Коледни подаръци за програмисти, 2023 edition

Едни описват програмистите като ексцентрици. Други като по-скоро „скучни“ типчета, а трети – като хора на действието и предизвикателствата.

Ние няма да добавяме нови епитети, само ще кажем, че едно е сигурно – говорим за хора, които попадат извън клишето. Споделят собствен език, често остават неразбрани, а професията им е такава, че няма как да не са различни. От тях се изисква адаптация 24 часа в денонощието, непрекъснато учене, нови ситуации, екипи и продукти. И това всъщност е много хубаво.

При хора с такъв профил лесно можете да дадете воля на въображението си при избора на подаръци и дори да си позволите да рискувате.

Помнете, че всички обичат подаръци - в реалния, не във виртуалния свят.

Ще ви помогнем в избора, давайки ви няколко добри идеи.

Фитнес дъска

Фитнес борд Nohrd EAU-ME Board

Нека си го кажем, мотивацията да отидеш на фитнес, особено ако цял ден си бил прекалено натоварен пред компютъра, не е толкова голяма. Това обаче не означава да не се спортува, стига да има нещо достатъчно подходящо на една ръка разстояние.

Дъската за баланс Eau-Me е създадена, за да тренира тялото и вестибуларния апарат, предизвиквайки ви с постоянно нестабилна, променяща се основа – като ви принуждава да реагирате при всяко накланяне. Компенсаторните движения провокират дълбоката мускулна система. Дъската се стреми да ви отклони от центъра, а пълната с вода основа реагира на всяко ваше движение.

Дъската е много подходяща както за дома, така и за офиса.

NOHrD Fitness е премиум фитнес оборудване, изработено ръчно от висококачествено дърво и естествена кожа. Можете да си харесате и други неща – със сигурност ще ви е интересно.

Huawei Watch

Смарт часовник HUAWEI WATCH Ultimate, 48mm, 1.5'', Black

Споменахме смелост и дързост. Тази година на терена на мъжките смарт часовници излезе едно наистина забележително устройство и това е Huawei Watch Ultimate.

Това е най-луксозната серия на Huawei, пускана на пазара до момента.

Има два варианта - Expedition Black, който виждате на снимката и може да се нарече по-спортната версия, и Voyage Blue - с титаниева верижка и син керамичен безел (ринг). В комплекта на втория ще откриете и синя гумена каишка, специално за спортни занимания.

Huawei Watch Ultimate се цели в едно от най-скъпите хобита на мъжете - гмуркането. Софтуерът и хардуерът на часовника са подготвени да издържат гмуркане до 100 м под вода. По време на самото гмуркане, устройството подава специфична информация.

Материалът на корпуса и на металната верижка на Voyage Blue е базиран на цирконий аморфен метал, наричат го още аморфен цирконий или liquid metal. Много е популярен в премиум сегмента часовници и за първи път идва в устройство, чиято цена е по-малко от 2000 лева.

Още снимки на часовника, както и по-пълно ревю, можете да видите тук.

IKEA smart lamp

Смарт осветление от ИКЕА

Шведската футболна легенда Златан Ибрахимович е казал: “Богатите хора не пазаруват от ИКЕА, умните обаче го правят”.

Ето една умна идея - смарт осветление.

Крушките отдавна вече могат да се управляват и регулират чрез приложение от телефона. За разлика от стандартните крушки, интелигентното осветление позволява да определите яркостта и „температурата“ на всяка крушка - според настроението.

“Умните крушки” се свързват безжично към централна система като DIRIGERA, която е входно-изходното устройство между тях и интернета у вас. След като сте влезли в безжичната мрежа, вече може да контролирате интелигентното осветление с помощта на вашия смартфон, таблет или виртуален асистент (Siri - Apple, Amazon Alexa и др.)

Ето това няма как да не допадне на хората на технологиите, свикнали да управляват през своята мишка и телефон, както и на всички, които живеят с тях.

Raspberry Pi

Raspberry Pi

Raspberry Pi или RPI е серия от едноплаткови компютри с размери на кредитна карта, разработена в Обединеното кралство с цел популяризиране на обучението по основи на компютърните науки в училищата. RPI обаче е и любима играчка на опитните програмисти.

Този малък компютър може да бъде ползван за развлечение в свободното време. Уловката е, че изисква базово програмиране. Ползвате го като медия сървър, домашен облак (home cloud), network access storage.

Големият му плюс е че към него има възможност да бъдат свързани много сензори и системи – от осветление и отопление до автоматична система за поливане на цветята.

Основният му предимство е неговата универсалност и фактът, че може да бъде програмиран по различни начини

IKEA standing desk


Standing desk - бюро с регулиране на височината

Още нещо умно и практично от ИКЕА - вдигащо се бюро, което ви позволява да работите седнали или прави. Смяната на позата при работа на компютър - от седнало към изправено положение и обратно се отразява изключително добре на стойката. Ако гръбначният ви стълб можеше да говори, би изкрещял: “Слава на теб, който направи този подарък!”.

Прекарването на работния ден изцяло в седнала положение забавя метаболизма и храносмилането, пречи на правилното дишане, затруднява продължителната мисловна дейност и дълбоката концентрация. Затова вариантът, при който редуваме стола и работата прави е добър начин за справяне със ситуацията.

В ИКЕА предлагат няколко варианта на бюрото – с бутон или с механична ръчка. В зависимост от това се променя и цената.

Да сменяш позициите на тялото си, докато работиш, означава само едно - по-бистър мозък, освежено тяло и по-добра продуктивност.

Hyatt Pravets
Изкуството на заслужената почивка в Hyatt Regency Pravets Resort

Работата на хората в IT сферата е доста стресова - пълна с непознати ситуации и нови продукти, непрестанни срещи, командировки и неспирни обучения. Затова едно кратко уикенд бягство ще отмие бързо десетките часове пред монитора и умората от погледа на любимите ви хора.

Ако има място, което да позволи на човек едновременно да се откъсне от ежедневието и да бъде близо до големия град, това е Hyatt Regency Pravets Resort. Намира се на около 40 минути с кола от столицата, по магистрала Хемус.

След ремонта на хотела и придобиването на бранда Hyatt ще почувствате промяната още с първите стъпки по дълбокия и мек мокет. Стаите са изцяло реновирани, матраците и спалното бельо са много висок клас, дори пердетата в стаите са подбирани специално като материя. А възглавниците са просто раят на земята.

На разположението има спа център с 25-метров отопляем закрит басейн, висококачествени масажи - ако сте там, не ги пропускайте, както и няколко тематични ресторанта за хора с различен вкус единият от тях специализиран в местни специалитети с дивеч.

В топлите дни може да се играе и на шампионското голф игрище с 18 дупки, пар 72.

Ако човекът до вас е запален работохолик, не го мислите - той пак ще се чувства щастлив. В премиум хотела са предвидили много зони за удобна работа и бърз интернет.

Стол за седене

Дървен стол Nohrd HedgeHock

Програмистите са хора, които по цели дни просто седят пред един екран без да могат да мръднат надалеч. Как ли ще реагират, ако им кажете, че да седиш на дърво може да се окаже най-удобното нещо?

С табуретката HedgeHock ергономичността се постига чрез движение като оставяте тялото ви да оформя основата, на която седите. Не говорим за пухени възглавници, а за естествено дърво.

HedgeHock има кубична структура и макар на пръв поглед да не изглежда удобна, веднага след като седнете, ще оцените ергономичността в най-чистия ѝ вид. Столчето има 49 дървени блока, монтирани на пружина, които реагират на формата и движенията на тялото.

Ваучер за Serdika Center
Ваучер за пазаруване

Ако се чудите какво да подарите на колегата за тайния дядо Коледа в офиса, ако вашият приятел е капризен или просто си има всичко, то тогава ваучерите за пазаруване са най-практичното решение.

Ние се спряхме на тези на Сердика Център - най-лесният за достигане и паркиране търговски център. Те са налични в три различни цвята и стойности - за 20, 50 или 100 лв.

Ваучерите важат в над 120 магазини в мола - от бижута, спортни екипировки и мода през гурме до техника и козметика. Ваучерите важат за период от 1 година, което дава пълна свобода да бъде използван на спокойствие.


Маратонки за бягане ASICS NOVABLAST™ 4

Бягането е най-лесният и достъпен спорт. По-важното е, че освен да се отразява отлично на физиката, влияе ползотворно и на психиката.

Хората, които работят много дълго време на компютър “износват” периферната си нервна система и е добре да се погрижат за това.

Бягането дава възможност да си навън, да се движиш, а и да се запознаеш с много нови хора, които допълнително да те мотивират, а като говорим за този спорт, ASICS е легенда.

Новият модел NOVABLAST™ 4 може да се окаже невероятен коледен подарък. Брандът в последните години преживява своя абсолютен моден ренесанс и няма да сбъркате да съчетавате вашите ASICS дори и с по-официални "цивилни дрехи".

В случая обаче говорим за високотехнологична маратонка, подходяща и за професионален спорт.

Четвъртото поколение на модела използва пяната FF BLAST™ PLUS ECO. Интересен детайл е, че тя е минимум от 20% материал на биологична основа от възобновяеми източници. От ASICS са вложили години труд, биомеханични тестове и много наука, за да направят NOVABLAST™ 4 обувка, която да бъде супер партньор в бягането. Както се казва "сами бягат", само трябва да ги извадите на открито.

LG TV Oled
Телевизор LG OLED, модел OLED55C32LA

Ако живеете с хора от IT сферата, сигурно знаете колко много държат на големите екрани. Почти всички от тях не работят директно на компютъра си, а ползват допълнителни периферии, които свързват с работните си станции/ лаптопи. За хора, които прекарват най-малко 8 часа с поглед в екраните, изборът на последните е от изключително важно значение. Опресняване, резолюция, мащаб.

Същото важи и за избора на телевизора у дома. Мястото, на което играят игри, стриймват HBО/Netflix, гледат Youtube или спорт. Не се притеснявайте, да имате телевизорът, не ви задължава да гледате телевизия - може просто да се забавлявате. Този телевизор е от “онези”, които могат почти всичко - разполага с пълноценен web браузър, гласово управление, съвместимост с Apple Airplay, G-Sync Compatible (Nvidia) - т.е. отговаря на най-добрите стандарти за гейминг за скорост и опресняване, така че игрите ви да не лагват (бел. р. бавят), а кликът на мишката, да е и клик на екрана.

Това с гейминга далече не е просто реклама, а е част от цялостната концепция на модела. С покупката на LG OLED55C32LA имате достъп до GeForce NOW директно от вашия телевизор, където ви очаква каталог с огромен брой игри, от които да избирате.

Този подарък наистина отива към категорията "луксозни", но ще се ползва от цялото семейство и е инвестиция във времето, което ще прекарате заедно.

Кафемашина La Pavoni - LPLENQ01EU

Ако работното ви време не е стандартно, каквото е това на програмистите, понякога се налага пиенето на кафе да не е само сутрин.

Не е нужно обаче консумацията на кафе да бъде обикновена рутина, когато може да стане изкуство. Голяма част от машините у дома бързо се износват, защото не винаги се почистват добре и кафето обграя вътре. Резултатът - горчиво и неприятно кафе.

Кафемашините La Pavoni са нещо като огледало на част от историята на италианския дизайн. Достатъчно семпла, за да може да се поддържа лесно, но и софистицирана, за да позволява на всеки да избира своя кафе шедьовър. Разбира се, ще трябва да експериментирате малко и със сортовете кафе, но ще знаете, че пиете най-качествената напитка.

Класическата машина с лост непрекъснато се развива, но и винаги носи история със себе си.

Комплект за почистване на лице

Човек е по-склонен да неглижира външния си вид, когато работи само с виртуално си аз.

Работата на програмистите е напрегната, а много често и в тъмната част на денонощието, особено на тези, които работят в компании с офиси из целия свят. Всичко това неминуемо се отразява и на кожата. По тази причина продуктите за лице са много добра опция за подарък.

Серията с активен въглен Garnier Pure Active са насочени към всички, които имат мазна и комбинирана кожа.

Garnier Pure Active включва широк набор от продукти, но днес ще ви представим тези, които включват в състава си активен въглен.

  • Познатият черен серум Garnier Pure Active anti-imperfection с концентриран (4%) ниацинаминд + AHA + BHA, който не следи или лепкаво усещане след нанасяне. Според клиничните тестове след една седмица употреба текстурата на кожата е по-гладка, а тенът – по-равномерен*. Серумът е в компактна и красива опаковка, която би стояла съвсем на място на всеки рафт в банята, а самото съдържание е отличен войник в борбата срещу пъпките и несъвършенствата.
  • За най-добри резултати е желателно да се ползва с другите два продукта от Pure Active серията. Това са почистващият гел Garnier Skin Naturals Pure Active, който е с формула, обогатена с екстракт от боровинка, салицилова киселина и ултра абсорбиращ въглен.
  • Garnier Pure Active 3в1 charcoal е комбинация между почистващ гел, пилинг и маска, който намалява себума и помага за значително по-малко несъвършенства по кожата като пъпки или черни точки.

*Потребителски тест сред 155 доброволци.

Масажни очила

Уред за масаж на очи и глава ZENET 701

Масажорът може да се окаже много добър приятел на хора, които прекарват дълго време пред компютъра. Този специално е насочен към състоянието на очите.

Производителят му твърди, че намалява мигренозните пристъпи с 65%. ZENET 701 подобрява еластичността на кожата в околоочната зона, успокоява с лечебен масаж и задвижва кръвообращението, като може да се използва както в пауза по време на работа, така и след края на работния ден.

Philips Screen Cleaning

Philips - комплект за почистване на екрани

Нещо, което винаги може да влече в употреба, не е скъпо и със сигурност ще свърши работа, особено за колегата в офиса.

Както ви споменахме по-горе, хората от IT сферата наистина държат на своите екрани и устройства. Никога няма да ги видите да ги почистват с хартиена кърпа.

Този комплект от Филипс е идеален както за офиса, така и за хоум офиса, където чест гост на бюрото е котката или палавите ръце на детето.

Течността е безопасна и ефикасна и върви в комплект със специалната кърпа от микрофибър за почистване прах, замърсяванията и отпечатъците от пръсти от екраните на компютър, телевизор или телефон. Течността има и антистатична формула, която помага за отблъскване на праха.

Кожена чанта за лаптоп Fossil

Кожена чанта за лаптоп

Голяма част от програмистите са хора, които по отношение на външния си вид разчитат на това да са прагматични. Или в техния случай, може би трябва да използваме “програматични”… Карирани ризи, съичъри, дънки, маратоники. Пуснете си "Силициевата долина" и всичко ще ви стане ясно.

Ако искате да направите намек на вашия партньор и да предприемете първата крачка към новия му по-елегантен стил, започнете с чантата.

Кожената такава едновременно изглежда страхотно и има всички необходими удобства, за да се пренесе някаква част от работното пространство навън.

Може и да ви се получи – по Коледа стават чудеса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024