Кого подкрепиха на балотажа избирателите от 14 ноември

Най-голям дял от избирателите на БСП, ИТН и „Продължаваме промяната“ са подкрепили Румен Радев на балотажа на президентските избори. Голяма част от гласувалите за Лозан Панов и Костадин Костадинов за държавен глава на първи тур са се насочили към настоящия държавен глава на втори.

Гласовете за Анастас Герджиков идват най-вече от ГЕРБ-СДС, които подкрепиха кандидатурата му, и от ДПС.

Това показват данните на „Галъп“ след края на изборния ден на 21 ноември, в който Радев беше преизбран за втори мандат заедно с Илияна Йотова.

99% от електората на БСП на парламентарните избори е подкрепил Радев на балотажа. Същото важи за 90% от избирателите на „Продължаваме промяната“ и 90 на сто от гласоподавателите, посочили партията на Слави Трифонов.

72% от електората на „Демократична България“ е подкрепил Радев на балотажа. ДБ издигна кандидатурата на Лозан Панов на първи тур.

Почти същото е процентното съотношение и при „Възраждане“ – 73% от избирателите им са гласували за Радев.

88% от избирателите на ГЕРБ и 69% от тези на ДПС са застанали зад двойката Анастас Герджиков - Невяна Митева. Това важи за 22% от електората на ДБ и 17 на сто от този на „Възраждане“.

65% от хората, подкрепили Лозан Панов миналата седмица, са пренасочили гласовете си към Радев, а 24% от тях – към ректора на Софийския университет.

От друга страна, 72% от електората, подкрепил Мустафа Карадайъ за президент на първи тур, се е обърнал към Герджиков. 24% от избирателите му са решили да подкрепят Радев.

Интересно е, че 6% от тези, подкрепили Герджиков на 14 ноември, са сменили мнението си и са дали вот за настоящия държавен глава.

Цели 68% от хората, гласували за Костадин Костадинов, са прехвърлили фокуса си от лидера на „Възраждане“ към Румен Радев на 21 ноември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: