Навярно ако проведем анкета с въпрос „Кои са съставките, без които Коледа е невъзможна?“, ще получим различни отговори, но поне 5 от тях ще се повтарят често. Подаръци, „Сам вкъщи“, Марая Кери, любов и шоколад.
За първите четири не отговаряме, но що се отнася до шоколада, с Dr. Oetker ви подаряваме тази рецепта за коледни мъфини с карамелен крем и шоколадова украса. Стават за не повече от 40 минути, а вкусът изобщо не отстъпва на десертите, които отнемат поне половин ден въртене в кухнята.
Ето и как се правят тези бързи и лесни празнични мъфини с вкусен карамелен крем и шоколадова украса.
Необходимите продукти:
За мъфините
- 1 пакет смес за ванилови мъфини с парченца шоколад Dr.Oetker
- 2 пакета "Финес" - аромат портокалови корички Dr.Oetker
- 2 броя яйца
- 125 мл олио
- 75 мл прясно мляко
За шоколадовите декорации
- 1 пакет маслена глазура шоколад Dr.Oetker
- 1 малко пакетче захарни перли Dr.Oetker или други захарни декорации по избор
За крема
- 200 г масло
- 20 г пудра захар
- 500 мл прясно мляко
- 1 пакет Oригинален пудинг карамел Dr.Oetker
Начин на приготвяне
Поставете 12 хартиени формички за мъфини в тавичка. Загрейте фурната на 180 грдуса.
Сложете в купа сместа за мъфини, яйцата, млякото и олиото и разбъркайте с миксер за кратко на ниска степен и после още 2 минути на висока - до получаване на гладка смес. Прибавете към нея шоколадовите стърготини, които ще откриете в пакетчето, и портокаловите корички. Внимателно разбъркайте на ръка.
Разпределете тестото във вече подготвените хартиени формички. Важно е на не ги пълните догоре, защото мъфините ще уголемят размера си при печене и тестото ще прелее над формичките.
Изпечете мъфините за около 20-25 минути на средна позиция в предварително загрята фурна на 180 °C на горен и долен нагревател (не печете на вентилатор).
Извадете мъфините от тавата и ги оставете да изстинат във формичките върху решетка.
Приготвяне на шоколадовите декорации
Оставете вода да заври в тенджера и я отстранете от огъня. Поставете торбичката с глазура в нея и я оставете там за около 10 минути. Подсушете я, разклатете я енергично и отрежете връхчето.
Поставете няколко дървените шишчета върху лист хартия за печене с малко разстояние между тях. Нарисувайте с глазурата звезди или коледни елхи върху клечките и поръсете фигурките със захарни декорации по избор.
Оставете настрана, за да се втвърдят хубаво.
Приготвяне на крема
Разбийте маслото с пудрата захар на крем, като използвате миксер - за около 3 минути. Пригответе пудинга според указанията на опаковката, оставете да изстине до стайна температура. Претеглете от него 150 г и лъжица по лъжица го добавяйте към маслото, като разбърквате до получаването на хомогенен крем.
Важно: маслото и пудингът трябва да са със стайна температура.
Напълнете крема в шприц или пош с накрайник звезда (Ø около 12 mm) и оформете кръгообразни гнезда върху кексчетата.
Охладете до готовност за сервиране.
А преди да сложите мъфините на празничната трапеза, украсете ги с приготвената шоколадова декорация.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: