След залеза на Слънцето на 21 декември, ниско над югозападния хоризонт, ще можем да видим едно рядко небесно явление. Двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се доближат изключително близо една до друга и ще оформят „коледна звезда“ или „коледна целувка“, както я наричат астрономите.

Човешкото око трудно ще може да раздели двете планети като отделни обекти. Двете планети се доближават една до друга през десетки години, но толкова близо не са били от 1623 г. Предходното им най-голямо сближаване датира от 1226 г., съобщиха от Института по астрономия към Националната астрономическа обсерватория (БАН).

Ъгловото отстояние между тях ще бъде едва 6 дъгови минути, или 0.1°. Това се равнява на една пета от диска на Луната. Разстоянието между двете планети ще изглежда колкото дебелината на монета.

Тази година астрономическият феномен съвпада със зимното слънцестоене и затова е наречен „звездно слънцестоене“. В действителност, „сливането“ ще се случи само видимо за нас, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга.

„На 21 декември 2020 г. Слънцето в София ще залезе в 16:56 и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо). Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19:17 за София)“, съобщиха от Националната астрономическа обсерватория.

За да станете свидетели на необичайното явление, имате нужда от ясно небе и добра наблюдателна точка. Ако времето е благоприятно, двете планети ще се виждат ясно във вечерното небе – точно над линията на хоризонта.

Юпитер е по-голямата планета и тези с по-добро зрение или с бинокъл ще успеят да я различат от Сатурн. За други планетите ще се появят като една звезда в небето.

„Компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяване на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава“, пишат от БАН.

Следващата възможност да се наблюдава сливането на двете планети ще е през 2080 г. После явлението ще се повтори чак през 2400 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба