Kрал Чарлз III беше коронован в Уестминстърското абатство

Всички погледи са насочени към Лондон на 6 май - денят, в който крал Чарлз III беше официално коронован в историческа церемония.

Кралят наследи своята покойна майка Елизабет II веднага след смъртта ѝ на 8 септември 2022 г., но коронацията е отделен и специален църковен ритуал, в който Чарлз символично ще бъде признат за владетел пред хората и пред Бога, ще положи клетва за вярност и за защита на църквата, ще бъде богопомазан и едва тогава ще приеме символите на светската власт - короната, регалиите, трона.

Церемонията започна в 13 ч. и ще продължи два часа.

Над 2000 гости присъстват в Уестминстърското абатство, което е "свидетел" на 38 коронации на владетели в британската история.

Българското правителство e представлявано от служебния премиер Гълъб Донев, но Симеон Сакскобургготски също е сред поканените заради роднинската си връзка с кралската фамилия.

Чарлз III и съпругата му преминаха пътя между Бъкингамския дворец до абатството в по-модерна каляска, която e използвана за първи път през 2014 г. от Елизабет II.

Кралят и кралицата седят върху столове, изработени за Елизабет II и Филип, но сега с претапицирана дамаска, която носи новите инициали на монарсите. Чарлз бе посрещнат от хорист на Кралската капела и ще декларира, че "идва не за да му служат, а за да служи".

Признанието за кралската власт е първата част от ритуала, която датира от древната история на Англия. Чарлз изслуша декларации от всички посоки за несъмненото му право да поеме короната, с думите "Бог да пази крал Чарлз".

Кралят положи клетвата за коронацията и за поемането на трона върху специално изработена Библия. С тази клетва той се ангажира да поддържа Англиканската църква, да управлява съгласно законите на парламента със справедливост и милост. Чарлз изчете и лична молитва, преди архиепископът на Кентърбъри и премиерът Риши Сунак да го последват.

В следващия етап архиепископът пристъпи към богопомазването на Чарлз, докато звучи молитва на английски, уелски, шотландски и ирландски келтски езици - елементите на Обединеното кралство. Тази церемония се случи зад символичен параван от бродирано платно.

Мирото, с което той ще бъде богопомазан, е осветено от патриарха на Йерусалим и англиканския архиепископ на Йерусалим. Пред трона, на който Чарлз ще се възкачи, е поставен Камъкът на съдбата - един от историческите символи на коронацията, който се пази в Шотландия и е пренесен специално за церемонията.

След като кралят е получил благословия, му бяха връчени регалиите - шпори (символизиращи рицарството) меч със скъпоценни камъни, златни гривни (символизиращи честността и мъдростта), кралски патрахил и императорска мантия, златното кълбо, пръстен и специална ръкавица и на финала - два скиптъра.

Най-важната част на ритуала беше поставянето на златната корона на Свети Едуард върху главата на краля от архиепископа на Кентърбъри, който произнесе още веднъж "Бог да пази краля".

Приемането на трона бе последвано от клетва за вярност от архиепископа от името на Англиканската църква, като престолонаследникът принц Уилям също отдаде чест и обеща лоялност на монарха.

Ема Томпсън, Ник Кейв и още звезди на коронацията на Чарлз III


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024