Снимка: © bTV

Координационният център в Инфекциозна болница, който трябваше да отговаря за пренасочването на линейки с Covid-пациенти към лечебни заведения със свободни места, ще бъде закрит. 

Причината, според здравния министър: пациентите сами се насочвали към болниците след откриването на фургоните за триаж. 

"След като бяха разкрити фургони пред болниците за взимане на бързи тестове и PCR тестове и на фона на това, което ще разкрият поликлиниките, където допълнително ще има пробонабиране и отчитане на евентуално болни от COVID, този център вече не върши работа", каза още директорът на Спешна помощ-София Георги Гелев.

"Когато разговарям, с който и да било директор, докато обяви, че има 10 свободни легла, вече 8 са заети, преди въобще да е стъпила, която и да е линейка. Няма я тази нужда от пренасочване на линейките", казва още той. 

Функцията по преразпределение на екипите от спешни медици ще се изпълнява, както до преди епидемията, от Районната координационна централа, която се намира в ЦСМП.

Координационният център беше създаден в началото на септември.Той трябваше да работи 24 часа в денонощието и целта му е да се съкрати времето от подаването на сигнала към 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

През последните седмици на октомври обаче имаше множество сигнали за липсваща координация между приемните кабинети в болниците, екипите в линейките и отговорниците за разпределянето на пациентите с Covid от центъра. Основният проблем беше свързан с недостига на легла при големия наплив от болни хора. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия

Да ти се завие свят от розово: pop-up бутикът Balmain x Barbie

Neiman Marcus отпразнува 10-годишно партньорство с Balmain, като направи 185 квадрата розово - колекцията Balmain x Barbie в екслузивен pop-up бутик отворен до 30 януари