Коронавирусът в Иран: Когато оцеляването на режима е по-важно от хората Снимка: © Getty Images

Иран може да се превърне в пример за най-опасните последици от политически-мотивираната цензура в моменти на криза.

Страната регистрира най-високия дял на смъртни случаи от заболяване с новия коронавирус. Според последните официални данни - 978 души в страната са заразени, а 53 от пациентите са починали.

Сред жертвите на болестта е 71-годишният Мохамед Мирмохамеди - съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей. Починал е и един от кандидатите за членове на иранския парламент, който участва в изборите на 21 февруари.

Вицепрезидентът по въпросите на жените и семейството Масуме Ебтекар (най-високопоставената жена в иранското правителство) също се разболя с новия коронавирус. Само няколко часа преди положителния резултат от пробата на Ебтекар, тя е участвала в заседание заедно с президента на Иран Хасан Рухани и няколко министри от кабинета. Сред пациентите на Covid-19 e и зам.-министърът на здравеопазването Ирадж Харирчи, както и бившият министър по разузнаването Мустафа Пурмохамеди.

Сериозността на епидемията вече не може да бъде отричана или подценявана. Мащабът й обаче продължава да е неясен.

Световни здравни експерти и журналисти оспорват националната статистика за заболеваемостта в Иран. Причината: в глобален план смъртността от новия коронавирус има значително по-нисък дял от общия брой засечени пациенти. Ако в огнището на заразата - китайският град Ухан - делът на фаталните случаи е 2,3%, той достига до 5,4% в Иран.

Това означава, че броят на болните в Иран вероятно е много по-висок от официално съобщения, здравната система на страната не успява да обхване всички заразени с вируса, а Covid-19 продължава да се разпространява без контрол не само на територията на ислямската република, а и в други страни.

Междувременно, BBC Persian обяви значително по-висок брой на смъртните случаи в Иран - най-малко 210 загинали от коронавируса - според свои източници от иранските здравни служби. Според BBC, най-големият брой на жертвите е в столицата Техеран и в свещения град Кум, откъдето се смята, че е тръгнала епидемията в страната.

Говорителят на Министерството на здравеопазването на Иран Киануш Джаанпур отрича твърденията на медията, като я обвинява в "разпространение на лъжи".

Ръководителят на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация д-р Майкъл Райън коментира, че необичайно високия брой на смъртните случаи е индикатор за неподозиран мащаб на епидемията в Иран.

Според СЗО - почти 100 случая на Covid-19 в 11 страни по света са предизвикани от контакт със заболели ирански граждани.

Към засегнатите държави спадат не само съседни страни, но и Нова Зеландия, Канада, Азербайджан, Украйна и Беларус. СЗО подготвя своя мисия, която да помогне на властите в Техеран да се справят с проблема. Ситуацията е усложнена и заради икономическите санкции срещу страната, които затрудняват снабдяването с медицински продукти.

Австралия въведе забрана за влизане на територията на страната за всички пътници, пристигащи от Иран. САЩ също разшири мащаба на съществуващите транспортни ограничения, като забрани достъпа на всички граждани на чужди страни, които са посещавали Иран в последните 14 дни.

Оман, Йордания, Кувейт, Ирак и Саудитска Арабия прекратиха полетите си до страната, като много от съседните държави затвориха границите си в опит да прекратят навлизането на заразени хора на своя територия.

Основната причина за изпускането на епидемията от контрол се свързва със съвпадението между здравната криза и последните парламентарни избори на 21 февруари. Критиците на режима в Техеран твърдят, че властите умишлено са потискали информацията за опасността от заболяването, за да си осигурят висока избирателна активност.

Вторият проблем, който е допринесъл за масивното разпространение на заразата, е свързан с религиозните порядки в Кум.

Tова е един от центровете на шиитските мюсюлмани, като в него се намира светилището на Фатима Масуме. Храмът е останал отворен за посетители независимо от опасността от разпространение на вируса, а местни журналисти показват, че някои от поклонниците продължават да изпълняват традицията да докосват портите на светилището с ръце и дори с език.

Властите в Иран твърдят, че предприемат необходимите мерки за защита на общественото здраве. Всеки ден се разпръскват дезинфектанти по улиците на големите градове, джамии, паркове, пазари и обществени тоалетни.

Reuters цитира жители на Кум, които се оплакват от това, че градът им започва да "мирише на морга" заради натрапчивата миризма на препаратите. Агенцията съобщава още, че много от болниците в засегнатите населени места вече не успяват да се справят с приема на болни хора, докато рискът от увеличаване на тежките случаи става все по-голям.

Кризисният център в провинция Семнан обяви, че е мобилизирал 11 многофункционални зали (в спортни, образователни и др. институции) за нуждите на медицинските специалисти. Смъртността сред лекарите, които третират пациенти с новия коронавирус, също е много висока.

Това е втората сериозна политическа криза в Иран от началото на 2020 г. след ескалацията около убийството на ген. Касем Солеймани. В пика на военното напрежение със САЩ, армията на Иран свали погрешка цивилен пътнически самолет със 176 души на борда. Над 80 от загиналите при тежкия инцидент бяха ирански граждани, включително деца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024