Конспиративното мислене: невротичният симптом на един народ Снимка: © Getty

Има един човек, който в рамките на 7 минути може да ви обясни всичко за Русия, САЩ, рептилите, ваксините и глобалния план за кастриране на човечеството с цел достигане до "златния милиард", жадуван от шепа богаташи.

Този човек може да е майсторът, който е дошъл да изкърти плочките в банята, таксиметровият шофор, който ви вози до Попа или фризьорката, която ви оформя бретона. Но може да е и учителят на детето по "Човек и природа". Или колега, когото познавате от 20 години. Или приятел от детството. Или някой от собствените ви родители.

Човекът, който знае всичко, ще дойде и ще ви го обясни: как ваксините ни чипират, как някой ден може някой да зададе настройка на всички ваксинирани срещу Covid-19 и те да станат внезапно агресивни, как САЩ са организирали войната в Украйна, за да се предпазят от украинската армия, как до 2030 г. хората ще си избират деца по поръчка и как от вируса на ковид растат допълнителни аксони и хората започват да забравят, за да може след това да си купят очила и слушалки, с които паметта им да се възвърне. Очила и слушалки, които ги следят. Очи, които са винаги вперени в тях.

Ще разберете още как въпросните ваксини превръщат хората в живи антени и как той, "човекът, който знае", вижда ваксинираните през Bluetooth на телефон, но само ако телефонът е Xiaomi, не и ако е iPhone. И как "те", разбира се, ни "пръскат" с "кемтрейлс", защото искат да нямаме емоции и всичко, всичко, целият живот и битие, всичко е планирано, контролирано и режисирано, а ние сме просто беззащитни мишки в чудовищен експеримент.

Нищо ново. Теориите на конспирацията и придружаващите ги параноидни илюзиии са стари колкото света и през годините сме чували какво ли не: че Елвис и Майкъл Джексън са живи, че 2PAC още издава албуми, че Земята е плоска, че антибиотиците са химическо оръжие, че САЩ сами са свалили Световния търговски център, че никой не е кацал на Луната, че ваксината срещу паротит причинява аутизъм и още, и още.

През последните 3 години обаче, откакто ковид пандемията стана (част от) живота ни, конспиративните теории претърпяха една особена метаморфоза.

Те излязоха от затворените кръгове и групи на антиваксъри, плоскоземци и борци срещу еврейския заговор и се вляха в редиците на "нашите". Свалиха етикета "символ на тъпота" и гордо се омешаха с едни далеч не толкова "тъпи" кръгове.

Ако не ви се вярва, запитайте се дали наистина нито един ваш приятел, познат или роднина, не е споменавал, че има притеснения относно състава на ковид ваксините. Нито един ваш приятел, познат или роднина не е споменавал, може би леко засрамено и под сурдинка, а може би не, че "тия следи в небето не бяха такива преди"? И нито един ваш приятел, познат или роднина не е изказвал мнение, че Щатите са постлали войната в Украйна, за да...(изберете каквото и да е изречение без никакъв смисъл).

Не вярвам. И ако естествената реакция спрямо хората, които гръмко или пък предпазливо защитават конспиративна теория, все още са подигравката и смеха, може би е време да се вгледаме малко по-надълбоко в темата.

В деня на психичното здраве можем да се замислим защо толкова много хора, и не всички от тях глупави или ниско образовани, се оплетоха в конспиративната машина и доволно заеха местата си на нейни брънки. Може би защото светът около нас стана страшен. Защото нито здравеопазването, нито културата, нито образованието ни дават механизми, с които адекватно да се справяме с тревожността си по здрав начин. Защото е много по-лесно човек да приеме, че е жертва на могъщи, независещи от него обстоятелства, отколкото да поеме отговорност и да се опита да промени нещо.

Няма нищо смешно в това да гледаш как хората падат жертви на информационните урагани от помия, които всеки ден ни завихрят през екраните.

Никой не е застрахован срещу необходимостта от вяра и посягането към фалшив източник, който обещава да му я даде с примамливата усмивка на клоун-убиец.

Преди години се смях на една бременна позната, на която донесох от Бразилия малка топка с пера. По това време там вилнееше вирусът Зика, който причиняваше малформации в плода, ако зарази бременна жена . Тя не взе топката, защото се страхуваше, че е възможно някой комар - носител на вируса, да се е скрил в перата и след един 13-часов и един 2-часов полет, да излезе свеж, гладен и витален и да я захапе.

Няколко години по-късно обаче се хванах как мия стрък зелен лук с латексови ръкавици, антибактериален сапун и четка и не ми беше никак смешно. Вярно, нито ковид, нито зика бяха измислици, но страховете и произхождащите от тях глупости се увиха като бръшлян около реалността и в един момент тя започна да става трудно видима.

Всеки може да се подведе по най-новата, модерна конспирация, защото е уплашен или наивен, или доверчив, или недостатъчно чел или недостатъчно знаещ. Това не е грях. Посочването на виновник представлява едно особено удобно психологическо изнасяне на причината за нещастието или дискомфорта ни някъде навън, извън нас. Някъде, където можем да го стигнем.

Хората, които страдат от онкологични заболявания, невротиците, които се съсипват от т.нар. чести психични разстройства, онези, които преживяват загуба и онези, които са преживели травми, онези, които са живели в държава-мащеха и които неосъзнато са били обективизирани и ощетявани от нея, всички те търсят отговори. И виновник.

Получавате по 38 паник атаки на ден? От ракетите, които Путин мята по Украйна заради подмолните действия на САЩ е. Ваш приятел е бил сгазен на пешеходна пътека от младеж с черно Ауди и торба кокаин в кръвта? Заради Сорос е. Ваш близък е диагностициран с тумор? Заради кемтрейлс е.

Впрочем, попаднахте ли на новината, че Ветрино стана първата община в Европа, която наложи пълен мораториум върху изграждането на ветрогенератори? Това се случи под натиска на "Исторически парк", откъде твърдяха, че вятърните перки причиняват рак.

За хората от региона едно произволно подхвърлено в пространството твърдение се оказа достатъчно, за да може семето на съмнението да избуи в протести, подписки и натиск над общинския съвет, които в крайна сметка резултираха в срамния прецедент.

Причината конспиративните теории да виреят толкова успешно и да се преплитат в зловещи сценарии, на които биха завидели грозно и Кинг, и Мартин, и Толкин, и Роулинг, и Азимов, и Хърбърт, и Бредбъри не е в тяхната правдоподобност.

Успехът им е по-скоро заключен в една маса от незадължително лоши или глупави хора, които нямат вяра и не намират смисъл и упование в утрешния ден, нито подкрепа в реалността.

И това е много по-зловещо от теорията за рептилите, които ни превръщат в живи антени с помощта на вируси и ваксини.

Да помислим за това на днешния 10 октомври.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия изгражда голяма военна база в окупирания Мариупол

Русия укрепва военното си присъствие в окупирания украински град Мариупол, показват сателитни снимки

18:37 - 03.12.2022

Сериалите и филмите, които ще гледаме през декември в HBO Max

Селекция от най-добрите заглавия, които ще бъдат достъпни в HBO Max през декември

17:45 - 03.12.2022

Кампанията "Генератори за Украйна" събра 393 хил. лв. в помощ на украинците

Най-малкото дарение е за 1 евро, а най-голямото за 30 хил. лева.

16:35 - 03.12.2022

"Досиетата Twitter": Мъск опита да разкрие случаи на цензура. Те се оказаха не толкова тайни

Мъск каза, че "обществото заслужава да знае какво наистина се е случило". То обаче знае отдавна

15:21 - 03.12.2022

Борисов: ГЕРБ ще предложи правителство от експерти, които да стабилизират страната

Лидерът на ГЕРБ публикува и снимки от срещите си с европейски лидери от срещата на ЕНП в Атина

14:50 - 03.12.2022

Реакциите след изолацията на България от Шенген: Най-голямата руска победа след избора на Радев за президент

Експерти и политолози коментират решението на Нидерландия да лиши България от членство в Шенген

13:21 - 03.12.2022

Борисов се появи във въпрос за корупция в нидерландско куиз шоу

Кои са тези десет политически личности, заплетени в скандали за корупция? Жокер: Един от тях е Бойко Борисов.

12:42 - 03.12.2022

Опит за кражба на графит на Банкси в Украйна: Хора се опитаха да отмъкнат творбата от разрушена сграда

Творбата на Бански на жена с противогаз и пожарогасител е станала обект на посегателство

11:00 - 03.12.2022

Коледа пред Народния - 3D мапинг в розово и ансамбъл "Българе"

Тържеството започна със запалване на елхата от кмета Фандъкова

10:34 - 03.12.2022