Христо Терзийски (р. 1968) работи в МВР от 24 години насам. Кариерата му преминава от оперативен работник в "Криминална полиция" и в сектор "Наркотици" на СДВР до зам.-директор на столичната дирекция на вътрешните работи (от 2009 до 2015 г.). Терзийски беше назначен за директор на ГД "Национална полиция" през февруари 2015 г.

Завършил е висшето си образование в Техническия университет в София, преминал е през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.

В последното си интервю за БНТ преди седмица Терзийски изказа суперлативи за работата на досегашния вътрешен министър Младен Маринов, с когото посочи, че се познават и работят от повече от 20 години.

"Десет години сме били на едно и също ниво, работили сме в различни направления: той - по охранителната дейност, аз - по криминалната. В следващите десет години два пъти аз съм му бил началник, а след това - два пъти той ми е бил началник. Това е професионалист с изключителен авторитет във всички структури на МВР. Аз го уважавам абсолютно и като колега, и като човек", каза Терзийски в коментара си за Младен Маринов.

Новият министър на икономиката Лъчезар Борисов (р. 1978) беше заместник на Емил Караниколов от 2017 г. досега. Завършил е УНСС със специалности "Макроикономика" и "Счетоводство и финанси". Борисов работи в Министерството на икономиката още от 2002 г., когато постъпва като главен експерт. От 2006 до 2016 г. е началник на отдел, вкл. „Преструктуриране и капиталови пазари“ и „Управление и преструктуриране на държавното участие“.

Борисов е председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие. Неговото име беше свързано с одобрението на съмнителния дълг от над 70 млн. лева от ББР за компания, която се занимава със събиране на лоши кредити.

През април 2020 г., когато избухна скандалът, Емил Караниколов коментира, че има "100% доверие на Лъчезар Борисов" и защити решенията му като ръководител на Надзора.

Проф. Костадин Ангелов (р. 1977) е досегашният изпълнителен директор на Александровска болница. Завършил е медицина със специалност "Хирургия", има магистърски дипломи по "Обществено здраве и здравен мениджмънт" от МУ-София и по "Финанси" от УНСС.

Работи в УМБАЛ "Александровска" от 2006 г. като хирург, бил е главен административен лекар и завеждащ учебната дейност в Клинката по хирургия. От 2017 г. е съветник в Комисията по здравеопазване, Народно събрание, а от 2019 г. е главен координатор на Експертния съвет по „Хирургия” в Министерство на здравеопазването.

Разместването на ресорите

За Кирил Ананиев (р. 1955) завръщането в Министерството на финансите ще сложи край на почти 3-годишното му преназначение за здравен министър (ноември 2017). Ананиев работи в МФ на различни позиции почти 40 години, като основните му задължения са били свързани с разработването на държавния бюджет.

Преминал е през множество експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите четири правителства в периода 1998-2017 г. Най-дългата пауза в стажа му в МФ е по време на мандата на Симеон Дянков. Бил е секретар по финансовата политика на Георги Първанов, както и съветник на Пламен Орешарски.

През януари 2017 г. беше назначен за служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков". Веднага след съставянето на кабинета "Борисов 3", той беше посочен за заместник на Владислав Горанов. Наложи се да излезе от финансовото министерство "по спешност" в края на 2017 г. при първата кадрова криза в правителството, когато проф. Николай Петров (бивш началник на ВМА) подаде оставка като здравен министър след разследване за конфликт на интереси.

Марияна Николова (р. 1975 г.) е вицепремиер от ноември 2018 г., като отговаря за икономическата и демографската политика, но досега не разполагаше със собствен бюджет и министерство. Николова е доверен сътрудник на председателя на НФСБ Валери Симеонов, чийто пост пое след оставката му заради протестите на майките на деца с увреждания. Завършила е право в НБУ, има магистратури в европейската програма на Юридическия факултет на СУ. Била е началник на кабинета на Валери Симеонов от 2017 до 2019, работила е и във фонд "Земеделие".

Сега поема ресор "Туризъм" в най-критичния момент за индустрията в последните десетилетия, с очакван спад на чуждестранните клиенти на българските хотели от 80% на годишна база.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори