Кокаин по рецепта и джойнт с Уили Нелсън на покрива: Епичните истории за наркотици в Белия дом Снимка: © Getty Images

"Кокаин е открит в Белия дом в САЩ". Тази новина от няколко дни обикаля световните медии, след като наркотичното вещество е намерено на пода близо до входа на западното крило на сградата.

Този вход обикновено се използва от туристически групи. Специалните служби оцениха сигнала като заплаха за националната сигурност, стигна се и до евакуация, а в момента тече разследване как кокаинът се е озовал в президентския дом.

По това време държавният глава Джо Байдън и семейството му бяха в Кемп Дейвид в Мериленд.

Макар случаят да е водеща новина в американски медии, това не е първият път, в който се появява кокаин в Белия дом, а през годините е имало свидетелства, че е възможно дори поне един американски президент да е употребявал наркотика, разказва Guardian.

Става въпрос за Франклин Рузвелт.

Професор Стив Гилън, американски историк от Университета на Оклахома, казва, че е бил „шокиран“, когато открива данни за употреба на кокаин от 32-ия американски държавен глава. Това се случва, докато прави проучванията си за книгата „Пърл Харбър: Франлин Делано Рузвелт води нацията във война“, която издава през 2011 г.

Рузвелт, който управлява САЩ в периода 1933 - 1945 г., е страдал от хипертония и сърдечно заболяване в последните години от живота си, но е имал и заболяване на синусите.

Кокаинът - за разлика от повечето обезболяващи лекарства, има свойството да свива кръвоносните съдове и да предотвратява обилно кървене. През 30-те и 40-те години на миналия век, когато Рузвелт е президент, основният метод при лечение на възпаление на синусите е използването на кокаинов разтвор като упойка.

Субстанцията се нанася с памучен тампон в носа, за да свие съдовете и да обезболи мястото, след което се е правила пункция на синусите за извличане на течността от тях.

Личният лекар на Рузвелт по това време - Рос Макинтайър, изпозва точно този метод.

Историята се разбира от бележките, които тогавашният главен прокурор на САЩ Франсис Бидъл си води, когато е бил свидетел на лечението. Когато прочита сведенията, Гилън се заравя в медицинска литература и се консултира с водещи лекари - УНГ специалисти.

Те потвърждават, че епохата, в която живее президентът, именно кокаинът е бил предпочитаният наркотик при заболявания като неговите.

Не е било нищо необичайно, а обичайна практика. Не е било и незаконно“, казва Гилън. Guardian припомня, че и до днес кокаинът е "контролирано вещество", което лекарите могат законно да използват в определени ситуации - като манипулация в областта на синусите.

Дали наистина Рузвелт е третиран с кокаин никога няма да се разбере със сигурност, защото медицинското му досие изчезва малко след смъртта му през 1945 г. Предполага се, че е унищожено, за да се прикрият доказателства, че лекарите са знаели колко е болен, когато се кандидатира за пореден президенски мандат, казва Гилън.

Но официалният график на държавния глава показва, че той редовно се е срещал с Макинтайър за лечение на синусите. Документите свидетелстват, че една от лечебните сесии, продължила повече от час, е на 7 декември 1941 г. - след като Рузвелт научава за атаката на Япония срещу Пърл Харбър.

„За мен беше изненадващо, че в този важен ден в американската история Рузвелт отделя време по средата на деня, за да получи лечение на синусите“, казва Гилън. Но ако Рузвелт наистина е приемал кокаин по това време, казва той, ние не знаем „дали това е имало някакво влияние върху неговата личност или върху решенията, които е взел този ден“.

Възможно е президентът да не е бил запознат какво точно съдържа лечението му - според медицинската литература по онова време, лекарите са били съветвани да не казват на пациентите, че приемат кокаин.

„Свойствата на този наркотик, които води до пристрастяване, са добре известни и пациентите трябва да се пазят“, пише в един от учебниците, на които се позовава Гилън. Според него ако държавният глава не е питал изрично, вероятно е нямало да му кажат, че приема наркотик.

В кратката историческа справка в Guardian се разказва и за истории, свързани с опиати и друг обитател на Белия дом - Джон Кенеди. Например, че е имало сведения как той е пушил марихуана. Твърди се още, че е получавал редовно инжекции за облекчаване на хронична болка в гърба.

А лекарството е било амфетамин. Прилагал го е Макс Джейкъбсън, лекар със спорна репутация, които става известен с прякора си "д-р Feelgood" (Чувствай се добре, от англ. ез.) „Не ме интересува дали е конска пикня. Действа“, каза Кенеди на брат си Боби.

Амфетаминът също е контролирано вещество, което може да бъде законно предписано за определени медицински състояния.

Най-легендарната история за наркотици в Белия дом е случаят, в който кънтри певецът Уили Нелсън пуши трева на покрива на президентската сградата по време на управлението на Джими Картър. Било е „късно през нощта с бира в едната ръка и дебел масур в другата“, пише той в своята автобиография през 1988 г. „Оставих тревата да ме обвие с приятен облак… Предполагам, че покривът на Белия дом е най-безопасното място за пушене на дрога.“

Историята беше потвърдена през 2020 г. от самия Картър, който обясни, че Нелсън е бил там и пушил със сина на президента - Чип.

През 2014 г. рапърът Снуп Дог също твърди, че е запалил джойнт в Белия дом - по времето на Барак Обама, но за автентичността на тази история няма доказателства. Подобна история има и за времето на Роналд Рейгън. Разказва я британският актьор Еркан Мустафа през 1998 г. пред жълтата преса. Версията, която вестниците публикуват, е, че Мустафа е пушил трева и смъркал кокаин в Белия дом през 1986 г. Мустафа обаче по-късно се отрича от историята, обяснявайки, че той и други актьори от трупата, която е била на там по време на посещението, са я измислили - отегчени от това, че репортерите им задават едни и същи въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024