Снимка: © Булевард България

Комисията по външна политика успя да събере 11 от 17 гласа в подкрепа на проекторешение, с което да изрази позиция по преговорите със Северна Македония и ЕС.

ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" направиха опит да съгласуват единно предложение в общ документ след дълго заседание на комисията, но в крайна сметка внесоха отделни текстове.

Мнозинството все пак се обедини около текста, предложен от съпредседателя на ДБ Христо Иванов. "За" гласуваха депутатите от ПП, ГЕРБ, ДПС и ДБ.

Проектът му потвърждава досегашните условия към Северна Македония и дава мандат на правителството да приеме френското предложение, но при изпълнение на 4 условия - прецизиране на текста в заключенията на Съвета, за да се гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ наравно с другите народи, споменати в нея; подобряване на предложения проект за преговорна рамка, така че да е ясно, че "нищо в процеса на присъединяване на РСМ в ЕС не може да се тълкува като признание от България за съществуване на "македонски език"; гаранции, че добросъседството остава "хоризонтален критерий" в рамките на целия процес на присъединяване; и включване на референция към двустранните протоколи по чл. 12 от Договора за добросъседтво в преговорната рамка.

"На тази основа и само при изпълнението на тези условия" парламентът ще очаква Министерски съвет да приеме френското предложение. Текстът на Иванов ще претърпи дребни редакционни корекции, преди да влезе в пленарна зала.

Първоначалната им идея им за "максимално широко съгласие" беше парирана от представителите на ИТН, "Възраждане" и БСП.

Тошко Йорданов обяви,че "каквото и да гласувате, ще си го гласувате вие и това не е национален консенсус", защото редакциите не съответстват на досегашната рамкова позиция на България за Северна Македония и на приетите на КСНС решения по казуса.

Той заяви, че не е съгласен с формулировките за езика на Северна Македония, които "могат да се тълкуват всякак от македонците" и обяви, че предложенията "не отговарят на националния интерес на България".

"Ако България е силна в нещо, тя е силна в "незапочването" на процеса. Никой в ЕС няма желание този процес да завърши бързо. Искат да започне поради други причини", беше обяснението на Йорданов.

Той направи препратка и към изпреварващата позиция на македонския премиер Димитър Ковачевски, който вече обяви, че не приема френското предложение.

Димитър Ковачевски: Френското предложение не е приемливо за нас

Ангел Георгиев от "Възраждане" също обяви, че партията няма да участва в изработването на обща позиция и няма да подкрепи френското предложение.

"Нито един вариант е защитава българските национални интереси, не сме склонни на никакви компромиси, било то за езика, културата, историята или друго. Виждаме изключително бърз ход на събитията, но не виждаме реформа в Македония. Няма как да приветстваме това нещо и да казваме, че има напредък", каза той.

Георги Михайлов от БСП също обяви, че партията не е доволна от "пришпорването с изключителна упоритост" на въпроса за евентуалното вдигане на ветото.

"Това не може да бъде решено за една седмица. Трябва да има обществен консенсус. Ние бихме се въздържали от всякакво решение в момента. Нашата партия не решава еднолично. Приветствам усилията на колегите, но не смятам, че трябва да избързваме", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени