Комисията "Турски поток" започна със скандал и приключи на празни обороти Снимка: © Булевард България

Първото заседание на комисията, която трябваше да разследва изграждането на газопровода "Турски поток" през България, приключи за около час, без да свърши каквато и да е работа.

Причината: скандал между ПП-ДБ и всички останали партийни представители по всяка точка, от дневния ред до вътрешните правила за работа.

Въпреки че формално БСП и ИТН вдигнаха ръка в подкрепа на едно от предложенията на ПП-ДБ, веднага стана ясно, че коалицията няма никаква политическа подкрепа в комисията.

Определеният за председател Рамадан Аталай (ДПС) опитваше да бойкотира предложенията на Венко Сабрутев и Мартин Димитров за изслушване на анализатора Илиян Василев и организацията "БГ Елфи";

Те разследваха изтеклите документи от мейла на Александър Бабаков и откриха в тях т.нар. пътна карта за "Турски поток" наред с други материали, сериозно компрометиращи ГЕРБ и БСП в обслужване на руския икономически интерес.

Димитров и Сабрутев твърдяха, че са внесли искане за събиране на заседание на комисията с конкретен дневен ред, който не може да се изменя.

Аталай обаче го отхвърли "по устав", като обяви, че заседанието е свикано не по инициативата на ПП-ДБ, а по друго разпореждане на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

И Аталай, и Александър Ненков от ГЕРБ оспорваха правото на изслушване на хора, които не са пряко свързани с проекта за газопровода.

Председателстващият заседанието предложи евентуалните събеседници първо да представят "документи" на комисията (въпреки че разследванията им са публични и се обсъждат вече два месеца), и след това да се прецени дали те трябва да дават показания.

Депутатът от ДПС изобщо не прие да се подложи на гласуване включване на представители на "БГ Елфи" онлайн в заседанието.

При искането на Димитров депутатите да гласуват дали са съгласни поне Илиян Василев да бъде изслушан, Аталай грешно преброи 5 гласа "за" срещу 5 "против" и "въздържал се", при положение че гласовете против бяха само три. В прегласуването това се видя ясно.

До изслушване на Василев така и не се стигна въпреки всичко.

Когато Аталай поиска да се проведе формалното гласуване по вътрешните правила на комисията, Венко Сабрутев се намеси и обяви, че те са раздадени в последния момент преди заседанието и ПП-ДБ не са имали достатъчно време да се запознаят с тях.

Рамадан Аталай веднага се възползва от вдигнатата топка и директно предложи заседанието да се разпусне, за което получи подкрепа и от ГЕРБ.

ИТН и БСП помогнаха за този изход от ситуацията. Първоначално Тошко Йорданов обяви, че ИТН ще подкрепи предложенията на ПП-ДБ само за да не бъдат обвинявани в "предизборния панаир", и отново тръгна в атака срещу коалицията за това, че 9 месеца не е повдигала въпроса с пътната карта за "Турски поток".

Точно преди финалното гласуване за прекратяване на заседанието Йорданов напусна залата, с което улесни и хода на Рамадан Аталай.

Борислав Гуцанов от БСП също формално подкрепи изслушването на Илиян Василев, но не гласува при решението за разпускане на заседанието и също помогна за края му.

Единственият депутат от "Възраждане" не участваше в гласуванията.

През цялото време в залата седеше бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, която очакваше да бъде изслушана - и това не се случи.

Не е ясно какво изобщо ще произтече от тази комисия, като се има предвид, че след края на седмицата парламентът вече няма да се събира заради Великденската ваканция и предизборната кампания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024