Кокаин, безредици и нападения над играчи: пандемията върна хулиганството в Англия Снимка: © Getty Images

Може би сте гледали "Green Street Hooligans" или "The Football Factory" - хулиганството в Англия през миналия век е легендарно във футболните среди. От масовите боища, постоянните ексцесии и клубните "фирми" обаче отдавна няма и помен. Или поне нямаше съвсем доскоро.

Макар да не се и доближават до мащабите от преди десетилетия, през последната година по стадионите на Острова инцидентите със запалянковци отново започнаха да зачестяват. След като вратите отново бяха отворени за феновете след 18 месеца прекъсване, част от постепенно и трудно изградените норми на поведение по трибуните изглеждат забравени.

"Това е най-тежкият сезон досега," разказва пред The Athletic Роб Килингуърт, който се грижи за безопасността по време на двубоите на Стоук Сити от 2008 година. "Днес ще бъде едва вторият ни мач без допълнително полицейско присъствие, а обикновено имаме осем или девет такива на година. Вече съм надхвърлил с 30% бюджета си, отделен за полицията."

Дребните хулигански прояви вече се появяват дори в мачове, които обичайно не са свързани с напрежение срещу опонента. Преди седмица срещу Уиган двама привърженици на домакините са били изгонени след агресивно поведение към стюардите, двама са арестувани за нападения над жени, а седем други - за бой, който е завършил с един ранен полицай. Опитите за вмъкване на алкохол в съоръженията също стават все повече.

През този сезон Болтън вече са забранили на 30 души да посещават мачовете им, а в събота феновете на AFC Wimbledon и Charleton Athletic се сблъскаха по улиците в Лондон след двубоя между двата състава.

Доскоро по няколко пъти на сезон бе възможно да видим как фен прескача оградите и нахлува на терена, но в повечето случаи това бе свързано с адмирациите му към играчите и желание да се докосне до тях. През последните дни настроението е различно.

По време на двубой в третото ниво на английския футбол двама запалянковци нападнаха един от футболистите, а станахме свидетели на подобна ситуация и на най-високо ниво - на двубоя на първодивизионния Лестър Сити срещу Нотингам Форест от FA Cup. Тийнейджър се вряза директно в празнуващите гола си състезатели на домакините и започна да се бие с тях.

Кокаин, безредици и нападения над играчи: пандемията върна хулиганството в Англия

Уикендът не бе лек, но по-притеснителното е, че това не е изключение през последните месеци. Съвсем наскоро играчите на Астън Вила Люка Дин и Мати Каш бяха повалени от хвърлени от агитката на Евертън предмети.

Сред най-проблемните фенове са тези на Родеръм. Президентът им Тони Стюърт споделя, че това явление е нещо ново:

"Начело на клуба съм от 14 години и през този период винаги сме се държали добре. Феновете ни са културни, не освиркват треньора, подкрепят играчите. Но след Covid и завръщането им по трибуните, също като други, станахме свидетели на няколко инцидента, с каквито не сме свикнали. Ще въведем наказания и ще направим всичко нужно, за да сме сигурни, че провинилите се няма да гледат Родеръм повече през живота си."

Броят на хулиганските прояви по време на двубои в английските първенства е нараснал с 36% спрямо 2019/20, като почти половината от срещите не минават без инциденти. Във второто ниво, Championship, скокът е дори по-сериозен - с 58%.

Арестуваните също са 47% вече - 802-ма до средата на сезона в сравнение с 547 в същия период преди две години.

"Виждаме повече пиротехника, повече безпорядъци, повече употреба на наркотици, повече нападения над официалните лица, повече пиратки и повече нахлувания по терените," разказва Марк Робъртс, началник на полицията в Чешър. "Клубовете не обичат да ни плащат, но нямаше да търсят помощта ни, ако не им трябваше."

През 1989 клубовете получиха правото да налагат забрани на феновете си, като при опит за тяхно нарушение следва до шест месеца затвор и глоба. Дори ефектите да са безспорни и мачовете да преминават далеч по-мирно от преди, все още има промени, които могат да подобрят условията по стадионите.

Много от отборите се оплакват, че по тоалетните и трибуните често се употребява кокаин, като наркотикът е в основата на много от ексцесиите. Доктор Марта Нюсън, експерт по взаимоотношенията в социалните групи, коментира темата пред BBC:

"Употребата на кокаин се покачва не само във футбола, а навсякъде - във всички класи и индустрии. Не е редно да се набляга изцяло върху спорта, но той отразява случващото се в по-широкото общество."

Това се комбинацира с още няколко фактора, за да се формира по-напрегнатата актуална обстановка. Пандемията бе затворила хората по домовете им и сега се завръщат с по-голямо желание за експресивност. Стюардите в страната са значително по-малко след финансовите проблеми в бранша, а предпазливостта на по-възрастните фенове поради Covid доведе до понижаване на средната възраст по трибуните.

Ситуацията далеч не е необратима, но отново са нужни твърди мерки, за да бъде спрян този порив, преди да се е случил по-сериозен инцидент.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024