Коледни джинджифилови бисквитки за топли следобеди  Снимка: © dr. Oetker

В последно време представата за добрите зимни дни като съчетание от чаша горещ чай, аромат на джинджифилови бисквити и Netflix маратон като че ли започва да се превръща в клише. И какво по-добро доказателство за утвърждаването и дори увековечаването на нещо хубаво?

До Коледа остава по-малко от месец. Затова днес с Dr. Oetker ви представяме рецепта за супер вкусни джинджифилови бисквитки – и ви пожелаваме празничен апетит.

Ето и как се правят сладките.

Необходими продукти за бисквитките

За глазурата

За декориране

Начин на приготвяне:

Първо е ред на тестото. В голяма купа смесете брашното, нишестето, джинджифила, канелата, содата, карамфила, индийското орехче и солта. Оставете настрана.

С помощта на миксер разбийте заедно маслото и кафявата захар до получаване на света и пухкава смес. Прибавете яйцето и разбийте отново. Добавете меласата и есенцията ванилия и продължете с миксера. Постепенно прибавете брашнената смес, като бъркате непрекъснато.

Разделете тестото на 2 части върху леко набрашнена повърхност. Притиснете го леко, увийте го в найлоново фолио и го охладете за поне 2 часа в хладилника.

След това е време е за оформяне на бисквитите. Пуснете фурната да загрява на 180°C. Вземете тестото - първо едната, после и другата част - и го разточете върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 5 mm. С помощта на формичка за бисквитки (човече) изрежете фигурките от тесто. Подредете ги върху хартия за печене, като оставите по малко разстояние между бисквитките.

Остатъкът от тестото разточете още веднъж и отново изречеже формички и подредете за печене.

Сложете тавата с бисквитки в предварително загрятата фурна за 8 до 10 минути или докато станат леко златисти и върховете им се стегнат. Оставете ги да се охладят за 10 минути, прехвърлете ги върху решетка и ги оставете да се изстинат напълно.

Декорацията

С помощта на миксер разбийте пудрата захар, ванилената захар, крем тартара и белтъка на ниска скорост, докато се смесят хубаво. Започнете да добавяте постепенно по малко вода (по 15 милилитра), докато глазурата се разреди достатъчно. С помощта на лъжица прехвърлете сместаа в торбичка или пош и започнете да декорирате сладките.

Накрая направете нослета, очички и други детайли с цветните захарни шрифтове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пропадане на асфалта затвори бул. „Панчо Владигеров“ между „Люлин“ и „Обеля“

Като най-вероятна причина за проблема се посочва строежът на близката метростанция

19:13 - 01.09.2025
Важно днес

Плевен обяви бедствено положение заради безводието

Ще се доставя бутилирана вода за болници, детски градини, училища и социални институции

18:27 - 01.09.2025
Живот

Kaufland и Съюзът на математиците в България с обща кампания за превалутирането

Kaufland събира математически таланти в кампания за еврото

17:17 - 01.09.2025
Важно днес

Горица Кожарева ще съди Ивайло Мирчев за клевета заради доклад на Сметната палата, която тя оглавяваше

Засегнала се е от публикация на политика за документи за неизгодна обществена поръчка за коли

16:42 - 01.09.2025
Важно днес

Опозицията поиска оставката на шефа на ДАНС заради самолета на Фон дер Лайен

Лидерите на ДБ настояват за спешни отговори за националната сигурност

16:26 - 01.09.2025
Важно днес

София вдига цените на десетки административни услуги

Гробните места поскъпват двойно, ръст има и при издаването на удостоверения и техническите услуги

15:36 - 01.09.2025
Важно днес

България ще има вицепремиер и министър на парада в Китай, редом с Путин и Ким Чен-ун

Делегацията не е правителствена, а на БСП - по покана на Китайската комунистическа партия

14:42 - 01.09.2025