Комисията по външна политика прие проекта на ДБ за ветото на Северна Македония Снимка: © Булевард България

Комисията по външна политика успя да събере 11 от 17 гласа в подкрепа на проекторешение, с което да изрази позиция по преговорите със Северна Македония и ЕС.

ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" направиха опит да съгласуват единно предложение в общ документ след дълго заседание на комисията, но в крайна сметка внесоха отделни текстове.

Мнозинството все пак се обедини около текста, предложен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. "За" гласуваха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ.

Проектът му потвърждава досегашните условия към Северна Македония и дава мандат на правителството да приеме френското предложение, но при изпълнение на 4 условия - прецизиране на текста в заключенията на Съвета, за да се гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ наравно с другите народи, споменати в нея; подобряване на предложения проект за преговорна рамка, така че да е ясно, че "нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да се тълкува като признание от България за съществуване на "македонски език"; гаранции, че добросъседството остава "хоризонтален критерий" в рамките на целия процес на присъединяване; и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за добросъседтво в преговорната рамка.

"На тази основа и само при изпълнението на тези условия" парламентът ще очаква Министерски съвет да приеме френското предложение. Текстът на Иванов ще претърпи дребни редакционни корекции, преди да влезе в пленарна зала.

Първоначалната им идея им за "максимално широко съгласие" беше парирана от представителите на ИТН, "Възраждане" и БСП.

Тошко Йорданов обяви,че "каквото и да гласувате, ще си го гласувате вие и това не е национален консенсус", защото редакциите не съответстват на досегашната рамкова позиция на България за Северна Македония и на приетите на КСНС решения по казуса.

Той заяви, че не е съгласен с формулировките за езика на Северна Македония, които "могат да се тълкуват всякак от македонците" и обяви, че предложенията "не отговарят на националния интерес на България".

"Ако България е силна в нещо, тя е силна в "незапочването" на процеса. Никой в ЕС няма желание този процес да завърши бързо. Искат да започне поради други причини", беше обяснението на Йорданов.

Той направи препратка и към изпреварващата позиция на македонския премиер Димитър Ковачевски, който вече обяви, че не приема френското предложение.

Димитър Ковачевски: Френското предложение не е приемливо за нас

Ангел Георгиев от "Възраждане" също обяви, че партията няма да участва в изработването на обща позиция и няма да подкрепи френското предложение.

"Нито един вариант е защитава българските национални интереси, не сме склонни на никакви компромиси, било то за езика, културата, историята или друго. Виждаме изключително бърз ход на събитията, но не виждаме реформа в Македония. Няма как да приветстваме това нещо и да казваме, че има напредък", каза той.

Георги Михайлов от БСП също обяви, че партията не е доволна от "пришпорването с изключителна упоритост" на въпроса за евентуалното вдигане на ветото.

"Това не може да бъде решено за една седмица. Трябва да има обществен консенсус. Ние бихме се въздържали от всякакво решение в момента. Нашата партия не решава еднолично. Приветствам усилията на колегите, но не смятам, че трябва да избързваме", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023
Живот

Защо Time избра Тейлър Суифт за човек на година?

Няколко дни след обявяване на победителя, TIME публикува мотивите за избора си.

14:17 - 09.12.2023
Спорт

Седмица в паралелната вселена: Гонзо представи книга и всичко е точно  

Да представяш „нова философия за футбола“ е направо цинично. А да искаш още 3-4 години за работа - нагло.

13:00 - 09.12.2023
Важно днес

Олена Зеленска: Спирането на финансовата помощ за Украйна означава просто, че ще умрем

Преди дни Сенатът на САЩ блокира милиарди долари нова помощ за Украйна

12:06 - 09.12.2023
Живот

Ректорът на "Харвард" се извини за противоречивите си изказвания

Преди дни Гей отказа да отговори на въпроса дали призивът към геноцид над евреите представлява нарушение спрямо правилата

10:49 - 09.12.2023