Коледното послание на папа Франциск: Бог се роди, за да ни даде надежда, по-голяма от всички проблеми Снимка: © Getty Images

Папа Франциск отслужи рождественска литургия с послание към онези хора, които изпитват трудности и губят посоката си: Бог се роди, за да спаси света и да ни даде надежда, която е по-голяма от всички наши проблеми.

Папата обърна особено внимание на контраста между божествената поява на света и светската суета и обърканост.

Исус Христос се ражда във Витлеем, докато императорът решава да "запише цялата вселена", или да преброи всички свои поданици.

"Докато онези, които упражняват властта, се опитват да се впишат сред най-великите в историята, Кралят на историята избира пътя на най-малките. Никой от властващите не го забелязва: само няколко пастири, които са изтласкани в периферията на обществения живот.

Преброяването говори за нещо друго. В писанията - записването на населението има негативни асоциации. Цар Давид, изкушен от голямата численост и нездравото усещане за самодостатъчност, прави тежък грях, когато нарежда преброяване на хората. Той иска да знае колко могъщ е. След около 9 месеца, той вече знае колко мъже могат да вдигнат меч. Бог се разгневява и хората страдат.

В онази нощ обаче, Исус, синът на Давид, след 9 месеца в утробата на Мария се ражда във Витлеем, града на Давид. Той не налага наказание за преброяването, а смирено оставя да го запишат сред множество други. Тук ние виждаме не бог на гнева и наказанието, а Бога на милостта, който се превъплъщава и навлиза в света със слабост, увенчана от думите: "на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение".

Тази нощ сърцата ни са във Витлеем, където принцът на мира отново е отхвърлен от безсмислената логика на войната, от сблъсъка на оръжията, които дори днес не му позволяват да намери място в света", казва папа Франциск.

Преброяването на цялата вселена, казва той, демонстрира една твърде човешката нишка, която преминава през цялата история: преследването на светската власт и мощ, известност и слава, които измерват всичко през успеха, резултатите, числата и цифрите. Свят, обсебен от постиженията.

Но то демонстрира и кой е пътят на Христос: "Той не е богът на постижението, а на въплъщенето.

Той не елиминира несправедливостта отвисоко, с жест на сила, а отдолу - като показва любов.

Той не нахлува на сцената с безгранична власт, а се спуска в тесните ограничения на нашия живот. Той не отбягва нашите слабости, а ги прави свои".

Папа Франциск се обръща към всички вярващи с призив да помислят кой е Богът, в когото вярват.

"Винаги има риск да празнуваме Коледа, докато мислим за Бога в езически измерения - като за някой мощен властелин в небесата; Бог, свързан с властта, със светския успех и с идолопоклонничеството на консуматорската култура.

С фалшивите образи на далечно и раздразнително божество, което се отнася към добрите с добро, а към лошите - със зло. Божество, създадено по наш образ и подобие, удобно за разрешаване на нашите проблеми и за премахване на нашите болки.

Бог, от друга страна, не размахва магическа пръчка. Той не е богът на търговията, който обещава "всичко наведнъж". Той не ни спасява, като натисне един бутон, а се приближава до нас, за да промени света ни отвътре.

Но колкото дълбоко да е внедрена светската идея за далечния, доминиращ, безпрекословен и властен бог, който ще помогне на своите да надвият останалите! Колко пъти този образ е вкореняван в нас. Само че това не е истината: нашият Бог се роди за всички, по време на преброяване на цялата земя", казва папата.

Той обръща внимание на това как истинският Бог е отвъд човешкото възприятие, и въпреки това се оставя да бъде "преброен за нашите сметки".

Описва го като "Богът, който направи революция в историята, като стана част от историята. Богът, който ни уважава толкова много, че ни позволи да го отхвърлим. Който ни спасява от греховете, като ги поеме върху себе си; който не елминира болката, а я трансформира; който не премахва проблемите ни, но ни дава надежда, която е по-голяма от всички наши проблеми".

"Бог толкова много иска да прегърне нашия живот, че макар да е вечен, той става смъртен заради нас. В своето величие той избира да стане малък; в своята праведност той се подчинява на нашата несправедливост", казва папа Франциск. "Братя и сестри, това е чудото на Коледа: не смесица от сантиментални емоции и светско задоволство, а безпрецедентната нежност на Бог, който спасява света, като се въплъщава".

Папа Франциск се обръща към всички хора с напомняне, че за Бог всеки от тях е лице по неговия образ и подобие, а не обикновена бройка.

Дори онези, за които Коледа е трудна за празнуване заради вглеждането в собствените недостатъци и тежки моменти, трябва да имат вяра.

"Исус ви казва: "Заради вас станах плът, заради вас станах точно като вас". Защо тогава да се оставяме на своите притеснения? Като пастирите, които се отделят от стадата си, напуснете затвора на своите грижи и приемете нежната любов на Бога, който се превърна в дете...В него ще откриете кои сте наистина - обичаните синове и дъщери а Бог. Сега можете да го повярвате, защото тази нощ Бог се роди, за да донесе светлина на живота ви".

Папа Франциск призовава всички хора да се поучат от Мария и Йосиф, пастирите и влъхвите, които - встрани от шума и безразличието на света - съзерцават и боготворят новороденото дете.

Накрая той дори цитира Дж. Р.Р. Толкин, който в писмо до своя син от 1941 г. пише "Представям ти най-великото нещо, което можеш да обикнеш на земята: Благословеното причастие. Там ще откриеш романтика, слава, чест, вярност и истинския път за цялата своя обич на света".

Посланието му завършва с молитва към Бог: "Накарай ни да повярваме, Боже, в силата на твоята любов, която е толкова по-различна от силата на света. Боже, накарай ни като Мария, Йосиф, пастирите и влъхвите да се съберем около теб и да те почитаме. Докато ни превръщаш все повече в себе си, ние ще свидетелстваме за красотата на твоя облик".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бъдещето на Северна Македония в ЕС е поставено на карта с победата на ВМРО-ДМПНЕ на изборите "2 в 1"

На втори тур страната избра първата жена министър-председател

22:44 - 08.05.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024