"Когато правителството се проваля, всички плащаме цената" - това е мотивът на документалния филм "Колектив" ("Collective"), посветен на разследването на пожара в едноименната дискотека в Букурещ.

При трагедията в нощта на 30 октомври 2015 г. загиват 27 души. Още 37 от пострадалите при пожара умират в болница в следващите седмици - включително хора, чиито рани не са били животозастрашаващи.

Именно странният случай с болничните жертви става обект на журналистическо разследване, което разкрива неподозиран пласт от корупцията и безвластието. 

Пет години по-късно Румъния реши да номинира "Колектив" за "Оскар" в категорията за най-добър чуждоезичен филм. 

Продукцията на режисьора Александър Нанау може да се гледа в стрийминг платформата HBO Go. 

Пожарът в "Колектив"

Пиротехниката за концерта на групата Goodbye to Gravity възпламенява акустичната облицовка на клуба, а огънят се разгаря неконтролируемо навсякъде. Повечето от жертвите умират от вдишването на отровните газове от изгорялата полиуретанова пяна. Сред загиналите са и четирима музиканти от групата. 

Предварителната проверка показва, че клубът не е отговарял на никакви изисквания за безопасност. Заведението е разполагало само с един пожарогасител в момент, в който е пуснало между 300 и 500 зрители на концерта. Собствениците не са закупили звукоизолация, защитена от възпламеняване, защото им се е видяла твърде скъпа. Вратата на единственият изход е била широка само 80 см.

Организаторите на концерта са предупредили пожарната служба в Букурещ за готвеното събитие, но никой не е дошъл на място, за да провери дали заведението отговаря на законовите изисквания. 

Последва истинска революция - многохилядни граждански протести в Букурещ, Тимишоара, Крайова, Брашов, Плоещ и др., довели до свалянето на правителството на премиера Виктор Понта. 

Разследването на "Gazeta Sporturilor"

Документалният филм на Нанау проследява работата на екип от разследващи журналисти от спортния всекидневник "Gazeta Sporturilor", които разкриват какви са причините за толкова високия брой на смъртните случаи сред хората, приети в болница. 

Екипът разкрива, че фарамцевтичната компания, която е доставяла дезинфектанти за операционните зали на болниците, е разреждала препаратите си многократно над допустимото ниво. Използването на неефективните дезинфектанти на Hexa Pharma е довело до вътрешноболнични инфекции и над 30 смъртни случая.  

В разгара на скандала около компанията, нейният собственик Дан Кондря умира при тежка автомобилна катастрофа. Идентифицирането му се бави с дни заради уврежданията, които е получил при врязването на автомобила му в дърво край пътя. 

"Ако мълчим, значи сме съучастници. Историята е толкова потресаваща, че ме е страх, че ще ни помислят за луди". 

Във филма участва разследващият журналист Каталин Толонтан, лекарят Камелия Реою от Букурещката клиника по изгаряния, бившият министър на здравеопазването Влад Войкулеску, оцеляло момиче от пожара и баща на един от загиналите след болнична инфекция. 

Прочети