Корнелия Нинова: Радев свали правителството заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"

"Президентът не е спрял да критикува правителството от първия му ден, въпреки че той създаде основната партия в него ПП. Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане не ни дадоха дори 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство".

Това обяви Корнелия Нинова минути след като БСП трябваше да върне третия мандат на Румен Радев, а той използва случая, за да отправи тежък упрек срещу кабинета "Петков", че завещал на служебното правителство "хаос в енергетиката".

Нинова напомни, че преди седмица опита да организира график за избор на нов председател на КЕВР до 12 август, с което само предизвика "упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата още една седмица, за да стоим в креслата си".

"Всички разбраха тежестта на въпроса, така че не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили", каза Корнелия Нинова и се учуди защо критиките срещу управлението на сектора се насочват към "всички други, но не и там, където им е мястото".

"ИТН и Слави Трифонов излъчиха министъра на енергетиката Николов. Решенията в енергетиката се взимат от министъра. Нямаме никакво желание да носим отговорност за това", обяви тя.

Нинова не се е отказала от позицията си, че трябва да се подновят преговорите с "Газпром" за доставката на гориво, докато се търсят "алтернативни доставки".

"Президентът да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които да се справят с проблемите", каза тя. "Очевидно президентът бърза да влезе във властта и да я упражнява и няма да даде възможност на парламента (за избор на председател на КЕВР".

На въпрос дали съжалява, че е издигнала Румен Радев за президент тя отговори: "Не, не съжалявам. Аз издигнах Румен Радев персонално. Той дължи двата си мандата - първия особено - на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент".

Нинова не отрече слуховете, че депутати от БСП като Крум Зарков може да се окажат част от евентуалния пореден служебен кабинет на Румен Радев.

"Допускам, че (президентът) ще постъпи като първия път - ще вземе някои представители на социалистите зад гърба ни. Отсега да кажа - няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас като партия да дадем министри", каза тя.

Радев обвини кабинета "Петков", че му завещава "хаос в енергетиката"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023