Над половин милиард лева загуби за бюджета е установила втората проверка в бившата Държавна комисия по хазарта. Точната цифра е 556 872 283 лв., съобщиха от Министерството на финансите.

Проверката е извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя е за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. и обхваща плащането на държавни такси от компаниите „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“ – всички от тях свързани с Васил Божков, срещу когото има 18 повдигнати обвинения.

Частните хазартни фирми, за разлика от държавното тото, са изплащали държавна такса върху разликата между събраните средства и изплатените печалби, вместо върху всички залози, стана ясно в края на 2019 г.

Лицензите на компаниите тогава бяха отнети, Държавната комисия по хазарта беше закрита и функциите ѝ бяха поети от НАП, а председателят ѝ Александър Георгиев бе обвинен в длъжностно престъпление. Повдигнати бяха и обвиненията срещу Божков.

"Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране за на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности", пишат от МФ, които изпращат доклада до прокуратурата.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%