Спасителите молят за помощ в открито море: така изглежда ситуацията на борда на "Луиз Мишел". 

Корабът и неговият екипаж от спасители получават финансиране от британския графити-артист Банкси, за да помагат на мигрантите от Северна Африка да прекосят Средиземно море в безопасност. В събота обаче "Луиз Мишел" обаче обяви извънредно положение край бреговете на Либия, след като се наложи да спаси потъваща лодка със 130 души на борда и тялото на един загинал човек. 

Екипажът твърди, че европейските гранични власти отказват да отговорят на неколкократните им призиви за помощ. Корабът беше пренаселен с хора още преди да натовари последните си бедстващи пътници. В петък стана ясно, че на борда вече има 89 души, включително 14 жени и четири деца, които търсят безопасно пристанище. 

Носът на 31-метровата моторна яхта с надпис "Спасение" е изрисуван в розово; към украсата му е добавена и една от емблематичните рисунки на Банкси - този път момичето от графитите не държи балон, а спасителен пояс във формата на сърце. 

Според британски медии, артистът е осигурил финансиране на Пиа Клемп - 37-годишна германска правозащитничка и бивш капитан на няколко подобни мигрантски кораби, за да се отправи на поредна мисия в Средиземно море.

През лятото на 2019 г. тя беше обвинена в това, че помага на нелегални имигранти да влязат на територията на Италия. Тогава Клемп управляваше един от корабите на Sea Watch, които следяха за появата на лодки с мигранти от Северна Африка. Бившият вътрешен министър на Италия Матео Салвини им забрани да влизат в италианските пристанища. 

Пиа Клемп и Карола Ракете (също капитан на спасителен кораб) трябваше да получат медала на Париж от кмета на френската столица Ан Идалго преди година, но отказаха отличието заради критиките си срещу отношението на местните власти към мигрантите. 

Яхтата на Банкси носи името на френската анархистка Луиз Мишел. 

Заради превишаването на максималния капацитет от 120 души, част от спасените мигранти все още се намират на авариралата баржа, а яхтата на Банкси не може да помръдне от претоварването. Екипажът съобщава, че е изпратил сигнали до службите в Германия, Малта и Италия, но всички ги игнорират. 

"Това са оцелелите хора, на които ЕС обръща гръб. След като са избягали от неописуем тормоз и нечовешко отношение, те имат нужда от безопасно място". 

В събота Банкси пусна кратък клип в Instagram, в който пише: "Като повечето хора, които преуспяват в света на изкуството, и аз си купих яхта, за да се разхождам из Средизмено море. Това е френски военен кораб, който преобразувахме в спасителна лодка, защото властите на ЕС умишлено игнорират призивите за помощ от "не--европейци". Клипът завършва с надпис "All Black Lives Matter". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA раздава награди с онлайн играта "Завърти и спечели" - може да пробвате късмета си всеки ден

Кампанията е от 13 януари до 17 февруари, не е нужно да сте направили покупка

Гроздан Караджов освободи един от изпълнителните директори на "Автомагистрали"

Десислава Христова е задействала "инхаус" процедурите за "Хемус" още през 2018 г.

Големите хранителни вериги пускат вендинг машини за отпадъци още тази година

Сдружението за модерна търговия подкрепя депозитната система за опаковки, каза Борислав Сандов

Историята на измамницата Анна Сорокин тръгва по Netflix през февруари (видео)

Първият трейлър на сериала с Джулия Гарнър излезе този уикенд

Цацаров поиска Гешев да го провери

Шефът на КПКОНПИ внесе оставката си в Народното събрание

Ограничават до 30 км/ч скоростта в центъра на София от февруари

"Зона 30" ще е между 4 булеварда, готов е и втори проект

Скандалите в Credit Suisse нямат край: Председателят се оттегли заради нарушаване на Covid-мерките

Ако се върнем назад във времето, ще си припомним още няколко скандала в банката