Коронавирусът: Няма заразени у нас, но жертвите по света са над 3,000 Снимка: © Getty Images
  • В България няма хора, дали положителни проби за новия коронавирус
  • Броят на смъртните случаи в световен мащаб вече е над 3,000, а заразените са над 90,000
  • Новите регистрирани случаи в Китай намаляват, докато в останалата част от света се увеличават. Жертвите в Иран са 54, в Италия - 34, а в Южна Корея - 26.
  • От Световната здравна организация призоваха всички заразени хора по света да се снабдят с вентилатори, тъй като „кислородната терапия е най-добрата лечебна интервенция за пациенти с тежки симптоми на COVID-19“

В България продължава да няма положителна проба за коронавирус на хора със съмнения за заболяването. Това обяви председателят на кризисния щаб и началник на Военномедицинската академия ген. Венцислав Мутафчийски, позовавайки се на последните изследвания у нас.

„Няма регистрирани случаи все още“, обяви той пред BTV. „Единствената държава в Европа, която регистрира за първи път случай, е Чехия с трима пациенти. Иначе в Европа вече заболелите надхвърлиха две хиляди – те са 2,156 към 06:00 ч. тази сутрин“.

Той заяви, че в страните, с които България граничи, единствено в Румъния има три регистрирани случая, а в Македония – 1. В Сърбия и Турция няма заболели от COVID-19. В Хърватия вече 11 души са дали положителни проби.

Смъртността в Европа продължава да е ниска – 36 човека. На практика не се е променила в последните 24 часа“, обяви ген. Мутафчийски.

„Най-много регистрирани нови случаи има в Италия, която е на първо място в света по този показател. Следващата е Южна Корея, после Иран, а Китай е на четвърто място по регистрирани нови случаи“, каза началникът на ВМА.

Какво се случва по света?

Броят на смъртните случаи в световен мащаб вече е над 3,000, като Китай обяви, че са починали още 42 души. Повече от 90% от всички смъртни случаи в страната са в провинция Хубей, която стана епицентър на заразата в края на миналата година.

В десет други страни бяха регистрирани жертви на новия коронавирус. В Иран те вече са повече от 50, а в Италия – над 30.

Заболелите от COVID-19 в световен мащаб вече са почти 90,000, като регистрираните нови случаи извън Китай се увеличават по-бързо в сравнение с тези в страната.

Все пак Световната здравна организация успокои, че повечето пациенти имат леки симптоми и смъртността е между 2% и 5%. За сравнение – смъртността при сезонния грип е средно 0,1%, но от него се заразяват много голям брой хора. Други щамове на коронавирус като САРС и МЕРС се характеризират с много по-висок процент смъртност в сравнение с COVID-19.

Новите случаи в Китай намаляват, в оставалата част от света се увеличават

В Италия новите регистрирани със заболяването се удвоиха в рамките на 48 часа, пише BBC. Има поне 34 жертви и общо 1,694 потвърдени случаи на заразата.

Южна Корея остава най-голямото огнище на вируса извън Китай. В понеделник в страната обявиха още 476 нови случая и така общият им брой стана 4,212. Жертвите са 26 души.

3,081 от потвърдените случаи са в Дегу. Кметът на столицата Сеул призова десетте милиона жители да работят от вкъщи и да избягват места, където се събират много хора.

Иран е една от най-засегнатите държави. В неделя от страната съобщиха, че общият брой заразени е 978, а смъртните случаи са 54.

Катар, Еквадор, Люксембург и Ирландия потвърдиха първите случаи на новия коронавирус този уикенд, а в понеделник това се случи и в Индонеция.

В щата Ню Йорк също вече има един заразен. Пациентът е жена на около 30 години, която се е разболяла по време на пътуване до Иран. Общо в САЩ смъртните случаи са два, като и двата се регистрирани в щата Вашингтон.

Какво казва Световната здравна организация?

В неделя от Световната здравна организация съобщиха, че вирусът засяга значително хората над 60-годишна възраст, както и тези, които вече са болни. Призоваха всички заразени хора по света да се снабдят с вентилатори, тъй като „кислородната терапия е най-добрата лечебна интервенция за пациенти с тежки симптоми на COVID-19“.

При последния голям анализ на повече от 44,000 случая в Китай стана ясно, че процентът на смъртност е десет пъти по-висок за групата на най-възрастните в сравнение с тази на хората на средна възраст.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022