Защо финландците са най-щастливите хора? Снимка: © Getty

Когато през 2008 г. Ерик Уайнър издаде "География на блаженството", книгата моментално стана световен бестселър. Интересът към въпроса кои хора са най-щастливи и, естествено, как да бъдем едни от тях, силно вълнува обществеността във века, в който щастието е върховна ценност и цел.

Световният доклад за щастието, който ООН изготвя всяка година, анкетира хора от близо 150 държави за тяхната степен на удовлетвореност и през 2023 г., за пета поредна година Финландия грабна "купата" за най-щастлива нация, следвана от Дания и Исландия.

Но защо? Защо една страна с дълги и мрачни дни, повечето от които леденостудени, постоянно достига най-високите числа в класацията на щастието? За сравнение - България държи гордото 85-о място.

Отговор получаваме от д-р Франк Мартела: доктор по философия, който изучава основите на щастието и изнася лекции в университета Аалто във Финландия.

Той и колегите му споделят кои са "тайните", които вероятно стимулират чувството за благополучие на финландците. И се оказва, че те се въртят повече около това, което скандинавците НЕ правят, отколкото около това, което правят.

Финландците не се стремят да се състезават със съседите си. Нито богатите от тях демонстрират открито богатството си. Напротив, в северната страна и най-заможните изглеждат точно като всички останали. Шансът да видите неправилно паркирано Bentley за 400 хил. евро - базовия модел, е минимален. Очевидно завистта също не е национална черта на характера.

Финландският народ изглежда е разбрал това, което много психологически проучвания в момента сочат: опитът да сме в крак с тези около нас по-скоро вреди на общото ниво на удовлетвореност, отколкото създава предпоставки за здравословна амбиция.

Нещо много важно, което д-р Мартела казва, е, че неговите сънародници не пренебрегват значението на връзката с природата. Дори елементарният акт на гледане на живи растения и цветя у дома повишава качеството на живот осезаемо. Според проучване, публикувано на 5 август 2022 г. в сп. Science Advances, ползите от прекарването на повече време навън са дори повече, отколкото се смяташе доскоро.

Д-р Александрос Гаспаратос, доцент по наука за устойчивост в Университета на Токио и съавтор на изследването, обяснява, че настроението, отношението, поведението и ценностите могат да се променят мигновено или за кратък период от време след взаимодействие с природата и че общуването с природата стимулира усещането, че човешките очаквания и нужди са задоволени.

Проучването в Токио устаноява също, че взаимодействието с природата допринася за развитието на значими човешки взаимоотношения. А те са още един източник на утеха, чувство за принадлежност и, съответно, щастие.

Още нещо интересно, което доц. Мартела и колегите му казват, е, че финландците не нарушават кръга на доверие в общността. Те са склонни да се доверяват един на друг и честността стои високо в ценностната им система.

Експеримент от 2022 г., наречен „изгубеният портфейл“, тества честността на гражданите. На случайни обществени места са поставени 192 портфейла в общо 16 града по света. В Хелзинки 11 от 12 портфейла са били върнати на собственика. България не е била сред държавите, в които се е провеждал експериментът, но, ако беше, всички знаем, че цифрата на върнатите портфейли щеше да е значително по-ниска.

Хората могат да увеличат доверието на общността, като се запитат: „Как мога лично аз да създам повече доверие в общността си? Как мога да подкрепя политики, които се основават на това доверие?“

Спазването на прости любезности, като отваряне на врати на непознати или отстъпване на място в метрото, не костват почти никакви усилия, а в същото време създават доверие.

Та следващия път, в който се чудите дали да задържите входната врата на съседа, натоварен с 20 торби, просто я задръжте. Или обърнете гръб на мързела и вместо да отидете до мола в събота, идете до Витоша. Купете си нови саксии с цветя за пролетта.

Понякога дребните усилия, които изглеждат твърде минимални, за да повишат настроението и чувството ни за удовлетвореност, всъщност го правят. Но за да го разберем, трябва все пак да ги положим.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024