Кои са най-щастливите държави в света през 2023 г.? Снимка: © Adobe Stock

Финландия е начело на световната класация по щастие за шеста поредна година. Скандинавските страни са безспорни лидери. В топ 20 няма нито една азиатска държава (с изключение на Израел), но има нов европейски участник в сравнение с предишни години - това е Литва. И за България има добри новини - изкачва се с няколко стъпала по критериите за щастие на нацията - вече е на 77-а позиция, като се е изкачила с 8 места спрямо 2022 г., когато е на 85-о място.

Това показват данните от новото издание на Доклада за световното щастие. Той се базира до голяма степен на оценки за живота, събрани в рамките на Gallup World Poll - световното проучване на социологическата международна агенция Gallup, която проследява най-важните проблеми в световен мащаб - като достъп до храна, заетост, лидерски резултати и благосъстояние. Анализът се базира на данни за нагласите на хората в 150 държави. Те са класирани въз основа на средни оценки на живота през предходните три години, в този случай от 2020 до 2022 г.

Критериите, които докладът използва, за да обясни констатациите си и финалната класация, са продължителност на живота, здравословен начин на живот, брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в съответната държава, социална подкрепа, ниски нива на корупция, щедрост в общността и свободата гражданите да взимат ключови житейски решения.

Първите 20 позиции са следните:

Най-щастливите страни в света за 2023 г.

 1. Финландия
 2. Дания
 3. Исландия
 4. Израел
 5. Холандия
 6. Швеция
 7. Норвегия
 8. Швейцария
 9. Люксембург
 10. Нова Зеландия
 11. Австрия
 12. Австралия
 13. Канада
 14. Ирландия
 15. САЩ
 16. Германия
 17. Белгия
 18. Чехия
 19. Обединеното кралство
 20. Литва

Има и причина за оптимизъм в световен мащаб - нивото на доброжелателност е с около 25% по-високо, отколкото беше преди пандемията:

„Доброжелателността към другите, особено нагласата за оказване на помощ към непознати, се повиши драстично през 2021 г., а през 2022 г. задържа високото си ниво“, каза Джон Хелиуел, един от авторите на Доклада на световното щастие, в интервю за CNN.

Глобалното щастие не е пострадало през трите години на пандемията от COVID-19, е друг позивитен извод. Оценките на живота от 2020 г. до 2022 г. са „забележително устойчиви“, се казва в доклада, като глобалните средни стойности в общи линии съответстват на трите години, предхождащи пандемията.

Дори през тези трудни години положителните емоции остават два пъти по-разпространени от отрицателните, а чувствата на положителна социална подкрепа са два пъти по-силни от тези на самотата“, продължи Хелиуел.

Кои са най-щастливите държави в света през 2023 г.? - Финландия

Финландия и нейните съседи Дания, Исландия, Швеция и Норвегия традиционно са в челото на списъка на щастието. Но тъй като всички не можем да се преместим в някоя от скандинавските държави, има ли нещо, което други общества могат да научат от тази класация?

„Правят ли (държавите) неща, с които биха желали да бъдат запомнени пред света или могат ли да започнат да ги правят? Има ли нещо уникално в техния климат и история, които ги прави различни? За щастие, поне от моята гледна точка, първият въпрос е този, който трябва да получи положителен отговор.", коментира Хелиуел, който е почетен професор във Ванкувърското училище по икономика към Университета на Британска Колумбия.

Исландия водопад

Приемането на холистичен поглед върху благосъстоянието на всички компоненти на едно общество води до по-добри оценки на живота и съответно по-щастливи нации.

Целта на всяка институция трябва да бъде да допринася с каквото може за благосъстоянието на хората“, се казва в доклада, който включва и поглед към бъдещите поколения и запазване на основните човешки права.

Израел се изкачва до номер 4 тази година от 9-о място през миналата година. Топ 10 допълват Холандия (№5), Швейцария (№8), Люксембург (№9) и Нова Зеландия (№10).

Австралия (№ 12), Канада (№ 13), Ирландия (№ 14), Съединените щати (№ 15) и Обединеното кралство (№ 19) попадат в топ 20.

Въпреки че едни и същи страни обикновено се появяват в първите 20 позиции в класацията, през 2023 г. новият участник в челото е Литва Балтийската нация се изкачва стабилно през последните шест години от номер 52 през 2017 г. до номер 20 в последния списък. Другите балтийски страни, Естония (№ 31) и Латвия (№ 41), също се изкачват в класацията.

„Това е същата история, която се разиграва в останалата част от Централна и Източна Европа“, мисли Хелиуел.

Страните в тези региони „вероятно са нормализирали прехода след 1990 г. и се чувстват по-солидни с новата си идентичност“ с течение на годините, добави професорът.

Франция изпадна от топ 20 до номер 21 в тазгодишния доклад. Човек лесно би се досетил защо. Протестите срещу пенсионната реформа на Макрон продължават с пълна сила.

Тел Авив

Последните места в Доклада на световното щастие

В най-долната част на списъка по ниво на щастие е Афганистан - под номер 137. Ливан е с една позиция по-нагоре под номер 136. Средните оценки на живота в тези страни са с повече от пет точки по-ниски (по скала от 0 до 10), отколкото в 10-те най-щастливи държави.

Инвазията на Русия в Украйна постави и двете страни под светлината на прожектора след публикуването на доклада за 2022 г.

Къде се намират тези две нации според последните проучвания? Благосъстоянието в Украйна определено претърпя удар, но „въпреки големината на страданието и щетите в Украйна, оценките на живота през септември 2022 г. останават по-високи, отколкото след анексията през 2014 г. Украинците днес са подкрепени от по-силно чувство за обща цел, съпричастност и доверие в украинското ръководство“, посочва докладът.

Доверието в правителствата на Украйна и Русия е нараснало и в двете страни през 2022 г., се казва още в проучването, „но много повече в Украйна, отколкото в Русия“.

В тазгодишната класация Русия е №70, а Украйна е №92.

Защо финландците са най-щастливите хора?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Бизнес

Как политиката влияе на избора какво купуваме

Брандовете, които мълчат по важни теми, губят потребители също като тези, които заемат страна

09:10 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024
Важно днес

Терзиев: Единствената "катастрофа" в управлението на София са старите практики

Кметът на София представи 13 аргумента, за да обори твърденията на Борисов за лошото управление на София

20:21 - 13.06.2024