Корнелия Нинова: Вероятността за работещ кабинет е над 50% Снимка: © Булевард България

Вероятността за съставяне на работещ кабинет е над 50% смята председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова. Пред БНТ тя каза, че все още има въпроси, които не са уточнени, а и предстоят разговори по лидерски въпроси. По нейна оценка има още поне седмица работа.

Нинова коментира и че няма нищо недоизказано към президента Румен Радев. Според нея вътрешната опозиция в БСП е била захранвана от Бойко Борисов, а след това и от служебното правителство, което е станало видимо в изборната нощ. “Президентът е преизбран, нашата работа оттук нататък е да направим правителство и да решаваме проблеми”, каза тя.

Засега Нинова не е взела решение дали отново ще се кандидатира за председател на БСП на конгреса, който ще се проведе на 22 януари.

Оценката на лидера на БСП в оставка е, че “Продължаваме промяната” е отнела от гласовете на партията на последните избори. Тя каза още, че намира за странно определението за партията на Кирил Петков и Асен Василев като нова левица. “Не виждам да са новата левица чисто като политики, а и има още време пред тях да се избистрят като идеология”, допълни тя.

Според нея общата цел на новото правителство е в две посоки - да преведе хората през кризите и да започне истинското разграждане на досегашния управленски модел. Тя приветства живото излъчване на преговорите и това, че всеки има достъп до тях. Според нея те вървят с позитивен, уважителен и колегиален тон, а много от предложенията на БСП се обсъждат или приемат.

Нинова отбеляза, че е прието предложението на БСП за безплатни детски градини и ясли, за безплатни лекарства за деца до 14 години, както и за помощ за младите семейства. Тя отбеляза още съгласията по теми като увеличаване на доходите, земеделските субсидии, здравеопазването и образованието.

“Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер - това е правото на първата сила”, каза тя във връзка със заявките на Кирил Петков да бъде министър-председател. Нинова не коментира министерства, към които БСП би имала интерес, нито конкретни имена от партията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024