Конкурсът за нов директор на БНТ се провали, Емил Кошлуков остава начело "до второ нареждане"

СЕМ не успя да избере нов генерален директор на БНТ и ще започне процедурата за събиране на кандидатури отначало.

Нито един от осемте кандидати не успя да събере три гласа при първия, втория и третия тур на гласуването на 29 юни. Това означава, че изборът ще бъде прекратен.

Емил Кошлуков може да продължи да изпълнява функциите си дори след края на мандата си на 10 юли до излъчване на нов ръководител на обществената телевизия - въпреки че "за" него гласува само 1 член на СЕМ, а четири представителки на медийния регулатор гласуваха последователно "против" желанието му да остане начело на БНТ.

"Това е прецедент, но законът ни дава право да закрием процедурата, без да сме взели решение за избор", каза Соня Момчилова. Новият конкурс ще бъде обявен от следващото заседание.

"Никак не се гордея с резултата от тази процедура по избор на генерален директор на БНТ. Не мисля, че СЕМ добива повече авторитет с тази невъзможност да избере измежду възможни кандидатури. Не правим добра услуга нито на СЕМ, нито на БНТ, нито на българската журналистика. Не мисля, че това решение е в обществен интерес", каза Пролет Велкова.

Велкова коментира, че от един месец се разпространява слух за умишлен провал на конкурса с целта Емил Кошлуков да остане начело на БНТ.

"За мен потвърждаването на този слух е силно симптоматично и ме навежда на един въпрос - доколко са автономни нашите гласове", каза още Пролет Велкова. Тя беше човекът, който застана зад кандидатурата на Венелин Петков.

Велкова напомни, че Кошлуков ще остане начело на БНТ за неопределн период от време, като може това да обхване и периода на евентуалната бъдеща предизборна кампания.

На това Соня Момчилова реагира с критика, че "не споделя Пилатовския подход да изберем някого, защото трябва да има избор". Тя обвини Велкова за това, че е опитвала "да манипулира" друг член на СЕМ по време на закритите им заседания, без да стане ясно какви са подробностите. Момчилова обяви още, че "лично се гордее" с резултата от гласуванията, който не доведе до нормален избор на нов директор на БНТ.

Направи впечатление, че двете представителки на квотата на президента Румен Радев - Габриела Наплатанова и Соня Момчилова - не излъчиха подкрепа за нито един кандидат в първия тур.

Разпределението на силите в I гласуване:

За Емил Кошлуков гласува само Галина Георгиева, а против бяха 4 души.

За Венелин Петков гласува Пролет Велкова - нито един не беше против, а 4 души гласуваха "въздържал се".

За Ирина Величкова гласува само Симона Велева, с два гласа против и два гласа въздържал се.

При второто гласуване Величкова отпадна от вота, защото Симона Велева реши да предложи Сашо Диков на нейно място - в същото време Велева гласува "ЗА" Венелин Петков при този вот:

За Емил Кошлуков отново гласува само Галина Георгиева, против бяха 4 души.

За Венелин Петков гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева, нито един против и 3 въздържали се.

За Сашо Диков гласуваха Симона Велева и Соня Момчилова, нито един против и 3 въздържали се.

Третият тур в 14 ч. повтори изцяло резултатите от второто гласуване, с което и процедурата окончателно се провали.

Габриела Наплатанова реши да се въздържи от избор, въпреки че би искала да гласува за Венелин Петков. Наплатанова заяви, че би подкрепила Венелин Петков в избора заради неговата "блестяща презентация" и плана му да възпре натиска от страна на държавата и възстановяването на журналистическата сила на БНТ. Наплатанова напомни, че се познава с Петков от 20 години като бивши кадри на bTV и изрази убеденост, че той ще може да гарантира независимостта на обществената медия, но обяви, че няма да участва във вота, за да няма спекулации за конфликт на интереси.

Галина Георгиева застава зад концепцията на Емил Кошлуков, защото "дължим сигурност и стабилност на БНТ". Георгиева е единственият член на по-ранния състав на СЕМ, тя беше излъчена от парламентарната квота в 44 НС, предложена от Вежди Рашидов и избрана с гласове от ГЕРБ и ДПС.

Пролет Велкова ще гласува за Венелин Петков заради "добре поставени цели, смели, но не и неосъществими".

Симона Велева се обяви за сериозни законодателни промени в БНТ, за да се промени порочния начин на финансиране и зависимост. Тя коментира, че е установила липса на контрол в изразходването на средства при настоящото управление и предложи засилване на ролята на управителния съвет или избор на надзорен съвет на телевизията.

Велева поиска СЕМ да вземе решение още днес, като се обяви за "диалог и компромис" с останалите членове - оказа се, че нейният фаворит е Ирина Величкова, но гласуването за нея при вече дадените гласове за Петков и Кошлуков би провалило вота веднага. Велева обяви, че "на този етап" Венелин Петков няма подкрепата ѝ, но е готова да направи компромис.

Последната дума има Соня Момчилова - председател на СЕМ. Кошлуков няма да може да разчита на нейния глас. Венелин Петков обаче също беше разкритикуван сериозно от нея. Момчилова обяви, че не е видяла подходящ директор за БНТ през последните два дни и реши да се въздържи.

"Говорила съм много за Емил Кошлуков - знаете какво мисля за него и неговия професионализъм, за неговия "спорен" публичен имидж, но ние сме жури и следва да отчетем и това, което той ни представи. В СЕМ следим всекидневно всичко, което се случва в БНТ. Не можем да не отчетем и това, което е добро, прогресивно и ново. Но аз няма да подкрепя Емил Кошлуков, не бих могла", каза тя.

Колкото до Венелин Петков:

"Аз не мога да приема, че обществената телевизия може да бъде управлявана като държавна компания и СЕМ не е борд на директорите. Няма как директор на БНТ да не носи отговорността и да не поема тежестта на решенията, които ще взима. Този корпоративен и мениджърски подход ми е чужд. Този "спящ великан", както той нарече БНТ, ако не се събуди подходящо, може да предизвика катаклизми, които не са по силите на Венелин Петков. Не ми допадна и стремежът да се опитваме да наподобяваме световните и европейските модели. Мисля, че 60-годишната традиция на БНТ трябва да ни отведат в пресечна точка на модерност и традиции, която се нарича обществена мисия. Не можах да припозная Венелин Петков като "мисионер", каза тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024