Снимка: © Булевард България

Конституционният съд обяви за противоконституционни всички законови разпоредби, които дават възможност на партиите да получават дарения от фирми. С решение на КС от 27 април става ясно, че не самата практика противоречи на Конституцията, а начинът, по който в момента е уредена законодателно.

Тя е записана в Закона за политическите партии и в Изборния кодекс, като допуска фирми с държавно и общинско участие да даряват средства на политици за предизборните им кампании, а това е недопустимо. 

През лятото на 2019 г. управляващите от ГЕРБ, под натиск от ДПС, разрешиха на политиците да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци. Тогава лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски се срещнаха с представители на ГЕРБ, за да обсъдят промяната, а подкрепа имаше още от „Атака“ и „Воля“.

Промяната беше представена като компенсация за намаляването на държавните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за всеки получен действителен глас на парламентарни избори. Впоследствие субсидията се вдигна до 8 лв., но разписаните в закона дарения от юридически лица не бяха премахнати.

Президентът Румен Радев атакува този ход и сезира КС, който се произнесе на 27 април. Междувременно от „Има такъв народ“ искат намаляване на партийната субсидия отново до 1 лв. – точка, която бе заложена в референдума на Слави Трифонов от 2016 г.

Конституционните съдии освен това са на мнение, че трябва да бъде въведен таван на даренията от фирми. Законът позволява неограничени по размер частни дарения на политическите партии от юридически лица и еднолични търговци, а това нарушава конституцията. В ЗПП и ИК единственото ограничение е политическите формации да не получават пари от фирми, които имат просрочени публични задължения или са регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим – тоест, офшорни фирми.

"Системата на финансиране трябва да гарантира, че всички партии са в състояние да се съревновават при равни възможности, което осигурява политическия плурализъм и създава гаранция за ефективното функциониране на демократичните институции", пише в решението на КС.

След като то влезе в сила – три дни след обнародването му в Държавен вестник, даренията за партии от юридически лица и еднолични търговци вече няма да са допустими.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония