Спасителите молят за помощ в открито море: така изглежда ситуацията на борда на "Луиз Мишел".

Корабът и неговият екипаж от спасители получават финансиране от британския графити-артист Банкси, за да помагат на мигрантите от Северна Африка да прекосят Средиземно море в безопасност. В събота обаче "Луиз Мишел" обаче обяви извънредно положение край бреговете на Либия, след като се наложи да спаси потъваща лодка със 130 души на борда и тялото на един загинал човек.

Екипажът твърди, че европейските гранични власти отказват да отговорят на неколкократните им призиви за помощ. Корабът беше пренаселен с хора още преди да натовари последните си бедстващи пътници. В петък стана ясно, че на борда вече има 89 души, включително 14 жени и четири деца, които търсят безопасно пристанище.

Носът на 31-метровата моторна яхта с надпис "Спасение" е изрисуван в розово; към украсата му е добавена и една от емблематичните рисунки на Банкси - този път момичето от графитите не държи балон, а спасителен пояс във формата на сърце.

Според британски медии, артистът е осигурил финансиране на Пиа Клемп - 37-годишна германска правозащитничка и бивш капитан на няколко подобни мигрантски кораби, за да се отправи на поредна мисия в Средиземно море.

През лятото на 2019 г. тя беше обвинена в това, че помага на нелегални имигранти да влязат на територията на Италия. Тогава Клемп управляваше един от корабите на Sea Watch, които следяха за появата на лодки с мигранти от Северна Африка. Бившият вътрешен министър на Италия Матео Салвини им забрани да влизат в италианските пристанища.

Пиа Клемп и Карола Ракете (също капитан на спасителен кораб) трябваше да получат медала на Париж от кмета на френската столица Ан Идалго преди година, но отказаха отличието заради критиките си срещу отношението на местните власти към мигрантите.

Яхтата на Банкси носи името на френската анархистка Луиз Мишел.

Заради превишаването на максималния капацитет от 120 души, част от спасените мигранти все още се намират на авариралата баржа, а яхтата на Банкси не може да помръдне от претоварването. Екипажът съобщава, че е изпратил сигнали до службите в Германия, Малта и Италия, но всички ги игнорират.

"Това са оцелелите хора, на които ЕС обръща гръб. След като са избягали от неописуем тормоз и нечовешко отношение, те имат нужда от безопасно място".

В събота Банкси пусна кратък клип в Instagram, в който пише: "Като повечето хора, които преуспяват в света на изкуството, и аз си купих яхта, за да се разхождам из Средизмено море. Това е френски военен кораб, който преобразувахме в спасителна лодка, защото властите на ЕС умишлено игнорират призивите за помощ от "не--европейци". Клипът завършва с надпис "All Black Lives Matter".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024