След залеза на Слънцето на 21 декември, ниско над югозападния хоризонт, ще можем да видим едно рядко небесно явление. Двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се доближат изключително близо една до друга и ще оформят „коледна звезда“ или „коледна целувка“, както я наричат астрономите.

Човешкото око трудно ще може да раздели двете планети като отделни обекти. Двете планети се доближават една до друга през десетки години, но толкова близо не са били от 1623 г. Предходното им най-голямо сближаване датира от 1226 г., съобщиха от Института по астрономия към Националната астрономическа обсерватория (БАН).

Ъгловото отстояние между тях ще бъде едва 6 дъгови минути, или 0.1°. Това се равнява на една пета от диска на Луната. Разстоянието между двете планети ще изглежда колкото дебелината на монета.

Тази година астрономическият феномен съвпада със зимното слънцестоене и затова е наречен „звездно слънцестоене“. В действителност, „сливането“ ще се случи само видимо за нас, докато разстоянието между планетите гиганти ще си остане никак не малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга.

„На 21 декември 2020 г. Слънцето в София ще залезе в 16:56 и около 30 минути след това ще забележим светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, в това число и България, попада в най-добрата зона за наблюдение (за нас това приближаване ще бъде най-голямо). Краят на съединението за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила (в 19:17 за София)“, съобщиха от Националната астрономическа обсерватория.

За да станете свидетели на необичайното явление, имате нужда от ясно небе и добра наблюдателна точка. Ако времето е благоприятно, двете планети ще се виждат ясно във вечерното небе – точно над линията на хоризонта.

Юпитер е по-голямата планета и тези с по-добро зрение или с бинокъл ще успеят да я различат от Сатурн. За други планетите ще се появят като една звезда в небето.

„Компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяване на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто тогава“, пишат от БАН.

Следващата възможност да се наблюдава сливането на двете планети ще е през 2080 г. После явлението ще се повтори чак през 2400 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024