блестяща, сплотена сцена на остров в Сена извън Париж.

През времето някои историци на изкуството предполагат, че манията на Сьора за теорията на цветовете накара е повлияна от атмосферните ефекти на вулканичните изригвания, създали някои от най-цветните залези от 1800-те.

Въпреки че точните вдъхновения за художествените му иновации остават дебат, Сьора оказва значително влияние върху визуалната култура. Монументална му работа е вдъхновила безброй артисти от различни дисциплини - бродуейски мюзикъл, блокбъстър филм и какво ли още не.

Сьора определено е художник, който никога не е изпускал от поглед голямата картина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024