Снимка: © Getty Images
  • В България няма хора, дали положителни проби за новия коронавирус
  • Броят на смъртните случаи в световен мащаб вече е над 3,000, а заразените са над 90,000
  • Новите регистрирани случаи в Китай намаляват, докато в останалата част от света се увеличават. Жертвите в Иран са 54, в Италия - 34, а в Южна Корея - 26.
  • От Световната здравна организация призоваха всички заразени хора по света да се снабдят с вентилатори, тъй като „кислородната терапия е най-добрата лечебна интервенция за пациенти с тежки симптоми на COVID-19“

В България продължава да няма положителна проба за коронавирус на хора със съмнения за заболяването. Това обяви председателят на кризисния щаб и началник на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски, позовавайки се на последните изследвания у нас.

„Няма регистрирани случаи все още“, обяви той пред BTV. „Единствената държава в Европа, която регистрира за първи път случай, е Чехия с трима пациенти. Иначе в Европа вече заболелите надхвърлиха две хиляди – те са 2,156 към 06:00 ч. тази сутрин“.

Той заяви, че в страните, с които България граничи, единствено в Румъния има три регистрирани случая, а в Македония – 1. В Сърбия и Турция няма заболели от COVID-19. В Хърватия вече 11 души са дали положителни проби.

Смъртността в Европа продължава да е ниска – 36 човека. На практика не се е променила в последните 24 часа“, обяви ген. Мутафчийски.

„Най-много регистрирани нови случаи има в Италия, която е на първо място в света по този показател. Следващата е Южна Корея, после Иран, а Китай е на четвърто място по регистрирани нови случаи“, каза началникът на ВМА.

Какво се случва по света?

Броят на смъртните случаи в световен мащаб вече е над 3,000, като Китай обяви, че са починали още 42 души. Повече от 90% от всички смъртни случаи в страната са в провинция Хубей, която стана епицентър на заразата в края на миналата година. 

В десет други страни бяха регистрирани жертви на новия коронавирус. В Иран те вече са повече от 50, а в Италия – над 30.

Заболелите от COVID-19 в световен мащаб вече са почти 90,000, като регистрираните нови случаи извън Китай се увеличават по-бързо в сравнение с тези в страната.

Все пак Световната здравна организация успокои, че повечето пациенти имат леки симптоми и смъртността е между 2% и 5%. За сравнение – смъртността при сезонния грип е средно 0,1%, но от него се заразяват много голям брой хора. Други щамове на коронавирус като САРС и МЕРС се характеризират с много по-висок процент смъртност в сравнение с COVID-19.

Новите случаи в Китай намаляват, в оставалата част от света се увеличават

В Италия новите регистрирани със заболяването се удвоиха в рамките на 48 часа, пише BBC. Има поне 34 жертви и общо 1,694 потвърдени случаи на заразата.

Южна Корея остава най-голямото огнище на вируса извън Китай. В понеделник в страната обявиха още 476 нови случая и така общият им брой стана 4,212. Жертвите са 26 души.

3,081 от потвърдените случаи са в Дегу. Кметът на столицата Сеул призова десетте милиона жители да работят от вкъщи и да избягват места, където се събират много хора.

Иран е една от най-засегнатите държави. В неделя от страната съобщиха, че общият брой заразени е 978, а смъртните случаи са 54.

Катар, Еквадор, Люксембург и Ирландия потвърдиха първите случаи на новия коронавирус този уикенд, а в понеделник това се случи и в Индонеция. 

В щата Ню Йорк също вече има един заразен. Пациентът е жена на около 30 години, която се е разболяла по време на пътуване до Иран. Общо в САЩ смъртните случаи са два, като и двата се регистрирани в щата Вашингтон.

Какво казва Световната здравна организация?

В неделя от Световната здравна организация съобщиха, че вирусът засяга значително хората над 60-годишна възраст, както и тези, които вече са болни. Призоваха всички заразени хора по света да се снабдят с вентилатори, тъй като „кислородната терапия е най-добрата лечебна интервенция за пациенти с тежки симптоми на COVID-19“.

При последния голям анализ на повече от 44,000 случая в Китай стана ясно, че процентът на смъртност е десет пъти по-висок за групата на най-възрастните в сравнение с тази на хората на средна възраст.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"