Коледни джинджифилови бисквитки за топли следобеди  Снимка: © dr. Oetker

В последно време представата за добрите зимни дни като съчетание от чаша горещ чай, аромат на джинджифилови бисквити и Netflix маратон като че ли започва да се превръща в клише. И какво по-добро доказателство за утвърждаването и дори увековечаването на нещо хубаво?

До Коледа остава по-малко от месец. Затова днес с Dr. Oetker ви представяме рецепта за супер вкусни джинджифилови бисквитки – и ви пожелаваме празничен апетит.

Ето и как се правят сладките.

Необходими продукти за бисквитките

За глазурата

За декориране

Начин на приготвяне:

Първо е ред на тестото. В голяма купа смесете брашното, нишестето, джинджифила, канелата, содата, карамфила, индийското орехче и солта. Оставете настрана.

С помощта на миксер разбийте заедно маслото и кафявата захар до получаване на света и пухкава смес. Прибавете яйцето и разбийте отново. Добавете меласата и есенцията ванилия и продължете с миксера. Постепенно прибавете брашнената смес, като бъркате непрекъснато.

Разделете тестото на 2 части върху леко набрашнена повърхност. Притиснете го леко, увийте го в найлоново фолио и го охладете за поне 2 часа в хладилника.

След това е време е за оформяне на бисквитите. Пуснете фурната да загрява на 180°C. Вземете тестото - първо едната, после и другата част - и го разточете върху леко набрашнена повърхност до дебелина около 5 mm. С помощта на формичка за бисквитки (човече) изрежете фигурките от тесто. Подредете ги върху хартия за печене, като оставите по малко разстояние между бисквитките.

Остатъкът от тестото разточете още веднъж и отново изречеже формички и подредете за печене.

Сложете тавата с бисквитки в предварително загрятата фурна за 8 до 10 минути или докато станат леко златисти и върховете им се стегнат. Оставете ги да се охладят за 10 минути, прехвърлете ги върху решетка и ги оставете да се изстинат напълно.

Декорацията

С помощта на миксер разбийте пудрата захар, ванилената захар, крем тартара и белтъка на ниска скорост, докато се смесят хубаво. Започнете да добавяте постепенно по малко вода (по 15 милилитра), докато глазурата се разреди достатъчно. С помощта на лъжица прехвърлете сместаа в торбичка или пош и започнете да декорирате сладките.

Накрая направете нослета, очички и други детайли с цветните захарни шрифтове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съпругата на Благомир Коцев: Претърсиха и дрехите на новороденото ми дете, препоръчаха да не се обаждам на адвокат

По думите на Камелия Коцева над 15 агенти на антикорупционната комисия са претърсили дома им.

15:36 - 09.07.2025
Важно днес

Синдикатите блокират пътя за Гърция и магистрала "Тракия"

Този път исканията са за по-високи заплати в горските стопанства

15:21 - 09.07.2025
Спорт

Нирмал Пурджа - алпинистът, който счупи пореден рекорд в алпинизма

41-годишният непалец стана първият човек, покорил върхове осемхилядници 50 пъти

15:07 - 09.07.2025
Политика

Тръмп прогледна за Путин: “Засипва ни с куп глупости”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп рязко промени тона си по отношение на Владимир Путин и вече не вярва на “любезности”

13:31 - 09.07.2025
Важно днес

Бизнесдамата със сигнала срещу Благомир Коцев живее с бивш полицейски шеф във Варна

Никола Панчев е директор на полицията в Добрич до 2021 г.

13:04 - 09.07.2025
Важно днес

Любена Павлова се отрече от твърденията си срещу Борислав Сарафов

Заплашвали я с арест и че няма да види детето си, казва тя пред съда

12:19 - 09.07.2025
Важно днес

ПП обвърза ареста на Коцев с бюджета на Варна, други партии видяха сянката на Пеевски

В четвъртък (10 юли) предстои гласуването на бюджета на Варна за 2025 г.

12:10 - 09.07.2025
Важно днес

Въпреки закона Борислав Сарафов остава начело на прокуратурата безсрочно

Прокурорската колегия на ВСС взе решение, въпреки че по закон Сарафов не може да е на поста повече от 6 месеца

12:09 - 09.07.2025
Важно днес

Антикорупционната комисия влезе в министерството на енергетиката заради "Боташ" (Обновена)

Обиски текат в "Булгаргаз" и на адреси на бившия енергиен министър Росен Христов

11:51 - 09.07.2025