Коронацията на Чарлз III привлече значително по-малко зрители от погребението на Елизабет II Снимка: © Getty Images

Според официалните данни коронацията на крал Чарлз в събота е била наблюдавана от 20 милиона британци. Това прави събитието най-гледаното телевизионно предаване за годината, но аудиторията е значително по-малка от 29-те милиона, наблюдавали от домовете си на Острова погребението на кралица Елизабет II през септември.

Kрал Чарлз III беше коронован в Уестминстърското абатство

Броят на телевизионните зрители, гледали коронацията в Уестминстърското абатство, вероятно се е оказал по-голям от очакваното, тъй като лошото време остави мнозина по домовете им.

Най-много хора – 15,5 млн. души – са гледали репортажа на BBC, ръководен от Хю Едуардс и излъчван по BBC One, BBC Two и канала BBC News. Според официалните данни за гледаемостта, предоставени от агенция Digital-i, отразяването на ITV е било гледано от 3,6 млн. зрители, а на Sky – от 800 000 души в Sky News и Sky Showcase.

Преди коронацията имаше спор с издателските групи и по-малките канали GB News и TalkTV за достъпа до кадри. Те бяха недоволни, че BBC е готова да сподели кадри на живо от коронацията само срещу много висока цена.

По време на съботните предавания беше отделено ограничено време за антимонархически възгледи, въпреки безпокойството от факта, че полицията арестува ръководителя на водещото републиканско движение часове преди коронацията, отбелязва The Guardian.

Данните за телевизионната гледаемост не включват малкия, но значителен брой хора, които са гледали коронацията чрез живи предавания и нетрадиционни методи на излъчване като YouTube. Някои телевизионни канали избраха да игнорират коронацията.

Канал 4 например успя да привлече 138 000 души да прекарат дъждовната съботна сутрин в гледане на Роуън Аткинсън в ролята на Джони Инглиш – вместо да гледат помазването на крал Чарлз III със свещено масло от церемониална лъжица от 12-ти век.

Ема Томпсън, Ник Кейв и още звезди на коронацията на Чарлз III


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Deep fake клип с руски "акцент" събира лични данни с гласа на Николай Денков

От Министерски съвет предупредиха за фалшифицираното видео, което се разпространява в социалните мрежи

19:14 - 04.10.2023

"Светът се разпада": Предупреждението на папа Франциск за климатичните промени

Папа Франциск отправя мощен апел за опазване на околната среда

16:12 - 04.10.2023