Контузия спря "Златните момичета" от ансамбъла да участват на световното първенство Снимка: © Getty Images

Българският ансамбъл по художествена гимнастика няма да участва на световното първенство, което започва в сряда в японския град Китакюшу. Причината – контузия на Лаура Траатс, която е един от петимата титуляри.

Това трябваше да е последното състезание в кариерите на Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Лаура Траатс, които триумфираха на Олимпиадата в Токио през лятото. Те донесоха първия златен медал за България в художествената гимнастика от Летни игри.

Ансамбълът е заминал за Япония и е провел две тренировки в понеделник. След втората обаче 22-годишната Лаура е получила много силна и остра болка. След проведена консултация с лекаря на отбора е взето решение ансамбълът да не участва в шампионата, защото травмата се е оказала сериозна, съобщават от българската федерация. Информацията беше потвърдена от международната федерация по гимнастика (FIG).

„Нашите момичета заминаха изключително добре подготвени и с огромно желание да спечелят последното си състезание като отбор. Всички момичета съжаляват ужасно, щабът също, но здравето е над всичко и това е единственото правилно решение в този момент“, написаха от БФХГ.

Не е ясно защо отборът е заминал без резервен състезател на световното първенство.

Предстои „Златните момичета“ да обявят дали ще ги видим отново в действие, или ще прекратят кариерите си.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024