Имунизационната кампания за Covid-19 в България започва на 27 декември, а първите хора, които ще получат ваксината на Pfizer / BioNTech ще бъдат медицински професионалисти. 

Здравният министър проф. Костадин Ангелов ще се имунизира първи в УМБАЛ "Св. Анна" в София, като се очаква това да се случи в 10 ч. сутринта. След него ще бъдат ваксинирани д-р Рада Прокопова (началник на отделението по кардиология и действащ ръководител на Covid-отделението в болницата) и Ани Кирова - медицинска сестра от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение. 

В 10:01 ч. ще започне и ваксинирането на лекарите от Военномедицинска академия в София. Ген. Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и на Националния оперативен щаб - ще бъде първият ваксиниран. След него личен пример ще дадат редица знакови имена в родната медицина, сред които проф. Никола Владов, професор Крум Кацаров, професор Илия Салтиров и др., съобщават от болницата. В първата група съобразно получените дози от ваксината са включени и лекари, медицински сестри и санитари, които работят на първа линия в борбата със заразата в десетте COVID-клиники. 

В Пловдив първите имунизации ще бъдат направени на председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, на медицинската сестра Райна Тодовичина, който има 48-годишен стаж в хирургичното звено на спешното отделение на УМБАЛ "Св. Георги", както и д-р Венцислав Филипов, който ръководи звено "Вътрешни болести" в същото отделение на болницата.  

В Бургас ваксинирането ще започне в медицинския център "Св. Николай Чудотворец“ в сградата на университетската болница в града, съобщават от Министерството на здравеопазването. 

Първата ваксина ще бъде направена на медицинската сестра Златина Парушева, което има 40-годишен стаж и работи в спешното отделение на болницата. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев от Отделението по анестезиология и интензивно лечение. 

Унгарска лекарка и 101-годишна германка са сред първите ваксинирани в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19