Кокаин и $700 000 подкуп - арестът на премиера на Британските Вирджински острови Снимка: © Getty Images

Министър-председателят на Британските Вирджински острови Андрю Фой е арестуван в Маями при акция на американската служба за борба с наркотрафика DEA.

51-годишният политик е обвинен в съучастие в схема за внасяне на над 5 килограма кокаин в САЩ и пране на пари.

Фой е задържан след среща с агенти под прикритие, които са се представяли за трафиканти на кокаин от мексиканския картел "Синалоа" - най-големия доставчик на дрога за американския пазар, който преди години беше ръководен от Хоакин Гузман "Ел Чапо".

Информаторите са контактували с Фой, за да се договорят с него за контрабанден внос на наркотици през Британските Вирджински острови към Пуерто Рико, Маями и Ню Йорк.

Премиерът на офшорната зона е обсъждал с агентите под прикритие как заедно могат да организират "постановки", при които полицията на островите да залавя пратки с нискокачествени наркотици, за да изглежда така сякаш правителствто всъщност се бори с престъпността, а не ѝ помага активно.

Малко след тази среща премиерът и един от директорите на пристанищната служба на Британските Вирджински острови са арестувани при посещение в Маями, след като агентите под прикритие са ги завели до частен самолет и са им показали дизайнерски чанти, пълни с пари.

Подкупът, който са предложили на Фой, е в размер на 700 000 долара.

Арестът на премиера се превърна в сериозен политически скандал във Великобритания, чиято задморска територия са карибските острови. Още по-смущаващо за правителството на Джонсън са записаните признания на Андрю Фой, които разказва, че Лондон се опитва да го свали от власт от години, но не успява.

Той се хвали пред предполагаемите мексикански наркотрафиканти, че "разполага с много хора, които не издава на британците".

"Те постоянно искат да арестуват хората, но аз виждам какво правят и пазя своите", казва още той, преди да бъде задържан.

Премиерът се избира от населението на островите, което наброява около 35 000 души, а правителството в Лондон излъчва губернатор като представител на Британската корона. Министърът на външните работи на Великобритания Лиз Тръс коментира, че е възмутена от разкритията за Фой.

Британските Вирджински острови са една от най-популярните офшорни зони. Поредица от международни разследвания като Panama Papers и Paradise Papers разкриват огромните мащаби на финансовата им индустрия, от която се възползват и притежатели на незаконни капитали.

Това не е първият случай, в който Андрю Фой попада под полезрението на службите за сигурност. BBC посочва, че от януари 2021 г. той е разследван заради съмнения за безстопанственост и корупция. Докато резултатите от нея все още се бавят, DEA успя да залови премиера "в крачка".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024