Комисията по хазарта ощетила бюджета с над 550 млн. лв., спестявайки таксите на Божков

Над половин милиард лева загуби за бюджета е установила втората проверка в бившата Държавна комисия по хазарта. Точната цифра е 556 872 283 лв., съобщиха от Министерството на финансите.

Проверката е извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя е за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. и обхваща плащането на държавни такси от компаниите „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“ – всички от тях свързани с Васил Божков, срещу когото има 18 повдигнати обвинения.

Частните хазартни фирми, за разлика от държавното тото, са изплащали държавна такса върху разликата между събраните средства и изплатените печалби, вместо върху всички залози, стана ясно в края на 2019 г.

Лицензите на компаниите тогава бяха отнети, Държавната комисия по хазарта беше закрита и функциите ѝ бяха поети от НАП, а председателят ѝ Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление. Повдигнати бяха и обвиненията срещу Божков.

"Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности", пишат от МФ, които изпращат доклада до прокуратурата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024