Кои са новите министри в правителството на Борисов

Христо Терзийски (р. 1968) работи в МВР от 24 години насам. Кариерата му преминава от оперативен работник в "Криминална полиция" и в сектор "Наркотици" на СДВР до зам.-директор на столичната дирекция на вътрешните работи (от 2009 до 2015 г.). Терзийски беше назначен за директор на ГД "Национална полиция" през февруари 2015 г.

Завършил е висшето си образование в Техническия университет в София, преминал е през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

В последното си интервю за БНТ преди седмица Терзийски изказа суперлативи за работата на досегашния вътрешен министър Младен Маринов, с когото посочи, че се познават и работят от повече от 20 години.

"Десет години сме били на едно и също ниво, работили сме в различни направления: той - по охранителната дейност, аз - по криминалната. В следващите десет години два пъти аз съм му бил началник, а след това - два пъти той ми е бил началник. Това е професионалист с изключителен авторитет във всички структури на МВР. Аз го уважавам абсолютно и като колега, и като човек", каза Терзийски в коментара си за Младен Маринов.

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов (р. 1978) беше заместник на Емил Караниколов от 2017 г. досега. Завършил е УНСС със специалности "Макроикономика" и "Счетоводство и финанси". Борисов работи в Министерството на икономиката още от 2002 г., когато постъпва като главен експерт. От 2006 до 2016 г. е началник на отдел, вкл. „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“.

Борисов е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Неговото име беше свързано с одобрението на съмнителния дълг от над 70 млн. лева от ББР за компания, която се занимава със събиране на лоши кредити.

През април 2020 г., когато избухна скандалът, Емил Караниколов коментира, че има "100% доверие на Лъчезар Борисов" и защити решенията му като ръководител на Надзора.

Проф. Костадин Ангелов (р. 1977) е досегашният изпълнителен директор на Александровска болница. Завършил е медицина със специалност "Хирургия", има магистърски дипломи по "Обществено здраве и здравен мениджмънт" от МУ-София и по "Финанси" от УНСС.

Работи в УМБАЛ "Александровска" от 2006 г. като хирург, бил е главен административен лекар и завеждащ учебната дейност в Клинката по хирургия. От 2017 г. е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание, а от 2019 г. е главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия” в Министерство на здравеопазването.

Разместването на ресорите

За Кирил Ананиев (р. 1955) завръщането в Министерството на финансите ще сложи край на почти 3-годишното му преназначение за здравен министър (ноември 2017). Ананиев работи в МФ на различни позиции почти 40 години, като основните му задължения са били свързани с разработването на държавния бюджет.

Преминал е през множество експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите четири правителства в периода 1998-2017 г. Най-дългата пауза в стажа му в МФ е по време на мандата на Симеон Дянков. Бил е секретар по финансовата политика на Георги Първанов, както и съветник на Пламен Орешарски.

През януари 2017 г. беше назначен за служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков". Веднага след съставянето на кабинета "Борисов 3", той беше посочен за заместник на Владислав Горанов. Наложи се да излезе от финансовото министерство "по спешност" в края на 2017 г. при първата кадрова криза в правителството, когато проф. Николай Петров (бивш началник на ВМА) подаде оставка като здравен министър след разследване за конфликт на интереси.

Марияна Николова (р. 1975 г.) е вицепремиер от ноември 2018 г., като отговаря за икономическата и демографската политика, но досега не разполагаше със собствен бюджет и министерство. Николова е доверен сътрудник на председателя на НФСБ Валери Симеонов, чийто пост пое след оставката му заради протестите на майките на деца с увреждания. Завършила е право в НБУ, има магистратури в европейската програма на Юридическия факултет на СУ. Била е началник на кабинета на Валери Симеонов от 2017 до 2019, работила е и във фонд "Земеделие".

Сега поема ресор "Туризъм" в най-критичния момент за индустрията в последните десетилетия, с очакван спад на чуждестранните клиенти на българските хотели от 80% на годишна база.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024